-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Γιάννης Κορεντσίδης : Ο κόσμος έχει απαιτήσεις και δικαίως τις έχει. Γι’ αυτό, είναι καθήκον μας να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. ( Εφημεριδα Ν.Κ. συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου)

Γιάννης Κορεντσίδης : Ο κόσμος έχει απαιτήσεις και δικαίως τις έχει. Γι’ αυτό, είναι καθήκον μας να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. ( Εφημεριδα Ν.Κ. συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου)

«Γίνεται πράξη η “εντολή” που λάβαμε από τους πολίτες για: “Νοικοκυροσύνη – Αξιοπιστία – Αποτελεσματικότητα”. Δηλώνει  μεταξύ άλλων στην αποκλειστική  συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης . Επισήμανε παράλληλα πως,  «Κάνουμε κάθε μέρα κι ένα σταθερό βήμα μπροστά, βάζοντας ξανά το Δήμο Καστοριάς σε τροχιά εξομάλυνσης και ανάπτυξης ενώ συνεχίζουμε και τη νέα χρονιά ακόμη πιο δυναμικά και αποφασιστικά».

Οι σημερινές συνθήκες, υποστήριξε η δημοτική αρχή  απαιτούν να επιταχύνουμε το βηματισμό μας και σε ότι με αφορά είμαι αποφασισμένος να “τρέξω” και να ανοίξω βηματισμό. Απομένει να ακολουθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι. «Ο πανέμορφος αυτός τόπος και οι πολίτες του αξίζουν και δικαιούνται τα πάντα. Κι εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε τα πάντα»,  ήταν τα λόγια του .

 

Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε πώς θα αξιολογούσατε την πορεία σας και ποια νομίζετε ότι ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή;

Θα σας υπενθυμίσω ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2020, κλείνοντας έναν χρόνο θητείας στο Δήμο Καστοριάς, παρουσιάσαμε αναλυτικά τη “δουλειά” που έγινε στους δώδεκα πρώτους μήνες. Ενώ, μέχρι σήμερα μεσολάβησαν και τέσσερις ακόμη μήνες, όπου έκλεισε το 2020, το οποίο είχαμε ονομάσει έτος διοικητικής αναδιάρθρωσης για έναν σύγχρονο, ευέλικτο και λειτουργικό Δήμο, με αναδιάρθρωση με νοικοκύρεμα όλων των Δομών, με ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και με εφαρμογή νέων τεχνολογιών, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Καστοριάς.

Ολοκληρώθηκε έτσι η πρώτη σημαντική περίοδος του χρονοδιαγράμματος που είχαμε οριοθετήσει, σύμφωνα με το οποίο, διαβάζοντας οποιοσδήποτε το τι είπαμε προεκλογικά και το τι κάναμε όλο αυτό το διάστημα, αποδεικνύεται και γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό ότι όλοι οι στόχοι που είχαν επακριβώς καθοριστεί, έχουν επιτευχθεί στο 100%.

Σήμερα λοιπόν που συμπληρώνουμε 16 μήνες θητείας και με τους 10 από αυτούς να αντιμετωπίζουμε, εκτός από τα τεράστια και διαχρονικά προβλήματα που παραλάβαμε, μία απρόβλεπτη και εφιαλτική πανδημία, τις καταστροφικές παρενέργειες της οποίας συνεχίζουμε να βιώνουμε σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία. Και πιστεύω ότι, βλέποντας αυτή τη συνέπεια λόγων και πράξης, την ίδια ακριβώς αίσθηση έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών.

Επομένως, στη “χειρότερη στιγμή” της χρονιάς, που ήταν μάλιστα μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδος και συνεχίζει να είναι δύσκολη, καταφέραμε να πετύχουμε με τον καλύτερο τρόπο, όλους μας τους στόχους.

 

Το 2021 είναι μια χρονιά πρόκληση για τον τόπο μας με πολλά προβλήματα, ειδικά στην εποχή του κορονοϊού. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε για να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα προβλήματα;

 

Θα σας έλεγα και φαντάζομαι συμφωνείτε ότι όχι μόνο το 2021, αλλά όλα τα επόμενα χρόνια αποτελούν “πρόκληση” για όλους. Και η “πρόκληση” αυτή δεν θα έπρεπε να υπάρχει μόνο εξαιτίας του κορονοϊού και των δυσμενών επιπτώσεων που έχουν καθηλώσει την παγκόσμια οικονομία.

Γιατί όταν αποφασίζει κάποιος να ασχοληθεί στα κοινά πρέπει καθημερινά και διαρκώς να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις Να διεκδικεί, να απαιτεί και να εξασφαλίζει ό,τι καλύτερο για τον τόπο και τους συνανθρώπους του.

Με βάση λοιπόν όλων των παραπάνω που ανέφερα, εμείς συνεχίζουμε και αυτή τη χρονιά, όπως και όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη πιο αποφασιστικά, αλλά με την ίδια προσήλωση και ακρίβεια, με την ίδια υπομονή και επιμονή, με την ίδια συνέπεια και υπευθυνότητα, κάνοντας κάθε μέρα κι ένα σταθερό βήμα μπροστά και βάζοντας ξανά το Δήμο Καστοριάς σε τροχιά εξομάλυνσης και ανάπτυξης.

Αναφέροντας μάλιστα ως τρανταχτό παράδειγμα το πρόσφατο γεγονός της εξασφάλισης του ποσού  1.700.000 ευρώ περίπου για να ξεχρεώσουμε το υπέρογκο χρέος προς τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. που “φορτωθήκαμε” όταν αναλαμβάναμε τα καθήκοντά μας στο Δήμο Καστοριάς το Σεπτέμβριο του 2019, φαίνεται ξεκάθαρα ότι γίνεται άμεσα πράξη η “εντολή” που λάβαμε από τους πολίτες για: “Νοικοκυροσύνη – Αξιοπιστία – Αποτελεσματικότητα”.

 

Πολλά παράπονα ακούγονται στην Καστοριά για τη μεταλιγνιτική εποχή και την αδικία εις βάρος της Καστοριάς από πολλά προγράμματα. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτή την αδικία για τον τόπο μας;

 

Το ζήτημα της μεταλιγνιτικής εποχής και το Σχέδιο που αποφασίστηκε, ήρθε να αναδείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις μεγάλες αδικίες που υφίσταται η περιοχή μας διαχρονικά, με σημαντικές απώλειες και επιπτώσεις σε διάφορους τομείς.

Ο Δήμος Καστοριάς από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε και συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης που προσεκλήθη, εκφράζοντας τις ανησυχίες και καταθέτοντας εγγράφως και εγκαίρως θέσεις και προτάσεις.

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις είναι όμως γνωστά και σήμερα βρισκόμαστε εν αναμονή των υποσχέσεων που δόθηκαν από την κυβέρνηση για στήριξη της περιοχής μας, είτε μέσα από το συγκεκριμένο Σχέδιο είτε μέσω άλλων προγραμμάτων.

Το βέβαιο είναι ότι δε μένουμε απαθείς και  προπάντων δε σηκώνουμε τα χέρια. Ο Δήμος Καστοριάς θα συνεχίσει να μάχεται κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα και πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής.

Θέλω να θυμίσω επίσης ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβα για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων και διαχρονικών ζητημάτων της περιοχής εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ.

Έχοντας μάλιστα ένα επιπλέον χρέος να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια εμπνεόμενος και από το έκδηλο και αγωνιώδες ενδιαφέρον του Μακαριστού Μητροπολίτη Σεραφείμ για να δικαιώσουμε τους αγώνες του και την αγάπη του για την Καστοριά και τους κατοίκους της. Γι’ αυτό ακριβώς, εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε ακόμη και μόνοι μας, ως Δήμος Καστοριάς.

Φέτος φημολογείται ότι είναι χρονιά αλλαγών σε επίπεδο αντιδημάρχων και προέδρων. Θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση σύντομα; 

Δεν θα σας διαψεύσω, αλλά δε θα σας εκμυστηρευτώ και την ακριβή χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτό. Εξάλλου έχω τονίσει πολλές φορές ότι δεν αποφασίζω στην επιλογή των προσώπων και τη διανομή των θέσεων με βάση τα γνωστά λαϊκίστικα κριτήρια που επικρατούν συνήθως, αλλά με βάση την όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση και το μέγιστο όφελος που απαιτείται σε μία δεδομένη χρονική συγκυρία για την ακόμη πιο αποτελεσματική λειτουργία της δημοτικής αρχής στους στόχους που έχει θέσει.

Το μήνυμα ήταν εξαρχής και συνεχίζει να παραμένει σαφές σε όλους. Ότι οφείλουμε όλοι μας, ανεξαρτήτως του εάν έχουμε κάποια θέση ή όχι, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ως ενιαία ομάδα, για να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στους συνδημότες μας και να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους και των προσδοκιών τους. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο για το δικό μας συνδυασμό, αλλά και με όλους τους υπόλοιπους συνδυασμούς του δημοτικού συμβουλίου.

Οι σημερινές ακραίες συνθήκες ενός απαιτητικού σκηνικού, μας καλούν να επιταχύνουμε και να συντονίσουμε το βηματισμό μας και σε ότι με αφορά είμαι αποφασισμένος να “τρέξω” και να ανοίξω βηματισμό. Απομένει να ακολουθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι. Σε κάθε περίπτωση όμως δε θα διστάσω να επανεκτιμήσω και να κάνω ξανά τις όποιες διορθωτικές κινήσεις χρειαστεί.

Ο κόσμος έχει απαιτήσεις και δικαίως τις έχει. Όπως επίσης έχει και κρίση. Γι’ αυτό, είναι καθήκον μας να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. 

Ποιο μήνυμα θέλετε να απευθύνετε στους πολίτες της Καστοριάς για τη νέα χρονιά; 

Το μήνυμα που δημοσιοποίησα πριν λίγες μέρες, την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Αφήνουμε πίσω μας μία πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά, που αποσυντόνισε όχι μόνο την περιοχή μας και τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Για τη νέα χρονιά, κρατάμε την εμπιστοσύνη μας στις δυνάμεις και τις αντοχές μας, αλλά και την επιπρόσθετη εμπειρία που αποκομίσαμε. Κρατάμε επίσης την ελπίδα, την αισιοδοξία μας και τη διάθεση που έχουμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Με την ίδια συνέπεια και υπευθυνότητα. Αυτό επιτάσσει το καθήκον και η υποχρέωση που έχουμε για να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε και να εξασφαλίσουμε ό,τι καλύτερο για τους συνδημότες μας και τον τόπο μας.

Ο πανέμορφος αυτός τόπος και οι πολίτες του αξίζουν και δικαιούνται τα πάντα.

Κι εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε τα πάντα.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks