-
Αρχική > Τοπικά νέα > Τα “ορφανά” κρούσματα, οι νοσηλείες και γιατί δεν ανησυχούν οι επιστήμονες για την Καστοριά

Τα “ορφανά” κρούσματα, οι νοσηλείες και γιατί δεν ανησυχούν οι επιστήμονες για την Καστοριά

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 στην Καστοριά είναι ασυμπτωματικοί. Τέσσερις, όμως, εμφάνισαν βαρύτερη συμπτωματολογία και χρειάστηκε να νοσηλευθούν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο

Πτολεμαΐδας. Δύο που νοσηλεύθηκαν με λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η νοσηλεία για άλλους δύο ασθενείς.

Οι ιχνηλατήσεις στην Καστοριά, ωστόσο, έφεραν στην επιφάνεια και 4 “ορφανά” κρούσματα, που προέρχονται δηλαδή από άγνωστη πηγή μετάδοσης. Η εξέταση αυτών των “ορφανών” δειγμάτων, ωστόσο, έκρυβε μια έκπληξη για τους επιστήμονες, αναφέρει ο Συντονιστής του ΕΟΔΥ, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος:

“Το ευχάριστο ήταν ότι τα ορφανά κρούσματα -όλα μηδενός εξαιρουμένου- είχαν χαμηλό ιικό φορτίο, γεγονός το οποίο σήμαινε εξαρχής ότι, η πιθανότητα να έχουν διασπείρει κάπου τον ιό είναι πολύ μικρή. Στην πράξη, δεν έχει διαπιστωθεί ούτε ένα θετικό κρούσμα στο περιβάλλον τους”, τονίζει ο γιατρός.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα ευχάριστα νέα. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη διασπορά της Καστοριάς “ελεγχόμενη”, καθώς -εκτός από τα “ορφανά” κρούσματα που αποδεδειγμένα δεν μετέδωσαν τη νόσο- όλα τα υπόλοιπα κρούσματα προέρχονται από επαφές θετικών κρουσμάτων:

“Η όποια διασπορά μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί, έχει να κάνει με μια ελεγχόμενη διασπορά, δηλαδή που αφορά κυρίως επαφές θετικών κρουσμάτων. Άρα ξέρουμε ποια είναι η πηγή, οπότε πρώτα το περιβάλλον μπαίνει σε καραντίνα και μετά ελέγχεται. Όσοι ήταν θετικοί, δεν μας πειράζει γιατί αυτοί είχαν μπει σε καραντίνα εγκαίρως. Οπότε αυτό είναι το καλό της ιχνηλάτησης”, επισημαίνει ο κ. Ρωμιόπουλος.

Η καλή δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Καστοριά από τον ΕΟΔΥ, αποτυπώνεται και στα ημερήσια κρούσματα στην περιοχή, τα οποία υπάρχουν μεν, αλλά δεν εμφανίζουν γεωμετρική πρόοδο. “Θα ήταν πρόβλημα αν είχαμε ένα με δύο σήμερα, αύριο τέσσερα, μεθαύριο οκτώ. Εκεί θα είχαμε θέμα”, τονίζει ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ και σπεύδει να συμπληρώσει ότι αυτή είναι η εικόνα στο σήμερα:

“Μέχρι και σήμερα που μιλάμε, γιατί δυστυχώς με τον κορωνοϊό, όλα μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή, Προς το παρόν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί προς τους πολίτες”.

 

https://www.iatropedia.gr/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks