-
Αρχική > Συνταγές > Εύκολο γαλακτομπούρεκο

Εύκολο γαλακτομπούρεκο

Εύκολο και νόστιμο γλυκό

 

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 4 φλ. γάλα
  • 3 φλ.. ζάχαρη
  • φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • 2 κ.γλ. βανίλια
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 φλ.. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 3/4 φλ. βούτυρο γάλακτος
  • 4 αυγά
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 1 1/2 φλ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας

Προθέρμανε τον φούρνο στους 160 στον αέρα. Σε κατσαρόλα με διπλό πάτο, σε μέτρια φωτιά, ζέστανε το γάλα μαζί με 1φλ. ζάχαρη, την φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι. Ρίξε σταδιακά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας παράλληλα με ξύλινη κουτάλα μέχρι η κρέμα να πάρει βράση. Όταν δέσει η κρέμα, σβήσε τη φωτιά. Πρόσθεσε το φρέσκο βούτυρο και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.

Σε μπολ χτύπα τα αυγά και ρίξτα στην κρέμα ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα για να μην ψηθούν από την υψηλή θερμοκρασία της κρέμας. Αφαίρεσε την φλούδα του λεμονιού από την κρέμα. Βουτύρωσε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί. Κράτα λίγο από το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ. Με ένα πινέλο στάξε λίγο βούτυρο στα φύλλα κρούστας και τα στρώσε τα στην επιφάνεια του ταψιού, καλύπτοντας την όλη με τα φύλλα.

Στρώσε 5 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα ένα. Προσοχή τα φύλλα να ακουμπάνε στις γωνίες του ταψιού. Στη συνέχεια, βάλε ένα ακόμα φύλλο στο κέντρο του ταψιού. Ρίξε από πάνω την κρέμα, απλώνοντας την σε όλο το ταψί. Γύρισε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και άλειψε τα με βούτυρο. Σκέπασε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας τα καλά με τον ίδιο τρόπο όπως τα πρώτα φύλλα. Πίεσε τις άκρες προς τα μέσα με μια σπάτουλα. Χάραξε με μαχαίρι απαλά την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη χυθεί η κρέμα και περίχυσε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ράντισε με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο. Ψήσε στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 50 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίζει καλά το φύλλο. Όταν ψηθεί, άφησε το στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Παράλληλα, σε κατσαρόλα βάλε 1φλ. ζάχαρη, 1 1/2 φλ. νερό, τη φλούδα του λεμονιού και 1 ξυλάκι κανέλα για να κάνεις το σιρόπι. Βράσε το για 5 λεπτά.

Περίχυσε σιγά σιγά το κρύο γαλακτομπούρεκο με το καυτό σιρόπι. Αφού πιει το σιρόπι του, κόψτο σε κομμάτια και σέρβιρε το έτσι φρέσκο και λαχταριστό.

Top
Enable Notifications OK No thanks