-
Αρχική > Ελλάδα > Σακχαρώδης διαβήτης και κορονοϊός: Τριπλάσιος κίνδυνος, γιατί «χτυπά» τους διαβητικούς

Σακχαρώδης διαβήτης και κορονοϊός: Τριπλάσιος κίνδυνος, γιατί «χτυπά» τους διαβητικούς

Τίμος Φακαλής

Μιλούν στο ethnos.gr η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Ασημίνα Μητράκου και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Ανδρέας Μελιδώνης

Ένα 10% όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό πάσχει και από σακχαρώδη διαβήτη στην χώρα μας, ακολουθώντας τα αντίστοιχα ποσοστά που καταγράφονται διεθνώς σύμφωνα με την Ασημίνα Μητράκου καθηγήτρια Παθολογίας με ειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη στη θεραπευτική κλινική του ΕΚΠΑ.

Όπως εξήγησε η κ. Μητράκου με αφορμή και τον θάνατο της 16χρονης στη Θήβα η οποία είχε προσβληθεί από τον ιό και εμφάνισε ξαφνικά εξαιρετικά υψηλές τιμές σακχάρου, παρατηρείται καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας αύξηση των ανθρώπων που παρουσίασαν διαβήτη στη χώρα μας.

Σε όλες τις χώρες η αύξηση των διαβητικών εν μέσω κορονοϊού είναι μια πραγματικότητα τονίζει μιλώντας στο ethnos.gr o Ανδρέας Μελιδώνης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και συντονιστής-διευθυντής του διαβητικού και καρδιομεταβολικού κέντρου στο Metropolitan Hospital. «Και όταν θα τελειώσει αυτή η ιστορία με την πανδημία εκτιμώ ότι θα έχουμε έξαρση των επιπλοκών του διαβήτη που θα διαγνωστούν τότε. Γιατί υπάρχει μια περίοδος που δεν διαγιγνώσκονται γιατί δεν πηγαίνουν στο γιατρό».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ΗΔΙΚΑ οι πολίτες που έχουν μπει σε θεραπευτικά πρωτόκολλα διαβήτη φαίνεται ότι είναι περίπου 1,5 εκατ.«Αν προσθέσετε ότι υπάρχει και ένα 30-40%  των ανθρώπων που έχουν διαβήτη και δεν το γνωρίζουν και αν υπολογίσετε ότι αρκετοί δεν έχουν μπει στα θεραπευτικά πρωτόκολλα τότε ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα είναι πάνω από 1,5 εκατ.» δήλωσε στο ethnos.gr  o κ. Μελιδώνης.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks