Ανυπόφορους πόνους προκαλεί σε πολλές γυναίκες η έμμηνος ρύση. Οι πόνοι αυτοί δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητα αλλά ακόμη και στις απλές δραστηριότητες, αφού εκτός των άλλων επιφέρουν κόπωση και εξάντληση.
Οι λεγόμενες και ως «δύσκολες ημέρες» για το γυναικείο φύλο, προκαλούν «αναστάτωση» στον οργανισμό αφού σε κάποιες γυναίκες εκδηλώνονται με έντονους πόνους (δυσμηνόρροια) λίγες ημέρες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Τι είναι η δυσμηνόρροια
Δυσμηνόρροια είναι ο επιστημονικός όρος για τους πόνους περιόδου και αναφέρεται σε μία η κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα πονά περισσότερο από το φυσιολογικό στη διάρκεια της περιόδου της (έμμηνος ρύση).
Σήμερα διαχωρίζουμε τη δυσμηνόρροια σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.
Όταν μιλάμε για δευτεροπαθή δυσμηνόρροια, αναφερόμαστε σε γυναίκες, οι οποίες είναι αναπαραγωγικής ηλικίας και που υπάρχει κάποιος παθολογικός λόγος (όπως φλεγμονές, ένα ινομύωμα ή ενδομητρίωση) που μπορεί να δημιουργήσει σε αυτό τον έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Τι προκαλεί δυσμηνόρροια και ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα
Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια εκδηλώνεται με έντονο πόνο και συχνά κράμπες στην κατώτερη κοιλιακή χώρα, μόλις προηγουμένως ή και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, που μπορεί να επηρεάζουν και την μέση ή και τους μηρούς. Συχνά συνοδεύεται από ναυτία, έμετο, διάρροια, πονοκεφάλους, μυϊκές κράμπες, οσφυαλγία, κόπωση και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, διαταραχή του ύπνου. Τα συμπτώματα διαρκούν τυπικά για 8 έως 72 ώρες και είναι πιο έντονα κατά τη διάρκεια της πρώτης ή δεύτερης μέρας περιόδου.
Παρά τις πολυάριθμες μελέτες, η παθοφυσιολογία που προκαλεί τους πόνους περιόδου δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτή. Ωστόσο, η πιο ευρέως αποδεκτή εξήγηση είναι ότι οι φυσικοί πόνοι περιόδου προκαλούνται από τις συσπάσεις στους μύες της μήτρας που οφείλονται στην απελευθέρωση προσταγλανδινών, ορμονών στην επιφάνεια της μήτρας.
Πώς αντιμετωπίζεται η δυσμηνόρροια
Η χρήση των Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) αποτελεί την πιο κοινή λύση στην αντιμετώπιση των πόνων περιόδου. Τα ΜΣΑΦ αναστέλλουν την σύνθεση των προσταγλανδινών, ουσιών, που επάγουν τη φλεγμονώδη διαδικασία και είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα παγκοσμίως. Πλήθος μελετών έχουν διερευνήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτών των φαρμάκων ως προς την αντιμετώπιση των πόνων περιόδου και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική ανακούφιση.
Πολλές γυναίκες, επίσης, στρέφονται σε εναλλακτικές για να αντιμετωπίσουν τους πόνους περιόδου. Έχουν καταγραφεί εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η χρήση θερμοφόρας για τις κράμπες, παρατεταμένη κατάκλιση, ανάπαυση ή και ύπνος, άσκηση, διαλογισμός, χρήση αρωματικών ελαίων, φυτικά αφεψήματα και άλλα. Αυτές οι μέθοδοι αντιμετώπισης των πόνων της περιόδου, μπορούν είτε να συμπληρώσουν τη φαρμακευτική θεραπεία ή να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις, όπου η φαρμακευτική αγωγή αντενδείκνυται.
Gopain®: Δρα στον πόνο από τα πρώτα 10 λεπτά
H ΕLPEN κυκλοφορεί το αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες φάρμακο Gopain® για την ανακούφιση από καθημερινούς πόνους, όπως είναι ο πονοκέφαλος, οι μυοσκελετικοί πόνοι και οι πόνοι περιόδου. To Gopain®, περιέχει δύο δραστικές ουσίες, την παρακεταμόλη και την ιβουπροφαίνη σε ένα μόνο δισκίο. Η χρήση του ενδείκνυται για βραχυπρόθεσμη συμπτωματική θεραπεία του ήπιου έως μέτριου πόνου με τη δράση του να ξεκινά από τα πρώτα 10 λεπτά.
Σε ένα μόνο δισκίο προσφέρει τη διπλή δράση των καταξιωμένων φαρμάκων παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη στις ελάχιστες συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου συνδυασμού. Συμβάλλει αποδεδειγμένα στην γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με μεγάλες δόσεις φαρμάκων. Περιέχοντας 500 mg παρακεταμόλης και 150 mg ιβουπροφαίνης ανά δισκίο, τo Gopain® προσφέρει ευελιξία στη δοσολογία, ανάλογα με την ένταση του πόνου.
Ταυτόχρονα, η λήψη δύο ουσιών σε ένα μόνο δισκίο μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συμμόρφωση και μείωση της πιθανότητας υπέρ- ή υπο- δοσολόγησης. Η χορήγησή του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα έξι δισκία ημερησίως και μπορεί να γίνει με τη μορφή ενός ή δύο δισκίων ανά έξι ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για αναλγησία.