-
Αρχική > Απόψεις > Γιάννης  Κορεντσίδης:  Ο δήμος Καστοριάς “Περνάει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο και σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά”. ( Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ.  )

Γιάννης  Κορεντσίδης:  Ο δήμος Καστοριάς “Περνάει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο και σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά”. ( Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ.  )

Οργασμός έργων από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης 23.000.000€» στο Δήμο Καστοριάς

   Συνέντευξη:  

 

Στην κατάθεση πλήρως ολοκληρωμένων φακέλων, σε όλες τις σχετικές Προσκλήσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που , πραγματοποίησε ο Δήμος Καστοριάς, υποβάλλοντας, μέσα στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα και χρηματοδοτικά πλαφόν, προτάσεις για έργα ύψους 23.000.000€  αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  ο δήμαρχος Καστοριάς κ.  Γιάννης  Κορεντσίδης.

Πρόκειται σύμφωνα με την δημοτική αρχή  για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, σε όλο το Δήμο Καστοριάς, με δράσεις που αφορούν συντηρήσεις δημοτικών αθλητικών χώρων, βελτιώσεις υποδομών δικτύων ύδρευσης, ψηφιακή σύγκληση και ηλεκτροκίνηση, αναπλάσεις πλατειών, αγροτική οδοποιία, εκσυγχρονισμό του ΔΗΝΑΚ, μελέτη και ανέγερση Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς.

 

Όλο το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ παραγωγικό, σύμφωνα πάντοτε με τον αρχικό μας σχεδιασμό”, ανέφερε ο Δήμαρχος Καστοριάς, σημειώνοντας ότι “ο Δήμος Καστοριάς, με έργα ουσίας και πνοής, περνάει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο και σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά

Υπενθύμισε παράλληλα, ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2019, στην έναρξη της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής, η απορροφητικότητα του Δήμου Καστοριάς σε έργα ήταν στο 6% και η ετοιμότητα σε επίπεδο μελετών σχεδόν μηδενική. Σήμερα, έχουμε 98% στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Προγράμματα (ΠΕΠ) Δυτικής Μακεδονίας και 100% στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι η δικαίωση μίας καθημερινής και διαρκούς υπερπροσπάθειας και αποτελεσματικής δουλειάς όλων των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιακών παραγόντων, τους οποίους οφείλω να συγχαρώ και δημόσια, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Καστοριάς.

Σε μια αποστροφή του λόγου του  ο κ, Κορεντσίδης αναφέρθηκε και  για την άριστη συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ όπως χαρακτηριστικά  είπε για μία ακόμη φορά ότι “αυτή η δημοτική αρχή, παρά τα τεράστια προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει στο ξεκίνημα της θητείας της, με μία αναπάντεχη και πρωτοφανή  πανδημία, τις παρενέργειες της οποίας βιώνουμε εδώ και 15 μήνες, κατόρθωσε να σταθεί όρθια και δυνατή, αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα όλα τα εμπόδια, ενώ παράλληλα δούλεψε σκληρά εξασφαλίζοντας την αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών Προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών και της περιοχής μας”.

Ο κ Κορεντσίδης αναφέρθηκε και για την ανέλκυση του μοτοριού του Νανά τονίζοντας  ότι αναδείχτηκε η ιστορία του τόπου μας, ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί  στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον δήμο « Με την χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων οι γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν τόσο για τους επισκέπτες  και τους συμπολίτες μας, η αντιδημαρχία τουρισμού και πολιτισμού θα αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες στο έπακρο για την περιοχής μας». 

Κ. Κορεντσίδη ο δήμος Καστοριάς έχει υποβάλει μέσω Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έργα ύψους 23.000.000€ που θα προσδώσουν μια αναπτυξιακή  εικόνα στην περιοχή μας .θα θέλαμε την δική σας  τοποθέτηση  για αυτά τα έργα;

Την  περασμένη εβδομάδα που είμασταν στην Αθήνα με τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Έργων, Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Δόμησης, Ντίνο Τσανούσα, συναντηθήκαμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, όπου και συζητήσαμε  εκτενώς το σχετικό διαδικαστικό πλαίσιο . Υποβάλλαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών όλες τις προτάσεις για έργα ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ, έργα που  έχουν να κάνουν με την ΔΕΥΑΚ για τα βιοαποβλητα, την αγροτική οδοποιία, την αστική αναζωογόνηση,  την ανέγερση πνευματικού κέντρου, το οποίο θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, χώρο εκδηλώσεων και υπόγειο παρκινγκ.  Τον εξωραϊσμό των δυο πλατεών Μακεδονομάχων και Βαν Φλιτ, τον   εξωραϊσμό της πλατείας Ντολτσό τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου, δράσεις ηλεκτροκίνησης στους δρόμους για τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, αλλά και τουρισμού με ηλεκτροκίνητο τραινάκι για τον παραλίμνιο δρόμο, την  συντήρηση αθλητικών χώρων στο γήπεδο και στάδιο Καστοριάς.

Επίσης θα υλοποιηθούν  19 παιδικές χαρές στην πόλη και στις κοινότητες. Το πρόγραμμα είναι πλήρες αφορά την πόλη αλλά και τα δημοτικά διαμερίσματα.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 23 εκατομμυρίων ευρώ  που  με τα προγράμματα που έχουμε  υποβάλει  στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των δημοσίων κτηρίων αλλά και σε μια συγκεκριμένη πρόσκληση που αφορά τον τουρισμό που έχουμε εντάξει την ανάδειξη του εσωτερικού παραλίμνιου της λίμνης,  φτάνουμε σε ένα ποσό στην Περιφέρεια 5,5 εκατομμύρια ευρώ, 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια και 23 εκατομμύρια ευρώ στο Αντώνης Τρίτσης , γίνεται κατανοητό κ. Κωτσοπούλου  ότι ο Δήμος Καστοριάς  αλλάζει,  ο Δήμος παρουσιάζει ετοιμότητα γιατί αν θυμάστε καλά όταν είχαμε αναλάβει είχε 6% απορροφητικότητα  ο Δήμος Καστοριάς σε προγράμματα της Περιφερείας,  αυτές ήταν οι διαπιστώσεις της διαχειριστικής αρχής της Περιφερείας Δυτικής Μακεδονίας,  αυτή την στιγμή ο Δήμος υποβάλλει  πρόγραμμα σε όποια πρόσκληση βγει.

Τώρα αναφορικά με τις εντάξεις θα αποφασιστούν τέλος Καλοκαιριού τουλάχιστον για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης όσο για το ΔΕ  ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας οι εντάξεις θα γίνουν λίγο  αργότερα. Μετά θα γίνουν και οι δημοπρατήσεις.

 Ιδιαίτερα συγκινητική η ανέλκυση του μορτοριού του Νανά πριν από λίγες ημέρες. Ποια θα είναι η τύχη του και τι σχεδιάζεται να κάνετε γενικότερα με τα ερειπωμένα σκαριά;

Μέσα από αυτή την ανέλκυση του ιστορικού καραβιού αναδείχθηκε η ιστορία του τόπου μας, μια ιστορία μακρόχρονη μια ιστορία που  συνέδεσε την πόλη με την λίμνη και με τα παραλίμνια χωριά και με την συγκεκριμένη οικογένεια ιδιοκτήτες αυτού του καραβιού.

Σε μια συνάντηση που είχα με ένα μέλος της οικογένειας Νανά και με την καθαρότητα που παρουσίασαν τα νερά τον τελευταίο καιρό στην λίμνη είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε και να ανελκύσουμε το συγκεκριμένο καράβι το οποίο  έχει τοποθετηθεί εκεί που βρίσκονται και τα υπόλοιπα στην περιοχή του Μαυροχωρίου . Στόχος της Δημοτικής Αρχής δεν είναι να αφεθούν στην τύχη τους, αλλά να  δημιουργηθεί ένα μουσείο ανοιχτό έκθεσης των καραβιών και κατ επέκτασης της Καστοριάς και της ιστορίας της, της λίμνης, αυτό θα γίνει σταδιακά να γίνει πρώτα η μελέτη για  το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και στην  συνέχεια  να προχωρήσουμε σε κάτι ανάλογο που θα επιφέρει τουριστική ανάπτυξη κάτι που επιθυμούμε διακαώς.

 

 Το τελευταίο διάστημα φαίνεται μια κινητικότητα, τουλάχιστον σε επαφές, στον τομέα του τουρισμού. Ποιός είναι ο μελλοντικός σχεδιασμός σας;

 

Το προηγούμενο διάστημα μας απασχόλησε ο τομέας υγείας μας και θα έλεγα μας αποσυντόνισε,  όμως ο τουρισμός μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η κορωνίδα για την  ανάπτυξη  της περιοχής, πιστοί λοιπόν στο πρόγραμμα μας και σε συνεργασία  με όλους τους φορείς,  με τον πολιτιστικό και τουριστικό κόσμο της περιοχής,  θα αναδείξουμε τα προτερήματα  που η Καστοριά πρεσβεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

 Το καλοκαίρι που έρχεται φαίνεται ότι θα επηρεαστεί δυστυχώς από τις επιπτώσεις του κορονοιου. Τι σχεδιάζεται σαν Δήμος στον τομέα του πολιτισμού και τουρισμού;

 

Κ. Κωτσοπούλου έχει επηρεαστεί όλη η ανθρωπότητα, από την αναπάντεχη αυτή συγκυρία του κοροναιού, ο σχεδιασμός μας όμως δεν αλλάζει , κινούμαστε με τον ίδιο τρόπο, με ότι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα περιοριστικά μέτρα που βλέπουμε σιγά-  σιγά να χαλαρώνουν, αυτή είναι η ελπίδα μας  και αυτό είναι που περιμένουν όλοι να τελειώσει όλο αυτό, στο μέτρο του δυνατού προκειμένου να κερδίσει η περιοχή και οι πολίτες της από αυτό.

Με την χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού προγραμματίζει ώστε οι γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις, γιορτές της πόλης θα συνεχιστούν τόσο για τους επισκέπτες  που ευχόμαστε να είναι πολυπληθής και τους συμπολίτες μας, Η αντιδημαρχια τουρισμού και πολιτισμού θα αξιοποιήσει  όλες τις δυνατότητες στο έπακρο για την περιοχής μας και να κερδίσουμε το πλεονέκτημα στο κομμάτι του τουρισμού αλλά και του πολιτισμού στην περιοχή.

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks