-
Αρχική > Ελλάδα > Θεσ/νικη: Κατ’ οίκον διανομές από αρτοποιεία και κρεοπωλεία λόγω κορωνοϊού

Θεσ/νικη: Κατ’ οίκον διανομές από αρτοποιεία και κρεοπωλεία λόγω κορωνοϊού

Διανομές σε σπίτια λόγω κορωνοϊού κάνουν αρτοποιεία αλλά και κρεοπωλεία, που έχουν μείνει στη «πρώτη γραμμή» εξυπηρέτησης των πολιτών, δίνοντας έτσι λύσεις στον περιορισμό του συνωστισμού και προτρέποντας τους πολίτες να «μείνουν στο σπίτι»

.   Το GRTimes συνομίλησε με τους υπεύθυνους των σωματείων για να μάθει περισσότερα για αυτές τις πρωτοβουλίες ενώ επαγγελματίες του χώρου που διατηρούν καταστήματα σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης μιλούν για τις διανομές και τα μέτρα προστασίας που παίρνουν.

Περίπου 600 απο τα  728 αρτοποιεία του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης , παρέδωσαν σήμερα ψωμί σε σπίτια καταναλωτών. Όπως τονίζει στο GRTimes η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Σωματείου, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το σωματείο της Θεσσαλονίκης. «Είναι άνθρωποι που επισκέπτονται τα καταστήματά μας καθημερινά, οπότε εμείς πήραμε αυτή τη απόφαση για να βοηθήσουμε όποιον δεν θέλει ή δεν μπορεί να βγει από το σπίτι. Του δίνουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε τη παραγγελία του στο σπίτι. Δεν είναι ένα ντελίβερι με την έννοια ότι δεν έχει κάποια έξτρα χρέωση, ούτε έχει κάποιο χρηματικό ύψος η παραγγελία, γίνεται για να εξυπηρετήσουμε για αυτό το διάστημα που υπάρχει το πρόβλημα» εξηγεί.

Το νέο μέτρο που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν οι φούρνοι της Θεσσαλονίκης για την διευκόλυνση των πολιτών και την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, κάνοντας ότι περνά από το χέρι τους για να μειωθεί η κίνηση στους δρόμους και ο συνωστισμός στα καταστήματα, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια έχει ως τώρα απήχηση, κυρίως από άτομα που ζουν μόνα τους, είναι ηλικιωμένα και δεν μπορούν να βγουν.

Προσθέτει δε, πως αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει να παραγγείλει ψωμί στο σπίτι μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα, καθώς συνήθως έχει το τηλέφωνο ή κάποια επαφή μέσω διαδικτύου από τον φουρνό της γειτονιάς του.  «Εμάς μας έτυχε να μας πάρουν και από άλλη περιοχή, τους εξυπηρετήσαμε, λόγω αυτής της δυσκολίας που βιώνουμε όλοι.  Κάποιοι συνάδελφοι που έχουν σελίδα στο Facebook ή ιστοσελίδα,  έχουν δημοσιεύσει ότι κάνουν διανομές και ενημερώνουν έτσι τον κόσμο. Αυτό γινόταν και πριν, σε μικρότερο βαθμό, για άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, τώρα θα γίνεται και σε μεγαλύτερο, γιατί όλοι πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες για όσο καιρό θα έχουμε αυτό το πρόβλημα με τον κορωνοϊό » αναφέρει η κ. Κουκουμέρια, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι και άλλοι συνάδελφοι θα ακολουθήσουν αυτή την κίνηση, που θα διευκολύνει και τους ίδιους, καθως όσα καταστήματα μένουν ανοιχτά αφορούν αποκλειστικά την εξυπηρέτηση του κόσμου.

Έξω από την είσοδο αρτοποιείου στην οδό Ολύμπου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Με μάσκες, γάντια και σειρά προτεραιότητας υποδέχτηκαν τους καταναλωτές οι φούρνοι της Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα είναι αυστήρα, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές, χωρίς όμως να κινδυνεύουν οι υπάλληλοι που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» εξυπηρέτησης και καλούνται να έρχονται σε επαφή με κόσμο. Η κ. Χρύσα, υπάλληλος σε φούρνο στη γειτονιά της Αγίου Δημητρίου, μιλώντας στο GRTimes, τονίζει πως αυτές τις μέρες που τα μέτρα έχουν αυστηροποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα και ο κόσμος βρίσκεται «σε καραντίνα»,  όσοι επισκέπτονται τον φούρνο αγοράζουν περισσότερα πράγματα. » Από το πρωί έχουν αδειάσει τα ράφια με τα ψωμιά. Το ψωμί είναι είδος πρώτης ανάγκης, ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται αλλά είναι αρκετά ανήσυχος» ανεφέρει, προσθέτωντας πως δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα αν ο φούρνος τους θα ξεκινήσει διαδικασίες διανομής στο σπίτι. Από την μεριά της, η κ. Φανή που δουλεύει σε φούρνο στην Ολύμπου, αναφέρει πως η αγοραστική κίνηση έχει μειωθεί τις τελευταίες μέρες, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με τη μείωση επισκεπτών στο απέναντι ξενοδοχείο.

Τα άδεια από ψωμί ράφια σε φούρνο της Αγίου Δημητρίου

Διανομές έχουν ξεκινήσει και στον κλάδο των κρεοπωλείων. Όπως τονίζει στο GRTimes, ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος του σωματείου Κρεοπώλων Θεσσαλονίκης, είναι πολλά τα κρεοπωλεια που εδώ και χρόνια κάνουν διανομές, ωστόσο λόγω κορωνοϊού, τα πιο μικρά καταστήματα που δεν έχουν υπηρεσίες διανομής, προσπαθούν, κάποια στιγμή μέσα στη μέρα ή το βράδυ που κλείνει το κατάστημα, να κάνουν οι ίδιοι τη διανομή του εμπορεύματος στους πελάτες τους. «Σχεδόν σε όλα τα κρεοπωλεία που ανήκουν στο σωματείο μας πλέον υπάρχει δυνατότητα διανομής» αναφέρει ο κ. Κεσίδης. Συνολικά το σωματείο αριθμεί 880 καταστήματα κρεοπωλών.

Ο Σάκης που διατηρεί κρεοπωλείο επί της Στρατηγού Δουμπιώτη, στην περιοχή του Διοικητηριού, σημειώνει στο GRTimes.gr πως από την ημέρα που ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν τα έκτακτα μέτρα και έκλεισαν τα εστιατόρια, ο τζίρος του μειώθηκε περίπου στο 80%. «Η κίνηση έχει μειωθεί αισθητά. Ο κόσμος έχει φοβηθεί, παίρνει δυο-τρία πράγματα και φεύγει. Ωστόσο είναι ανάλογα και το πελατολόγιο που διαθέτει το κάθε κρεοπωλείο» σημειώνει ο Σάκης, που θεωρεί ότι το ντελίβερι στα κρεοπωλεία είναι μια λύση για αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Παρ’ όλα αυτά, εξηγεί πως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στο να βρει και να συντηρεί κανείς τα άτομα που θα κάνουν τις διανομές.

Ο κ.  Σάκης, που διατηρεί κρεοπωλείο στην οδό Στρατηγού Δουμπιώτη, περιμένει «ετοιμοπόλεμος» να εξυπηρετήσει τους πελάτες που θα βγουν για τα απαραίτητα ψώνια

gr/covid/thes

 

Top
Enable Notifications OK No thanks