ανατροπές στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους νέους επαγγελματίες προκαλεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ειδικότερα το Ανώτατο Δικαστήρια ερμηνεύοντας το νόμο 3986/2011 σχετικά με την απαλλαγή από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες κατά τα πρώτα πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, έκρινε ότι στην περίπτωση που η έναρξη αφορά διαφορετική επαγγελματική δραστηριότητα ισχύει η πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, κάτι το οποίο όμως δεν ίσχυε μέχρι σήμερα για την εφορία.
Η Εφορία δηλαδή κάθε φορά που ένας επαγγελματίες έκλεινε τα βιβλία του και μετά από λίγο καιρό προχωρούσε σε νέα έναρξη εργασιών με άλλο αντικείμενο επέβαλε κανονικά τέλος επιτηδεύματος χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι πρόκειται για νέα διαφορετική δραστηριότητα.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση το Δημόσιο καθώς είναι πιθανόν να κληθεί να επιστρέψει τα αναδρομικά τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος από τους τους επαγγελματίες που στα χρόνια της κρίσης άλλαξαν δραστηριότητα πληρώνοντας κανονικά το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι, για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος δεν αρκεί μόνη η πάροδος πενταετίας από την έναρξη εργασιών σε οποιοδήποτε επάγγελμα, όπως υποστηρίζει η διοίκηση, αλλά θα πρέπει η άσκηση αυτή να είναι κατ’ αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητας. Δηλαδή εάν ένας φοροτεχνικός – λογιστής έκανε έναρξη επαγγέλματος και κάποια στιγμή έκλεισε τα βιβλία του και προχώρησε σε έναρξη εργασιών ως δικηγόρος, ισχύει νέα πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος καθώς πρόκειται για διαφορετικά αντικείμενα.
Σύμφωνα με το ΣτΕ «Προϋπόθεση για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι η εκ μέρους τους άσκηση της αυτής κατ’ αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητας επί πενταετία από της οικείας ενάρξεως εργασιών. Ελεύθεροι, αντιθέτως, επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν μεν προβεί, κατά το παρελθόν, σε έναρξη εργασιών, πλην, όμως, σε επάγγελμα διαφορετικό του ενεστώτος επαγγέλματός τους, εν συνεχεία, όμως, διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους».
Αντίθετα η φορολογική διοίκηση με την εγκύκλιο 1223/2011 σημειώνει ότι: «Όσον αφορά την εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων κατά τα πέντε πρώτα έτη από την πρώτη τους έναρξη, διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που ο επιτηδευματίας έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν και άλλη έναρξη, δεν εξαιρείται».
Σημειώνεται ότι το ΣτΕ έλαβε την σχετική απόφαση μετά από προσφυγή δικηγόρου. Στη συγκεκριμένη πιλοτική δίκη, δικαιώθηκε ο δικηγόρος ο οποίος προέβη το 2015 σε έναρξη εργασιών με αντικείμενο τη δικηγορία – παροχή νομικών συμβουλών ενώ παλαιότερα (το 2007) είχε προβεί επίσης σε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας, με διαφορετικό αντικείμενο όμως (την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών) για έξι περίπου μήνες. Κατά τα δύο πρώτα έτη άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου (2015 και 2016), του επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος καθώς η φορολογική διοίκηση ακολούθησε τις οδηγίες της εγκυκλίου 1223/2011.