-
Αρχική > Ελλάδα > Ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού για την κεφαλή Ερμή που ανακαλύφθηκε στην Αιόλου

Ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού για την κεφαλή Ερμή που ανακαλύφθηκε στην Αιόλου

Κεφαλή Ερμή σε ώριμη ηλικία ανάμεσα σε 4ο και 3ο αιώνα Π.Χ ανακαλύφθηκε στο ύψος της οδού Αιόλου και σεΤο εύρημα διατηρείται σε καλή κατάσταση και έχει μεταφερθεί σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

«Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας» του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους.

Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β’ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες».

ERT

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks