-
Αρχική > Τοπικά νέα > Θέρμανση για λίγους στην Καστοριά(θεοδώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

Θέρμανση για λίγους στην Καστοριά(θεοδώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

     Είδος πολυτελείας για πολλούς καστοριανούς αποτελεί τον 21ο αιώνα η θέρμανση, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να αναγκάζονται είτε να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν, είτε να μένουν σε παγωμένα σπίτια!

                              – Στα ύψη οι τιμές πετρελαίου, οδηγούν σε κάθετη πτώση της ζήτησης

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει θέρμανση, ένα ποσοστό που στην Καστοριά  είναι ακόμη πιο αυξημένοΟι σφιχτοί οικογενειακοί προϋπολογισμοί όπως δήλωσε στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  ο πρόεδρος των βενζινοπωλών κ. Λάζαρος Ζήσης, δεν αφήνουν περιθώρια για κάλυψη των βασικών αναγκών, στις οποίες φυσικά συγκαταλέγεται και η θέρμανση, που όμως μένει σε δεύτερη μοίρα, αφού κύριο μέλημα για τους πιο πολλούς είναι η εξασφάλιση φαγητού και στέγης.
Κι αν μέχρι τώρα ο καιρός μας… φέρθηκε ευγενικά, οι  τελευταίες  προβλέψεις των μετεωρολόγων που μιλούν για αλλαγή σκηνικού με πτώση του υδραργύρου και χιόνια, προκαλούν τρόμο κυρίως στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, όπως είναι η Καστοριά
Στα ύψη οι τιμές!
Την ίδια ώρα, οι τιμές τόσο του πετρελαίου θέρμανσης, όσο και των καυσίμων έχουν πετάξει στα ύψη, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την ζωή των νοικοκυριών.
Τις τελευταίες ημέρες το πετρέλαιο πωλείται πάνω από 1 . 10 , ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα να έχει πέσει κάθετα και η ζήτησή του, με πρατηριούχους να κάνουν λόγο για πτώση πάνω από 30%!
Ας σημειωθεί ότι  οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, λόγω των συνεχιζόμενων μειώσεων στην παραγωγή, στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία
Στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπων που δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.  Πιο συγκεκριμένα το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στη Βουλγαρία (39%), ενώ ακολουθούν η Λιθουανία και η Ελλάδα (29%),γεγονός που σημαίνει ότι ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει θέρμανση, ένα ποσοστό που στην Καστοριά  είναι ακόμη πιο αυξημένο, καθώς πρόκειται για μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της πατρίδας μας .
Κι αν κάποιος βιαστεί να αναφερθεί στο επίδομα θέρμανσης και ότι η περιοχή μας βρίσκεται στην Α’ Ζώνη, η περικοπή του επιδόματος, σε συνδυασμό με τα αυστηρά κριτήρια, σημαίνει ότι κάποιοι λίγοι θα πάρουν ένα ποσό, το οποίο δεν φτάνει ούτε για να ζεσταθούν τα σώματα των καλοριφέρ! Για να μην αναφερθούμε στο αλαλούμ που επικρατεί σε πολλές πολυκατοικίες στην Καστοριά  με κεντρική θέρμανση, που κάποιοι θέλουν να βάλουν πετρέλαιο και κάποιοι άλλοι όχι.

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Παράταση Για Αγορά Σε Όσους Έχουν Λάβει Το Επίδομα

 

Τη δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης έχουν οι πολίτες που έλαβαν το σχετικό επίδομα έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση δίνει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου, στις εν λόγω ομάδες πολιτών, προκειμένου να προμηθευτούν πετρέλαιο εάν δεν το έχουν ήδη πράξει και να μην χάσουν το επίδομα που έχουν λάβει.

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φτάνει στα 350 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Δώρα Κωτσοπούλου

 

Top
Enable Notifications OK No thanks