Οι δοκιμές
Η ομάδα πραγματοποίησε δοκιμές πεδίου σε μια τοποθεσία στην πολιτεία του Ιλινόι και παρατήρησε ότι ένα προσαρμοσμένο φυτό απέδωσε έως και 30% περισσότερες πατάτες υπό θερμική καταπόνηση. Για να το καταφέρει αυτό, η ομάδα πρόσθεσε δύο γονίδια προκειμένου να τροποποιήσει μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοαναπνοή και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της καλλιέργειας. Η φωτοαναπνοή είναι μια φωτοσυνθετική διαδικασία που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απόδοση των καλλιεργειών σόγιας, ρυζιού και λαχανικών έως και 40%.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Global Change Biology», περιέγραψαν το αποτέλεσμα ως «μια πολλά υποσχόμενη οδό για την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών σε ένα πλανήτη που θερμαίνεται». Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω δοκιμές πεδίου πολλαπλών τοποθεσιών για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της ομάδας σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
«Πρέπει να παράγουμε καλλιέργειες που θα αντέχουν στα ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα κύματα καύσωνα εάν θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του πληθυσμού που ζει σε περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από τις μειωμένες αποδόσεις λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», είπε η Δρ. Κάθριν Μίτσαμ-Χένσολντ, επικεφαλής του έργου Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE).
https://www.ethnos.gr/foodanddrink/article/347113/epanastatikhanakalypshhneapoikiliapatataspoyepideiknyeiayxhmenhantoxhseypshlesthermokrasies