-
Αρχική > Τοπικά νέα > Κατερίνα Σπύρου : Με ευλάβεια και προσφορά αποκαθίσταται η Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια της Καστοριάς μας ( φωτογραφίες βίντεο)

Κατερίνα Σπύρου : Με ευλάβεια και προσφορά αποκαθίσταται η Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια της Καστοριάς μας ( φωτογραφίες βίντεο)

Το δικό τους λιθαράκι πρόσθεσαν η Κατερίνα Σπύρου και ο σύζυγος της Αθανάσιος Λέκκος, στην συνεχή και αυξανόμενη ολοκλήρωση έργων αποκατάστασης και συντήρησης ιστορικών εκκλησιών και παρεκκλησιών της Βυζαντινής Αρχόντισσας από τους πολίτες της Καστοριάς.

θεοδώρα Κωτσοπούλου

 Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί παράδειγμα της άριστης συνεργασίας και συμπληρωματικότητας της εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων και της ατομικής εθελοντικής πρωτοβουλίας.

Ο ναός είχε λειτουργήσει για τελευταία φορά πλέον της δεκαετίας λόγω σημαντικών προβλημάτων που υπήρχαν στην στέγη και σε άλλα σημεία του. Με τις παρεμβάσεις της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

“”Ο σύζυγός μου  και εγώ αποφασίσαμε από κοινού να αναλάβουμε να ανοίξουμε αυτόν τον ναό βάζοντας προσωπική εργασία και εξοπλίζοντάς τον ώστε να μπορεί να λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Ευχή μας και επιθυμία είναι να τον διακονούμε μέχρι το τέλος της ζωής μας, ζητώντας την ευλογία των Αγίων ως βοήθεια, και ταυτόχρονα να προσθέσουμε και εμείς εμπράκτως ως πολίτες ένα λιθαράκι στην διαφύλαξη και ανάδειξη της ανεκτίμητης κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοι μας , τόνισε φανερά συγκινημένη  η κ Σπύρου για την λειτουργία πλέον του ιερού ναού

. Να σημειωθεί ότι μετά τις επισκευές αποκαλύφθηκαν καλυμμένες τοιχογραφίες ανεκτίμητης αξίας όπως η Αγία Τριάς, η οποία υπάρχει και στην Κουμπελίδικη, και το κύτος που καταπίνει τον Ιωνά.

Τις σπάνιες αυτές τοιχογραφίες αγιογράφησε ο μοναχός Ονούφριος τον 16ο αι, πιθανότατα ο καλύτερος της εποχής του, μετά από πρόσκληση του τότε άρχοντα της πόλης μας.

Πρόκειται για ένα στολίδι της Καστοριάς μας, ανεκτίμητης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας, που μπορεί με πολλούς τρόπους να συντελέσει στην ευλαβική και ψυχική ανάταση όλων μας.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks