Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η ημερίδα ενημέρωσης του έργου LIFE ATIAS με θέμα την “Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα,μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για τα θηλαστικά.
Στόχος της ημερίδας που έλαβε χώρα την περασμένη παρασκευή στο αμφιθέατρο της ΠΕ Καστοριάς,
ήταν η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του οικοσυστήματος η οποία αφορά όλους τους πολίτες.
Ομιλητής της ενδιαφέρουσας αυτής ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική ομοσπονδία γούνας ήταν ο Αν. Καθηγητής κ. Νικόλαος Παναγιώτου ο οποίος τόνισε, ότι η δράση αυτή γίνεται για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο και μάλιστα τοποθετείται στο κέντρο των εξελίξεων.
« Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας πραγματοποιήθηκε η ημερίδα η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα. Η αδυναμία αντιμετώπισης του τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε στην αντίθετη κατεύθυνση της εξάπλωσης τους είδους αυτού. Τώρα το πρόγραμμα αυτό απάντα στην σοβαρή αντιμετώπιση τους και στη συνέχεια στην επίλυση του ζητήματος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιώτου.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΓ κ. Δημήτρης Κοσμίδης Είναι η δεύτερη ημερίδα που πραγματοποιείται από το πρόγραμμα με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας για την περισυλλογή των μινγκ, που είχαν απελευθερωθεί από μια ομάδα ακτιβιστών το 2010.
Αποδείχθηκε, επισήμανε ο κ. Κοσμίδης, ότι πλέον τα μινγκ κάνουν μεγάλο κακό στο οικοσύστημα για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από αίτημα μας διοργανώνει αυτές της ενημερωτικές δράσεις. Συνολικά θα υλοποιηθούν 5 αυτή είναι η δεύτερη.
Στόχος, εξήγησε είναι να ενημερωθούν όλοι για το πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα να μπουν παγίδες για να μαζευτούν τα μινγκ από τις παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές και παράλληλα να περιοριστεί και να σταματήσει η ζημιά που έχει γίνει στο οικοσύστημα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από αίτημα που κατέθεσε η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας ανταποκρίθηκε στην ανάγκη αυτή της ενημέρωσης και μάλιστα , έχουν εντοπιστεί μινγκ στις Πρέσπες και στην Βόνιτσα, ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Καστοριά καθότι, είχαν απελευθερωθεί πενήντα χιλιάδες, άλλα απεβίωσαν, άλλα πιάστηκαν, άλλα πέρασαν στο οικοσύστημα και αυτό είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο και για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο».
Όπως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, η αδυναμία αντιμετώπισης οδήγησε στην εξάπλωση των μινγκ και ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους, είχε τοποθετήσει παγίδες, αλλά η δράση LIFE ATIAS που έλαβε χώρα στην ΠΕ Καστοριάς είναι περισσότερο σημαντική, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαντά στο πρόβλημα και δίνει και ουσιαστική λύση .
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στην ημερίδα συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, όπου κρατήθηκαν και όλα τα μέτρα προστασίας.