Είστε εδώ
Αρχική > Απόψεις > Τριχλοαιθάνιο ΚΑΙ στην λίμνη 

Τριχλοαιθάνιο ΚΑΙ στην λίμνη 

Ενα παλιό, σοφό γνωμικό, λέει, πως κάθε φορά που λύνεις ένα πρόβλημα, δημιουργείς ένα καινούργιο. Για τον απλό λόγο πως καμία λύση δεν είναι αναίμακτη, όλες παράγουν συνέπειες και όλες έχουν ένα κόστος.

Οι λύσεις βλέπετε, είναι κάτι σαν τα φάρμακα. Διορθώνουν μεν κάτι, ζημιώνουν όμως κάτι άλλο. Σύμφωνα λοιπόν με την ωραία και καθησυχαστική ανακοίνωση που έβγαλε η ΔΕΥΑΚ το νερό της πηγής μπουζμπουναρίου μολύνθηκε από τριχλοροαιθένιο και η πηγή έκλεισε. Αυτό το ‘έκλεισε’ όμως σηκώνει κουβέντα.

Πως ακριβώς ‘κλείνει’ μια πηγή? Πηγαίνει ο Μωυσής, την χτυπάει με το ραβδί του κι εκείνη σταματά να αναβλύζει? Εχει καμιά βάνα που την γυρνάμε αριστερά και το νερό σταματά να ξεπηδά από τα έγκατα της γης? Η μήπως η ροή σταματά να μπαίνει στο δίκτυο και κατευθύνεται κάπου αλλού? Αμα κάνετε τον κόπο να περάσετε την λεωφόρο των κύκνων λίγο δεξιότερα από το ύψος του Lidl,και κατεβείτε μέχρι την ακτή, θα δείτε πως εκεί εκβάλει ένας γιγάντιος αγωγός υδάτων. Ο αγωγός αυτός παλιά ήταν ολόκληρο ρέμα το οποίο κατέβαζε το νερό του μπουζμπουναρίου ίσαμε την λίμνη.

Όταν κατασκευάστηκαν τα πολεοδομικά τετράγωνα, το ρέμα αυτό σωληνοστρώθηκε και μετετράπη σε αγωγό. Ακόμα και στο διάστημα που η πηγή αξιοποιούνταν κατά 100% στην τροφοδοσία του δικτύου της πόλης, ένα περίσσευμα της που δεν μπορούσε να συλλεχθεί διοχετευόταν μέσα σε αυτόν τον αγωγό και κατέληγε στην λίμνη. Τώρα που η πηγή απομονώθηκε τελείως και τέθηκε ολοκληρωτικά (κατά τους ισχυρισμούς των αρμοδίων) εκτός δικτύου, κάντε αν θέλετε έναν κόπο να πάτε ίσαμε κει και να δείτε τι γίνεται στην εκβολή του αγωγού…

Οπότε η ερώτηση αλλάζει: Ποιες θα είναι οι συνέπειες της τροφοδοσίας της λίμνης με τριχλοροαιθένιο από την πηγή του Μπουζμπουναρίου? ? Στην οποία τροφοδοσία πιθανότατα, αύριο- μεθαύριο, θα προστεθεί και αυτή της γειτονικής πηγή της Ντόμπλιτσας. Ποιες?

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Wordpress balloons powered by nksnow