-
Αρχική > Τοπικά νέα > Δισπηλιό :Μετράει τις πληγές του μετά την βόμβα για το μολυσμένο νερό ρεπορτάζ (φώτο από το πηγάδι που προμηθεύονται νερό)

Δισπηλιό :Μετράει τις πληγές του μετά την βόμβα για το μολυσμένο νερό ρεπορτάζ (φώτο από το πηγάδι που προμηθεύονται νερό)

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες το τοπικό διαμέρισμα του Δισπηλιού καθώς οι κάτοικοι του  δεν μπορούν να κάνουν χρήση του πιο πολύτιμου αγαθού που είναι το νερό.

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

 

 Ανιχνεύτηκε μία επικίνδυνη για την υγεία ουσία, η οποία βρισκόμενη σε υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια, καθιστά αδύνατη την κατανάλωση νερού από την βρύση. Οι κάτοικοι του Δισπηλιού βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, εκφράζοντας δικαιολογημένα την αγανάκτησή τους και τις διαμαρτυρίες τους προς κάθε κατεύθυνση.

 ΔΕΥΑΚ: ανιχνεύθηκε η ουσία τριχλωρο-τετραχλωρο αιθένιο σε συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

Ξεδιπλώνοντας το ιστορικό του προβλήματος βλέπουμε ότι στο επίσημο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες η ΔΕΥΑΚ, επιβεβαιώνει το πρόβλημα αναφέροντας ότι σύμφωνα με τα τελευταία  αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού ύδρευσης του οικισμού Δισπηλιού, ανιχνεύθηκε η ουσία τριχλωρο-τετραχλωρο αιθένιο σε συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

     Με δεδομένο ότι το νερό του οικισμού Δισπηλιού δεν πληροί τις παραμετρικές τιμές που επιβάλουν οι ισχύουσες διατάξεις, κρίνεται σκόπιμη η επιβολή περιορισμού για κάθε χρήση του εκτός χρήσης WC.           

Τονίζεται ότι η εκτός σχεδίου περιοχή και συγκεκριμένα από τα όρια του οικισμού μέχρι και τη θέση «Πέτρα» στα όρια της πόλης της Καστοριάς, υδροδοτείται αποκλειστικά με νερό του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Καστοριάς και ως εκ τούτου δεν την αφορά η παρούσα ανακοίνωση. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έχει δρομολογήσει εργασίες για αποκατάσταση του προβλήματος.       

Πανικόβλητη πλέον η ΔΕΥΑΚ για μια κατάσταση που ξέφυγε από τα χέρια της, προσφέρει δωρεάν εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους του χωριού γεγονός που έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους που βιώνουν τραγικές καταστάσεις καθώς δεν ξέρουν από πότε έχει μολυνθεί το νερό, ενώ δεν παρέλειψε πλέον να ενημερώσει και τους φορείς της περιοχής για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει.

 Άμεση ήταν η ανταπόκριση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κ Ολυμπίας Τελιγιορίδου, η οποία μόλις ενημερώθηκε  από τον κ.  Διαμαντόπουλο για το πρόβλημα, σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο έστειλε την μελέτη «κατασκευής βαρυτικού αγωγού ΒΙΠΑ Δισπηλιού» ύψους 170.000 ευρώ και τα πιστοποιητικά του εργαστηρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών την εβδομάδα που μας πέρασε. «Σε συνάντηση που είχα με τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη με διαβεβαίωσε ότι η έγκριση του έργου έχει δρομολογηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες τις προηγούμενες ημέρες και θα οριστικοποιηθεί από Δευτέρα για να επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε» τόνισε μεταξύ άλλων στο δελτίο τύπου που απέστειλε η κ. Τελιγιορίδου.

Έκτακτη Σύσκεψη στο δημαρχείο

Μετά από τον μεγάλο θόρυβο που δημιουργήθηκε για την μόλυνση του νερού στο Δισπηλιό, ο δήμαρχος Καστοριάς συγκάλεσε την Δευτέρα το πρωί έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του, με θέμα την επίλυση του προβλήματος υδροδότησης.

Στη σύσκεψη επίσης παραβρέθηκαν η Βουλευτής Καστοριάς κα. Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Κώττας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Γιώργος Μπαμπάκος, ο Πρόεδρος Δισπηλιού κ. Ναούμ Μιχαλόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και της ΔΕΥΑΚ.

 Η απόφαση που πάρθηκε και ανακοινώθηκε στα τοπικά ΜΜΕ είναι η άμεση κατασκευή βαρυτικού αγωγού ΒΙΠΑ Δισπηλιού και μέχρι τότε η κοινότητα Δισπηλιού θα προμηθεύεται νερό από την δεξαμενή των Μανιάκων.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς, μετά το πέρας της σύσκεψης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ενεργοποίηση των θεσμικών παραγόντων, αφενός μεν για τη χρηματοδότηση του έργου της υδροδότησης του Δισπηλιού, αφετέρου δε για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον προσδιορισμό των αιτιών μόλυνσης του ευρύτερου υδροφόρου ορίζοντα, όπως αυτό εκφράστηκε από τον Περιφερειάρχη, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κ. Τελιγιορίδου για την άμεση διευθέτηση του προβλήματος.

Τελιγιορίδου: Έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον εντοπισμό της αιτίας του προβλήματος

Στην τοποθέτηση της η κ Τελιγιορίδου ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη για την άμεση όπως είπε ανταπόκριση του στο αίτημα για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου “κατασκευή βαρυτικού αγωγού ΒΙΠΑ Δισπηλιού”, καθώς το υπέγραψε αμέσως.


«Εκείνο που χρειάζεται εφεξής εκτός της άμεσης παρέμβασης για την αποκατάσταση της ύδρευσης στο Δισπηλιό, όπως συμφωνήσαμε στη σύσκεψη που κάλεσε ο Δήμαρχος παρουσία του Περιφερειάρχη, είναι η έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον εντοπισμό της αιτίας του προβλήματος που μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα ώστε να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του» τόνισε η κ. 
 Τελιγιορίδου.

Καρυπίδης

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Καρυπίδ, ο οποίος εστίασε την τοποθέτηση του στην ανάγκη πραγματοποίησης μελέτης υδροδότησης για ολόκληρη την πόλη και τις γύρω περιοχές της, με αναφορά και στο νέο δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Καστοριάς που έχει δρομολογηθεί.

    Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ Γιώργο Μπαμπάκο, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έχει δρομολογήσει εργασίες για αποκατάσταση του προβλήματος και μάλιστα όπως είπε το έργο που θα τροφοδοτεί το Δισπηλιό ξεκινάει την Υετάρτη και σε 10 ημέρες θα είναι έτοιμο.

Στο Δισπηλιό η Μαρία Αντωνίου για το πρόβλημα με το νερό

Το Δισπηλιό επισκέφτηκε και η Μαρία Αντωνίου, προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου για την κατάσταση που επικρατεί.

Η κ. Αντωνίου, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Στέργιο Αδάμ και τον αρμόδιο της ΝΟΔΕ σε θέματα Υγείας κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, είχε πολύωρη συνομιλία με τους ανθρώπους της περιοχής.

Παράλληλα, τέθηκαν πολλά ερωτήματα και παράπονα για τον ελλιπή τρόπο ενημέρωσης και πρόληψης, όπως επίσης διαπιστώθηκαν πολλά κενά και ερωτηματικά για την σοβαρή αυτή υπόθεση, για την οποία η Μαρία Αντωνίου τους διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της,για να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα ύδρευσης, να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος και να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις στους συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται αφάνταστα στην καθημερινότητά τους και μάλιστα εν μέσω θερμής περιόδου.

Πάντως το ερώτημα που πλανάται στην κοινωνία του Δισπηλιού είναι ένα: Πότε και αν θα είναι κατάλληλο ξανά το νερό στο Δισπηλιό; Και σε ποιο βαθμό μπορεί να έχει επηρεάσει την υγεία των κατοίκων η κατανάλωσή του όλο αυτό το διάστημα;

Ώρα για απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών… Με την υγεία των δημοτών δεν μπορεί να «παίζει» κανείς!

Top
Enable Notifications OK No thanks