-
Αρχική > Πολιτισμός > 34η  Καστανό-γιορτή στο Καστανόφυτο Καστοριάς Ένας  θεσμός  αναλλοίωτος στον χρόνο (Φωτογραφίες )

34η  Καστανό-γιορτή στο Καστανόφυτο Καστοριάς Ένας  θεσμός  αναλλοίωτος στον χρόνο (Φωτογραφίες )

   Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος η 34η καστανογιορτή που πραγματοποιήθηκε σημερα Κυριακή στο Καστανόφυτο Καστοριάς. Σύμμαχος βέβαια, ήταν ο καλός καιρός, που βοήθησε δεκάδες επισκέπτες να ανηφορήσουν στην πανέμορφη τοποθεσία του Καστανόφυτου.

     Οι φουφούδες άναψαν από νωρίς το πρωί και η μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα κάστανα γέμιζε την ατμόσφαιρα και υποδεχόταν γευστικά τον κάθε επισκέπτη. Οι  κάτοικοι  του χωριού περίμενε τους επισκέπτες για να γιορτάσουν μαζί και φέτος την πλούσια συγκομιδή.

 

Σταθερά  πατροπαράδοτα αισθήματα φιλοξενίας, εθελοντισμού και πολιτισμού

 

Για 34 ολόκληρα χρόνια το μεράκι και η διάθεση των  κατοίκων του Καστανόφυτου παραμένουν άσβεστα και η αφοσίωση στην παράδοση και στα ήθη και έθιμα αναλλοίωτη στο χρόνο. Οι προετοιμασίες μάλιστα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ξεκινούν νωρίς κάθε φθινόπωρο, αφού όλα στη διάρκεια της γιορτής πρέπει να είναι άψογα και ορθά οργανωμένα.

Ένας περίπου τόνος γευστικά κάστανα, είτε βρασμένα σε μεγάλα καζάνια, είτε ψημένα, καθώς και μυρωδάτο κρασί μοιράστηκαν και φέτος δωρεάν από τον δήμο Αργους Ορεστικού  σύλλογο σε δεκάδες επισκέπτες που παρευρέθηκαν στην Καστανογιορτή. 

Ραντεβού για το επόμενο αντάμωμα

Αξίζει  να αναφερθεί ότι στο Καστανόφυτο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε και έκθεση λαογραφίας, καθώς κάτοικοι της περιοχής συγκέντρωσαν πολιτισμικό και παραδοσιακό υλικό και το εξέθεσαν στο μουσείο, το πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού. Τέλος, η γιορτή πλαισιώθηκε και την ορχήστρα τοπική παράδοση και από  μουσικό-χορευτικό συγκρότημα  δίνοντας τη σκυτάλη στην παράδοση, με τον κύκλο του χορού, να αποτελείται όχι μόνο από τα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων αλλά και από τους επισκέπτες, που μαζί με τους διοργανωτές, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη  35η καστανογιορτή!

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

 

Top
Enable Notifications OK No thanks