-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Χαράλαμπος Καραταγλιδης : Η αξιοποίηση του κτιρίου είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες καθώς  θα εξυπηρετεί  την επιχειρηματική ανάπτυξη της Καστοριάς.(Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου)

Χαράλαμπος Καραταγλιδης : Η αξιοποίηση του κτιρίου είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες καθώς  θα εξυπηρετεί  την επιχειρηματική ανάπτυξη της Καστοριάς.(Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου)

 Για την τύχη του κτιρίου της ΕΔΗΚΑ που μένει μεγάλο διάστημα ανεκμετάλλευτο και πως σκέπτεται να το αξιοποιήσει αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική  συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ο Πρόεδρος του επιμελητήριου και ιδιοκτήτης της ΕΔΗΚΑ,  Χαράλαμπος  Καραταγλιδης. 

«θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την δυνατότητα στο συγκεκριμένο κτίριο οποιασδήποτε χρήσης, εξυπηρετεί την ανάπτυξη του κλάδου της γούνας.  Παρόλο τη σφοδρή και παρατεταμένη κρίση που διέρχεται τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της γούνας παραμένει η κυριότερη και μεγαλύτερη επαγγελματική δραστηριότητα της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς». τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Καραταγλίδης .

Κύριε Καραταγλίδη. Υπάρχει στην ατμόσφαιρα εύλογο ενδιαφέρον για την τύχη του κτιρίου που στεγαζόταν η εταιρία ΕΔΗΚΑ. Ποιες είναι οι σκέψεις του Επιμελητηρίου γενικότερα ;

Κ Κωτσοπούλου για το επιμελητήριο μας το κτίριο αυτό αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο. Μετά τις άσχημες εξελίξεις στον κλάδο της γούνας οι οποίες κυρίως οδήγησαν στο κλείσιμο της εμπορικής δραστηριότητας της ΕΔΗΚΑ Α.Ε. η αξιοποίηση του κτίριο είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες. Μια αξιοποίηση που πρωτίστως θα εξυπηρετείτην επιχειρηματική ανάπτυξη της Καστοριάς.

 

Ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε προβεί ως τώρα προς αυτήν την κατεύθυνση ;

 

Σε πρώτη φάση έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την νομιμοποίηση του κτιρίου. Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά το κτίριο δεν έχει άδεια, Την εποχή της ανέγερσής του, όπως και πολλά άλλα κτίρια, δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεσης η οικοδομική άδεια. Καταλαβαίνετε ότι χωρίς την τακτοποίηση της άδειας δεν θα μπορεί να γίνει απολύτως καμία αξιοποίηση. Σε αυτήν την προσπάθεια μας ένθερμο συμπαραστάτη βρήκαμε τον περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη. Με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σαββόπουλο Δημήτρη δουλέψαμε έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύω ότι το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά. 

Από εκεί και πέρα ποιες είναι οι προθέσεις σας και φυσικά και οι δυνατότητες που υπάρχουν  για την αξιοποίηση  του κτιρίου.  ; 

Το θέμα αυτό όπως σας προανέφερα είναι βασική προτεραιότητα για το διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου. Έτσι για το θέμα αυτό έχει ληφθεί απόφαση μέσα από την οποία εκφράζουμε, ομόφωνα, τις σκέψεις μας για την αξιοποίηση του κτιρίου. Πιο συγκεκριμένα  θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την δυνατότητα στο συγκεκριμένο κτίριο οποιασδήποτε χρήσης, εξυπηρετεί την ανάπτυξη του κλάδου της γούνας.  Παρόλο τη σφοδρή και παρατεταμένη κρίση που διέρχεται τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της γούνας παραμένει η κυριότερη και μεγαλύτερη επαγγελματική δραστηριότητα της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς. Γνωρίζοντας το παρελθόν και αναλύοντας την σημερινή κατάσταση αλλά και το αύριο για τον κλάδο της γούνας πιστεύουμε ότι το κτίριο μπορεί να εξυπηρετήσει ανάγκες του κλάδου. Περιγραφικά μπορούμε να αναφερθούμε στην σημερινή χρήση δηλαδή την Εμπορική δραστηριότητα για την πώληση έτοιμων γουναρικών, εκπαιδευτικές δομές γύρω από τον κλάδο της γούνας, κέντρο καινοτομίας και προώθησης του παραδοσιακού τρόπου συρραφής, μουσείο γούνας, αποθήκευση διαλογή γουνοδερμάτων, επιστημονικές εργαστηριακές δομές, γραφεία συλλόγων συνδέσμων και λοιπά.

Ως δεύτερη δυνατότητα χρήσης επιθυμούμε η χρήση του κτιρίου να είναι υπέρ της ενίσχυσης του συνόλου της επιχειρηματικότητας της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς. Στην κορυφή αυτής της προοπτικής βρίσκεται η αξιοποίηση του αμφιθεάτρου που βρίσκεται στο κτίριο με την αξιοποίηση του ως συνεδριακό κέντρο το οποίο θα δώσει νέα προοπτική αλλά και νέα αφετηρία στην Καστοριά εντάσσοντας στο τουριστικό μας προϊόν, τον συνεδριακό τουρισμό. Μέρος του κτιρίου επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προωθητικές ενέργειες, παρουσιάσεις, εκθέσεις για τον εμπορικό κόσμο, για δράσεις γαστρονομίας αλλά και οποιουδήποτε άλλου είδους εμπορικού και επιχειρηματικού event.

Ως τρίτη δυνατότητα χρήσης επιθυμούμε η χρήση του κτιρίου να είναι υπέρ της ανάπτυξης του συνόλου της κοινωνίας της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς. Η νέα χρήση του κτιρίου θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από περιορισμούς που δεν επέτρεπαν τη χρήση του για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, κοινωνικών δομών αλλά και τη στέγαση πολιτιστικών συλλόγων που σε συνδυασμό με το αμφιθέατρο θα μπορεί να αποτελέσει σημείο πολιτιστικής, λαογραφικής έκφρασης.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks