-
Αρχική > Τοπικά νέα > Αποκριάτικες εκδηλώσεις ήθη και έθιμα και παραδόσεις στην ΠΕ Καστοριάς(αφιέρωμα )

Αποκριάτικες εκδηλώσεις ήθη και έθιμα και παραδόσεις στην ΠΕ Καστοριάς(αφιέρωμα )

 

Με αφετηρία τον σύλλογο Απόζαρι ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και στην Καστοριά.

Στην ομώνυμη πλατεία οι κάτοικοι της περιοχής άναψαν την δική τους ‘μπουμπούνα’ τηρώντας το έθιμο της μικρής Αποκριάς. Και την φετινή χρονιά τα μικρά παιδιά ήταν αυτά που μάζεψαν τα ξύλα και έστησαν την πρώτη τους  μπουμπούνα, ενώ οι προετοιμασίες συνεχίζονται και για τον εορτασμό της μεγάλης Αποκριάς την ερχόμενη Κυριακή.  Η πρόεδρος του συλλόγου Απόζαρι Λαμπρινή Χαριζοπούλου μας ενημέρωσε ότι:”Και φέτος με την συμβολή των κατοίκων θα στηθεί το βράδυ της Αποκριάς στην πλατεία η μεγάλη μπουμπούνα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9:00 το βράδυ. Παράλληλα θα αναβιώσει και το έθιμο του χάσκαρη”. Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα έθιμα της περιοχής, που συμβολίζει την έναρξη της σαρακοστής. Με ένα αυγό θα κλείσει το στόμα και θα ακολουθήσει η νηστεία, ενώ με ένα αυγό θα ανοίξει και πάλι την ημέρα του Πάσχα.

Την Κυριακή της Αποκριάς όλοι οι σύλλογοι θα ανάψουν μπουμπούνες δίνοντας έτσι σε ολόκληρη την πόλη μια διαφορετική λάμψη. Ο σύλλογος ΟΜΟΝΟΙΑ παραμένοντας πιστός στην παράδοση θα προσφέρει μία ακόμη πνοή ζωής στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου:”Η μπουμπούνα θα ανάψει το στην πλατεία ομονοίας στις 8:00 το βράδι.Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να παραβρεθούν, τιμώντας αυτό το έθιμο που είναι διαχρονικό και δίνει αυτό το κάτι το διαφορετικό στη πόλη”.

Αξιοσημείωτο παραμένει ωστόσο το γεγονός ότι  για τη Καστοριά η μικρή και η μεγάλη Αποκριά είχε από τα παλαιότερα χρόνια τον δικό της ιδιαίτερο λαογραφικό χαρακτήρα. Σε κείμενα λαογράφων αναφέρεται ότι: τα παιδιά κάθε ενορίας ξεκινούσαν μέρες νωρίτερα την προετοιμασία. Συγκέντρωναν ξύλα και καύσιμα υλικά, τα οποία φύλαγαν σε αποθήκες και κλειστούς χώρους.Ακόμη μάζευαν χρήματα για να μπορέσουν με τις βάρκες,’τα καστοριανά καράβια’,όπως λεγόταν, να μεταφέρουν καλάμια από τα παραλίμνια μέρη.  Έτσι σε κάθε γειτονιά στήνονταν μια μεγάλη φωτιά, η οποία, λεγόταν μπουμπούνα. Κύριο μέλημα των κατοίκων κάθε περιοχής ήταν να φτιάξει την μεγαλύτερη μπουμπούνα, αλλά και να την ανάψει όσο το δυνατόν πιο αργά.  Φέτος για μια ακόμη χρονιά το βράδι της Αποκριάς οι σύλλογοι θα ανάψουν μπουμπούνες πραγματοποιώντας ξεχωριστές εκδηλώσεις. Στην πόλη της Καστοριάς θα ξεκινήσει ο σύλλογος Λυβ, στην συνέχεια ο σύλλογος Χλόη-Φουντουκλή ενώ θα ακολουθήσει ο σύλλογος Κέλετρον στις νέες εργατικές κατοικίες.Ακολουθούν οι μπουμπούνες στη Καλλιθέα,στο Νταηλάκι το Απόζαρι και την Ομόνοια. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στην πλατεία Ντολτσό, όπου ένα ξεχωριστό γλέντι θα ξεκινήσει στις 9:30 το βράδυ από τον σύλλογο αδελφών Εμμανουήλ.  Η λήξη του εορτασμού στο Ντολτσό δεν γίνεται τυχαία. Λαογράφοι της περιοχής περιγράφουν ότι: Από παλιά στη συγκεκριμένη πλατεία γινόταν πραγματικό πανηγύρι. Μαζεύονταν οι ‘χαλβατζίδες’ που έφερναν προς πώληση τον σχετικό με την Αποκριά χαλβά, τον οποίο και αγόραζαν όλα τα νοικοκυριά.  Τότε ή τώρα για την Καστοριά δεν έχει και τόση σημασία, αφού έθιμα όπως αυτό της Αποκριάς, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αναβιώνει για πολλά χρόνια, μια που βρίσκεται βαθιά ριζωμένο στην παράδοση, αλλά και στις συνειδήσεις των ανθρώπων της περιοχής……

Ελένη Μελά

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks