-
Αρχική > Απόψεις > Ένα πολιτισμικό κέντρο σε μια λάθος τοποθεσία(Του Λεωνίδα Εκιντσόγλου )

Ένα πολιτισμικό κέντρο σε μια λάθος τοποθεσία(Του Λεωνίδα Εκιντσόγλου )

Η απόφαση μπορεί να είναι ειλημμένη -ή σχεδόν ειλημμένη- μπορεί να συγκεντρώνει την συναίνεση της μεγάλη πλειονότητας των μελών του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, δεν παύει ωστόσο να υπόκειται σε κριτική. Το πλάνο της κατασκευής ενός μείζονος κέντρου πολιτισμικών δράσεων στο τεράστιο οικόπεδο της εισόδου της πόλης δεν είναι ότι πιο έξυπνο θα μπορούσε κανείς να αποφασίσει σε ΑΥΤΗΝ την πόλη και με τα ΤΡΕΧΟΝΤΑ δεδομένα.

Κανείς φυσικά δεν αντιλέγει ότι χρειαζόμαστε ένα νέο και σύγχρονο πολιτισμικό κέντρο. Το θέμα είναι γιατί θα πρέπει να το τοποθετήσουμε ΕΚΕΙ και όχι κάπου αλλού… Εχω επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι η Καστοριά σήμερα χρειάζεται κάτι περισσότερο από έναν απλό Δήμαρχο. Χρειάζεται έναν Στρατηγό. Έναν άνθρωπο, αλλά και ένα επιτελείο ανθρώπων τριγύρω του, που να μπορούν να βλέπουν πέρα από το πρόδηλο και το προφανές, αυτό που είναι κάθε φορά σε θέση να μεγιστοποιεί τα θετικά αποτελέσματα μιας δράσης. Και ένα πολιτισμικό κέντρο στην λεωφόρο των Κύκνων, κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο κάνει!

Ενας στρατηγός θα προχωρούσε σε μια πιο ενδελεχή, πιο μεθοδική, πιο εμπνευσμένη και πιο σοβαρή ανάλυση των δεδομένων της σύγχρονης Καστοριάς. Θα έβλεπε λόγου χάριν πως η παλιά πολη αποδυναμώνεται και πεθαίνει.

Ένα πολιτισμικό κέντρο στο κέντρο θα ήταν ό,τι θα έπρεπε για να ανασχέσει αυτή την αποδυνάμωση. Κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά δύσκολο θα ήταν να συμβεί.

Το μέρος και υπάρχει και είναι επι τούτου διαθέσιμο. Η «Ελλη» το παλιό μας ‘πνευματικό’ με τα όποια δομικά του προβλήματα, μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί και να ξανασυντεθεί, στην ίδια ακριβώς προνομιακή του θέση! Να ξανα-αρχίσει να φιλοξενεί εκδηλώσεις και παραστάσεις και δράσεις ικανές να μετακομίζουν μεγάλα πλήθη στην καρδιά της πόλης και να προσφέρουν παράπλευρα οφέλη σε όλη την γύρω περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, στο τεράστιο οικόπεδο της εισόδου της πόλης μπορεί να κατασκευαστεί κάτι, που όχι μόνον θα δώσει νέο αέρα στην όλη περιοχή, αλλά θα επιφέρει κοινωνικές και τροχαίες ισορροπίες στην κάτω πόλη καθώς επίσης ένα κολοσσιαίο και μόνιμο εισόδημα στον Δήμο μας,

Γιατί το μέρος εκεί προσφέρεται για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου διακομετακομιστικού σταθμού. Αυτός θα μπορούσε να έχει ένα σχήμα ροτόντας, με εισόδους, τόσο από την λεωφόρο Γράμμου, όσο και από την λεωφόρο Κύκνων.

Στο εσωτερικό του όλοι οι αστικοί και υπεραστικοί προορισμοί θα μπορούσαν εύκολα να οργανωθούν σε ανεξάρτητα γραφεία, τα λεωφορεία θα μπορούσαν να εισέρχονται από την είσοδο του ενός δρόμου και θα εξέρχονται από την αντίθετη πλευρά, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί μια εσωτερική πιάτσα ταξί, ένα γιγαντιαίο, δίπατο mall με καταστήματα κάθε είδους απ’ όλες τις επιχειρήσεις της πόλης, παραρτήματα δημοσίων υπηρεσιών και υποκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων που θα ήθελαν να εισχωρήσουν στην τοπική αγορά. Θα ήταν ενδεδειγμένο να δημιουργηθεί ακόμη και ένα μικρός πρόχειρος ξενώνας για ταξιδιώτες που θα υπέφεραν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Στο όλο συγκρότημα ο Δήμος θα παρείχε συντονισμένες υπηρεσίες καθαριότητας, συντήρησης και πλήρους φύλαξης σε εικοσιτετράωρη βάση και θα εισέπραττε ενοίκια από παντού. Κι από τα ΚΤΕΛ κι από τα Ταξί κι από τα καταστήματα και από τις υπηρεσίες και από τον Ξενώνα ακόμη και από τυχόν πλανόδιους

. Εάν αυτό το πρότζεκτ υλοποιούνταν σωστά, ο Δήμος Καστοριάς θα έλυνε εις τους αιώνας των αιώνων το οικονομικό του πρόβλημα…

Χρειάζεται ένα πραγματικά επιτελικό μυαλό για να αντιληφθεί την μοναδικότητα μιας τέτοιας επενδυτικής ευκαιρίας. Χρειάζεται ο Στρατηγός εκείνος που λέγαμε. Αλλά προς το παρόν, ένας τέτοιος δεν υπάρχει. Στην θέση του υπάρχουν μόνο ένα σωρό υποψήφιοι Δήμαρχοι. Σκέτοι.

– Λεωνίδας Εκιντζόγλου

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks