-
Αρχική > Απόψεις > Πως η Καστοριά δεν έγινε Λομβαρδία;

Πως η Καστοριά δεν έγινε Λομβαρδία;

Είναι ιδιαίτερα γνωστό το γεγονός ότι η Καστοριά και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στηρίζουν το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας τους στην βιομηχανία γούνας.

Οι προσπάθειες στοχοποίησης του κλάδου για την μετάδοση του κορωνοϊού είναι πολλές. Θα έπρεπε όμως να είναι έτσι; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε τις κινήσεις των καστοριανών επιχειρήσεων μετά από την επιστροφή τους από την Διεθνή Έκθεση Γούνας στο Μιλάνο. Ενώ παράλληλα πρέπει να εξετάσουμε τι πήγε λάθος στην Λομβαρδία, μία περιοχή με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα. Να σημειωθεί πως οι δύο επαρχίες του Μπέργκαμο και της Μπρέσια συγκεντρώνουν από μόνες τους το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων και σχεδόν το 30% των θανάτων (6.000 νεκροί) ολόκληρη την Ιταλία

Η λύση στην υπόθεση αυτή εντοπίζεται στην καταγγελία του δημάρχου της Μπρέσια, Εμίλιο ντελ Μπόνο, στον Ιταλό δημοσιογράφο Giorgio Cremaschi, στο άρθρο του με τίτλο «Η βρώμικη συνείδηση των αφεντικών», που δημοσιεύτηκε στο contropiano.org. Οι δύο πιο βιομηχανοποιημένες επαρχίες στη χώρα, αφήνοντας τα εργοστάσια ανοικτά παρά την εξάπλωση τουκορωνοϊού, σήμαινε στην πραγματικότητα πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ήταν υποχρεωμένοι να βρίσκονται μαζί σε κλειστούς χώρους για ώρες.

Με βάση την καταγγελία αυτή τα  εργοστάσια στο Μπέργκαμο και στην Μπρέσια ήτανη κύρια πηγή της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της μετάδοσης της νόσου, αλλά και της βίαιης και ξαφνικής πίεσης στις δομές υγείας, που σχεδόν κατέρρευσαν. Η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ή τουλάχιστον να είχε περιοριστεί, αν όλα είχαν σταματήσει νωρίτερα όπως ο ίδιος είχε ζητήσει στις 7 Μαρτίου 2020.

Τα εργοστάσια στο Μπέργκαμο και στην Μπρέσια περιόρισαν την λειτουργία τους επειδή οι εργάτες επαναστάτησαν ή απέργησαν εκεί που είχαν τη δύναμη ή, πολύ απλά, δηλώνοντας ασθένεια.Και τελικά έκλεισαν επειδή τα κρούσματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται στα ίδια τα εργοστάσια. Το βέβαιο είναι πως εάν το κλείσιμό των εργοστασίων είχε αποφασιστεί νωρίτερα, όταν η κατάσταση ήταν ήδη σοβαρή, θα είχαμε, πιθανότατα, λιγότερα κρούσματα και νεκρούς και το σύστημα υγείας θα άντεχε περισσότερο στην επιδημία.

                                                    Οι ευσυνείδητοι Καστοριανοί επιχειρηματίες

Σε αντίθεση με την περίπτωση του Μπέργκαμο και της Μπρέσια, οι μεγάλες καστοριανές επιχειρήσεις μετά την επιστροφή των ιδιοκτητών τους από το Μιλάνο αποφάσισαν να προβούν σε μία εξαιρετικά σημαντική ενέργεια, μάλιστα πριν καν το ίδιο το ελληνικό κράτος προβεί σε κάποια απόφαση για τις βιομηχανικές μονάδες. Προχώρησαν, λοιπόν, σε οικειοθελή κλείσιμο των επιχειρήσεών τους με στόχο να προφυλάξουν τους εργαζομένους τους αλλά και τις οικογένειές τους, από τις 13.3.2020 . Να σημειωθεί πως η απόφαση αυτή λήφθηκε σε μία περίοδο αιχμής.

Οι ευσυνείδητοι καστοριανοί επιχειρηματίες απέδειξαν για ακόμα μία φορά πως στέκονται δίπλα στους πολίτες, στους εργαζόμενους και στις ευπαθείς ομάδες της πόλης, αλλά και του συστήματος υγείας της χώρας παρά το εξαιρετικά  μεγάλο κόστος.

Οι ευσυνείδητοι Καστοριανοί δεν είναι αμέτοχοι πολίτες, στηρίζουν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν έμπρακτα το Νοσοκομείο της περιοχής, τους ελάχιστους, αλλά πραγματικούς μαχητές, γιατρούς και νοσηλευτές.

Οι εν λόγω επιχειρηματίες είναι εκείνοι που δεν θα έβαζαν οποιοδήποτε όφελος πάνω από ανθρώπινες ζωές. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους η Καστοριά δεν θα γίνει η Λομβαρδία της Ελλάδος.

Με αγάπη

Από κάποιον που ίσως  γνωρίζετε.

 

Το ιταλικό άρθρο : https://contropiano.org/news/politica-news/2020/03/18/la-sporca-coscienza-dei-padroni-0125442?fbclid=IwAR3CL1lVR48Q0LEpkmI_KYjtSIxNBaJMNjnqKM42TNBB1x3o7c0-eNq1Rhc

 

Top
Enable Notifications OK No thanks