-
Αρχική > Τοπικά νέα > Tα καράβια μας που χάνονται  Εικόνες μια Καστοριάς που χάνεται στην αχλή της ιστορίας 

Tα καράβια μας που χάνονται  Εικόνες μια Καστοριάς που χάνεται στην αχλή της ιστορίας 

Σε βόρεια ή νότια παραλία ή και στις ακτές των παραλίμνιων χωριών, όπου πια κι αν ψάξεις, θα δυσκολευτείς πολύ να εντοπίσεις εκείνη την χαρακτηριστική φιγούρα του παλιού καστοριανού σκαριού, της λιμνίσιας πλάβας, του ‘καραβιού’ κατά πως το ονοματίζανε, πολύ λιτά, οι καναγκιορίσιοι.

  • Χαθήκανε τα καράβια τα καστοριανά, μισή ντουζίνα μοναχά απέμεινε από τα γνήσια παραδοσιακά σκαριά και μερικά ακόμη, μετασχηματισμένα, παραμορφωμένα με κολοβές πρύμνες -μα πιο λειτουργικά κατά πως τα βλέπουνε οι σύγχρονοι ιδιοκτήτες τους- πολύ διαφορετικά πλέον από εκείνη τη πρωτότυπη, την καθαρή, την παλιά τους τη φτιαξιά.
  • Φύγανε από την ζωή όλοι οι παραδοσιακοί καραβομαραγκοί, δεν έμεινε πιά σχεδόν κανένας που να γνωρίζει την αληθινή τέχνη ναυπήγησης τους, μα το χειρότερο απ΄ όλα είναι πως εξανεμίστηκε κι η όποια ζήτηση υπήρχε.
  • Βαριά σκαριά είναι αλήθεια , με δυσκολοαπόκτητη πια ξυλεία και με μεγάλα έξοδα κατασκευής/ συντήρησης δεν έχουν πια απήχηση σε μια πολη που άρχισαν να σπανίζουν κι οι μερακλήδες οι ψαράδες, εκείνοι που σηκωνόταν από νωρίς τα ξημερώματα και με οποιονδήποτε καιρό τραβάγανε κατά τα ανοικτά, στη μεσάδα για μπιζόβουλο, ή στις απέναντι καλαμιές, για ψάρεμα γριβαδιού εικοσιτετράωρο…
  • Ηρθανε βλέπεις οι νέοι οι ψαράδες της ακτής -αυτοί με τα δέκα καλάμια εν σειρά- οι αραχτοί σε πολυθρόνες αναπαυτικές κάτω από πλατανίσιες σκιές, με την παρεΐτσα και τις μπυρίτσες τους. Ηρθαν κι οι περιστασιακοί ψαράδες του Σαββατοκύριακου, αυτοί οι δίχως μεγάλο ενδιαφέρον για τη λίμνη και τα νερά της και με μόνο ενδιαφέρον τα λέπια και το τηγάνι.
  • Δεν έχουν κίνητρα αυτοί να ταρσανώσουνε καράβι, δεν τους κάνει καθόλου κέφι να βγούνε στ’ ανοικτά, απλά την ώρα τους κατεβαίνουν να σκοτώσουνε εκεί στην ακρολιμνιά, ίσα- ίσα για να ανοίγουνε μαμπέτια με τους βολτάροντες.
  • Τι είναι όμως η Ορεστιάδα δίχως τα αυτονόητα της?
  • Τι απομένει από την λίμνη μας, έτσι και της αφαιρέσουμε τα καραβοστολίδια της? • Δεν θα μετατραπεί μήπως σε μια σκέτη λακκούβα με νερό? Σε μια λίμνη σαν όλες τις άλλες, σε ένα γυμνό νεροπλάτωμα, δίχως καθόλου πινελιές ανθρώπινου γούστου και καλής αισθητικής?
  • Δεν απομένει λοιπόν παρά στην Δημοτική και Περιφερειακή αρχή να ξαναπιάσουν το όλο θέμα από την αρχή κι άμα υπάρχει κάτι που μπορεί ίσως να σωθεί, να φροντίσουν να το διασώσουν.
  • Εχουν διατηρηθεί ευτυχώς τα σχέδια του παμπάλαιου/γνήσιου καστοριανού σκαριού και υπάρχει ακόμη ένας -ο τελευταίος εν ζωή- καραβομαραγκός που θα μπορούσε ο άνθρωπος, αν του ζητιόταν, να ξαναφέρει στη ζωή μερικά από αυτά τα πλεούμενα της νιότης μας.
  • Εστω και για νέτους σκέτους τουριστικούς λόγους…

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks