-
Αρχική > Τοπικά νέα > Καστοριά : Ανάσα για τις επιχειρήσεις εστίασης η θερινή περίοδος (Εφημερίδα Ν.Κ. Ελένη Μελά )

Καστοριά : Ανάσα για τις επιχειρήσεις εστίασης η θερινή περίοδος (Εφημερίδα Ν.Κ. Ελένη Μελά )

Με μέτρο οι αποστάσεις και αυξημένη διάθεση κύλησε η θερινη περίοδος στην Καστοριά

 

ΑΝΑΣΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Με μέτρα, αποστάσεις και αυξημένη διάθεση κύλισε η θερινή περίοδος στην Καστοριά αναφορικά με την κίνηση που σημειώθηκε στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Ο κόσμος βγήκε έξω θέλοντας μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα καραντίνας να περάσει καλά και να διασκεδάσει όσο οι συνθήκες το επέτρεπαν. Τα πράγματα βέβαια δεν ήταν όπως τις άλλες χρονιές, γεγονός που ανάγκασε πολλούς να συμβιβαστούν με τη νέα αυτή τάξη πραγμάτων.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο πρόεδρος συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής Καστοριάς Άγγελος Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την φετινή χρονιά με τις προηγούμενες, λόγω της όλης κατάστασης», και συμπλήρωσε ότι: «Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι. Ο Κόσμος βγήκε έξω, διασκέδασε. Ειδικά όταν γύρω στα μέσα του καλοκαιριού το επέτρεψαν και οι καιρικές συνθήκες. Τώρα μόνο υπάρχει έντονος προβληματισμός όσον αφορά τη χειμερινή περίοδο και τι θα ακολουθήσει στον κλάδο μας».

Ειδικότερα σχετικά με τα μέτρα πρόληψης του υπουργείου υγείας, ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης της Καστοριάς δήλωσε ότι: «Εφαρμόστηκαν από όλους μας, από την πρώτη στιγμή, τόσο από τους καταστηματάρχες και το προσωπικό, όσο και από τους ίδιους τους πολίτες. Ίσως γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρξε και ιδιαίτερη και ανησυχία. Ο κόσμος φάνηκε ότι βγήκε για να διασκεδάσει, κάτι το οποίο ήταν αρκετά ενθαρρυντικό και ευχάριστο για όλους μας».

Τι λένε όμως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες; Ο Παντελής Κ. ιδιοκτήτης καφέ μας είπε χαρακτηριστικά ότι: « Ήταν πράγματι το χειρότερο καλοκαίρι. Στην Καστοριά έτσι κι αλλιώς μεγάλη κίνηση δεν υπήρξε ποτέ. Τώρα με τα μέτρα και με τον περιορισμό των ατόμων στα καταστήματα τα πράγματα ήταν χειρότερα. Φανταστείτε τώρα αν είναι έτσι τι έχουμε να περιμένουμε για το χειμώνα που έρχεται».

Η Χριστίνα Β. ιδιοκτήτρια ψητοπωλείου μας είπε τη δική της άποψη «Υπάρχουν μέρες με αυξημένη κίνηση, αλλά, δυστυχώς είναι ελάχιστες. Εγώ προσωπικά είμαι απαισιόδοξη και για τη συνέχεια. Δεν είναι μόνο λόγω του φόβου της πανδημίας. Η πτώση της κίνησης σε συνδυασμό με την πτώση του τζίρου μας είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση, η οποία πραγματικά δε ξέρουμε που θα μας οδηγήσει».

«Η κίνηση μπορεί να ήταν μειωμένη, αλλά και οι προσδοκίες μας δεν ήταν αυξημένες», τόνισε ο κος Γεωργιάδης και υπογράμμισε ότι: «Δεν περιμέναμε να υπάρχει μεγάλη κίνηση. Μεγαλύτερο πλήγμα πιστεύω ότι υπέστησαν οι τουριστικές περιοχές, γιατί υπήρξες εκεί, όπως και εδώ άλλωστε τεράστια πτώση του τζίρου».

Και ενώ η θερινή κίνηση δίνει σιγά –σιγά τη θέση της στη χειμερινή, ο κόσμος περιορίζει ακόμη περισσότερο τις εξόδους του. Επιλέγει κάποια μεσημέρια της Τετάρτης και για βράδυ περισσότερο Παρασκευή ή Σάββατο. Ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης μας ενημέρωσε ότι: «Πράγματι έχουν συρρικνωθεί λόγο οι μέρες κατά τις οποίες ο κόσμος βγαίνει πλέον έξω. Ασφαλώς υπάρχει και ο προβληματισμός για το τι θα ακολουθήσει. Η κατανάλωση είναι μικρότερη και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έντονης αβεβαιότητας που βιώνουμε όλοι μας».

Ποιές είναι όμως οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονική περίοδο; Ο κος Γεωργιάδης μας απάντησε ότι: «Η αλήθεια είναι, όπως βλέπουμε και ενημερωνόμαστε, ότι θα ξεκινήσει μια δύσκολη περίοδος. Μέχρι τώρα είχαμε εξωτερικούς χώρους. Τώρα σταδιακά κλεινόμαστε μέσα και αρχίζει ο κόσμος να είναι πιο επιφυλακτικός. Θεωρώ ότι θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τις εξόδους του. Αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μας. Μέσα στα μαγαζιά δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ικανοποιητικό αριθμό πελατών. Να φανταστείτε ούτε στο μισό της δυναμικής των μαγαζιών δεν μπορούμε να φτάσουμε. Αν δηλαδή, ένα μαγαζί μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι τώρα 50 άτομα, τώρα θα πρέπει, για παράδειγμα, να εξυπηρετήσει μέχρι 20. Αναπόφευκτο είναι να επηρεάζεται κατά πολύ ο τζίρος και να δυσκολεύονται πάρα πολύ οι επιχειρήσεις να επιζήσουν».

Τέλος σε ότι αφορά την υποστήριξη από τη πολιτεία οι επιχειρηματίες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κος Γεωργιάδης «Η βοήθεια που είχαμε από το κράτος ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Περιμένουμε τώρα τις ανακοινώσεις για τον κλάδο μας από τον Πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ. Να δούμε αν θα παρθούν νέα μέτρα και μέχρι πότε θα τα συνεχίσουμε. Ελπίζουμε να υπάρξει στήριξη αυτή τη φόρα και να μη μείνουμε μόνο στα λόγια».

Ελένη Μελά

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks