-
Αρχική > Ελλάδα > ΕΣΕΕ: Επικυρώνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού

ΕΣΕΕ: Επικυρώνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού

«Η εφαρμογή του πορτογαλικού μοντέλου δηλαδή σε σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού επιμερισμένη σε 4 ετήσιες δόσεις, ώστε να αντισταθμιστούν σε βάθος χρόνου οι απώλειες στο μισθό,

χωρίς ωστόσο να προκληθούν ισχυρά σοκ στην αγορά, είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση».

Αυτό σημειώνει ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης σε σημερινή, τοποθέτησης σου σχετικά με το θέμα και υπενθυμίζει ότι η έχει ήδη πάρει απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, «την οποία μάλιστα επικαιροποίησε πολύ πρόσφατα, ώστε να στηρίξει την πάγια θέση της στη προβλεπόμενη διαδικασία για σταδιακή και μέχρι το τέλος της μεταμνημονιακής περιόδου, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης και μνημονίων επίπεδα».

Στα στοιχεία που παραθέτει στη συνέχεια στην τοποθέτησης του αναφέρονται τα εξής:

Σε 20 χώρες της Ε.Ε. ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους (ενδεικτικά αναφέρονται οι Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τσεχία). Ο καθορισμός του κατώτατου αποκλειστικά μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων καθορίζεται στο Βέλγιο, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία. Τη συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθούσε και η χώρα μας πριν την ψήφιση του νόμου Ν. 4093/2012. Ως εκ τούτου, στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών ανέρχεται σε 586,08 ευρώ μεικτά, ή σε 683,76 ευρώ με αναγωγή των 14 μισθών σε 12μηνη βάση ενώ για εκείνους κάτω των 25 σε 510,95 ευρώ επίσης μεικτά, ή σε 596,11 ευρώ μετά την αναγωγή.

Το ύψος του κατωτάτου μισθού σύμφωνα με τους θεσμούς βρίσκεται σε ακολουθία με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη μας και μία σειρά από παραμέτρους που αφορούν στη διαμόρφωση της ζήτησης, στα αξιοπρεπή επίπεδα διαβίωσης αλλά και στις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και στην αύξηση της πλήρους απασχόλησης.

https://ergasiakanea.eu/esee

Top
Enable Notifications OK No thanks