-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Απόστολος Τζιώτζης : «θα φοιτήσουν στο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 περισσότεροι από 350 σπουδαστές .  (Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Απόστολος Τζιώτζης : «θα φοιτήσουν στο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 περισσότεροι από 350 σπουδαστές .  (Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Το ΙΕΚ Καστοριάς βάζει ένα λιθαράκι στην ανεργία που μαστίζει την περιοχή μας»

 

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Για τις νέες ειδικότητες που συμπεριλαμβάνονται από φέτος στο διδακτικό πρόγραμμα του ΙΕΚ Καστοριάς αλλά και για την άμεση απορροφητικότητα  των παιδιών  στην αγορά εργασίας καθώς  οι απόφοιτοι  μπορούν να εργαστούν στην Π.Ε. Καστοριάς, αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ.  κ. Απόστολος Τζιώτζης

 « Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να σπουδάσεις αυτό που αγαπάς και στη συνέχεια να μπορέσεις να βρεις γρήγορα δουλειά. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουμε σπουδαστές από όλη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι γίνεται σωστή δουλειά στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς» , δήλωσε ο κ  Τζιώτζης.

 

 Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός και οι προτάσεις του ΙΕΚ Καστοριάς. Τελικά ποια τμήματα έχουν δημιουργηθεί για την φετινή χρονιά;

 

Προχθές πήραμε την προέγκριση των ειδικοτήτων από τις 13 που είχαμε θέσει σε διαβούλευση. Έτσι 8 ειδικότητες μας ενέκριναν για φέτος, σε πρώτη φάση, Είναι οι εξής  Βοηθός Νοσηλευτικής ,Τραυματολογίας,  Στέλεχος Ασφάλειας Ατόμων και Υποδομών, Συνοδός Βουνού, Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Φωτογραφίας, Τεχνικός Βιολογικής Οργανικής Γεωργίας Τεχνικός Εργολογίας Σχεδιαστής Μόδας, Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.  Αυτές οι 8 ειδικότητες έχουν πάρει την προέγκριση θα έλεγα και έχουμε τις εγγραφές των καταρτιζομένων στα ΙΕΚ, με το που θα ολοκληρωθούν θα οριστικοποιηθούν ποια τμήματα θα λειτουργήσουν. Πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν και οι 8.

 

Εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στις συμμετοχές στα τμήματα των ΙΕΚ. Ποιοι νομίζετε είναι οι λόγοι πίσω από αυτό και πώς καταφέρνετε να ικανοποιήσετε τις προσδοκίες των συμμετεχόντων;

 

Αυτό που λέτε είναι μια πολύ καλή δουλεία που γίνεται από το 2010, πιο παλιά που ανέλαβα το ΙΕΚ είχε 1 τμήμα μόνο με 7 παιδιά. Κοιτάξαμε οι ειδικότητες που θα πάρουμε να είναι ειδικότητες που θα έχουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας και τις ζητούσαν οι τοπικοί φορείς και οι ίδιοι οι σπουδαστές. Γι αυτό κάνουμε πρώτα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κι αφού βλέπαμε την συμμετοχή δημιουργούσαμε κα τα τμήματα. Όπως έγινε κα φέτος με τις ειδικότητες συνοδός βουνού, τεχνικός φωτογραφίας, σχεδιαστής πληροφορικής, βιολογικής γεωργίας που είναι η πρώτη φορά που τις  βάζουμε. Η ειδικότητα σχεδιαστής μόδας προτάθηκε από την Ομοσπονδία Γούνας να λειτουργήσει. Τα τουριστικά έχουν απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

 

Πόσο σημαντικός και πόσο ενεργός είναι ο ρόλος του ΙΕΚ στην καταπολέμηση της ανεργίας, ειδικά εδώ στην Καστοριά;

Ειδικά εδώ στην Καστοριά καταφέραμε να κρατήσουμε έναν σημαντικό αριθμό παιδιών που έφευγε στον ιδιωτικό τομέα. Βρίσκουν απασχόληση δεν επαναλαμβανόμαστε,  δεν δημιουργούμε μια στρατιά ανέργων, παίζει μεγάλο ρόλο το ΙΕΚ στην καταπολέμηση ανεργίας, υπάρχουν σωστά καταρτισμένα άτομα στην αγορά εργασίας, πολλά παιδιά μέσω προκηρύξεων έχουν απορροφηθεί στην αγορά εργασίας, όπως οι νοσηλευτές και οι βρεφονηπιοκόμοι, ανάλογα βλέπουμε και βάζουμε την ειδικότητα.

Πώς σκέφτεστε το μέλλον των ΙΕΚ και ποια θεωρείτε πώς μπορεί να είναι η συμβολή του στην προσπάθεια ανάπτυξης της Καστοριάς;

Βάλαμε μια ειδικότητα που είναι Συνοδός Βουνού η Οργανικής και Βιολογικής Γεωργίας  που θα έχουν μέλλον εφόσον γίνει το Φράγμα Νεστορίου και εφόσον αξιοποιηθούν στα μονοπάτια που έχουν κατασκευαστεί στο Γράμμο και το Βίτσι.

Αν γίνει το Φράγμα Νεστορίου μαζί με το Φράγμα του Βράχου θα  μπορέσουν να απορροφηθούν να δημιουργηθούν δυναμικές καλλιέργειες και να υπάρχουν άτομα που να γνωρίζουν το αντικείμενο. Θέλουμε να μείνουν παιδιά εδώ και να μπορέσουν να κάνουν κάτι καλό για την ζωή τους και για τον τόπο μας.

 

Πόσα άτομα φοιτούν συνολικά φέτος στα τμήματα του ΙΕΚ

 

Το 2019-2020 έχουμε συνολικά 360  σπουδαστές είχαμε 400 κάποιοι κόπηκαν κάποιοι βρήκαν δουλεία και έφυγαν οπότε μειώθηκε ο αριθμός.

ΤΟ 2020-2021 πλησιάζουμε πάλι τα 400 άτομα γιατί εκτός από τις 250 εγγραφές στο πρώτο εξάμηνο τώρα συνεχίζουν 150 ατό γ΄ και δ΄ εξάμηνο που συνεχίζουν ενώ θα έχουμε και κατατάξεις με άλλο πτυχίο. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που θα έρθουν στο τρίτο εξάμηνο. Όπως βοηθών φυσιοθεραπείας, μάρκετινγκ, αισθητικής και βρεφονηπιοκόμων. Έχουμε και τα δύο τμήματα μαγειρικής τέχνης από περισυ που θα συνεχίσουν στο τρίτο εξάμηνο. Τώρα δεν βάλαμε μαγειρικής τέχνης από άποψης έλλειψης χώρων, γιατί είχαμε μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία της ειδικότητας.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός, ότι αιτήσεις εγγραφής έχουν καταθέσει εν δυνάμει σπουδαστές όχι μόνο από την Π.Ε. Καστοριάς και τις γύρω περιοχές, αλλά από όλη την χώρα.

Υπολογίζεται ότι συνολικά, σε όλα τα εξάμηνα,  θα φοιτήσουν στο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 περισσότεροι από 350 σπουδαστές.

 

.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks