-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > William Bynum- “Μικρή ιστορία της επιστήμης”

William Bynum- “Μικρή ιστορία της επιστήμης”

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με τον συγγραφέα William Bynum και το βιβλίο του “Μικρή ιστορία της επιστήμης”. Μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος. Εκδόσεις Πατάκη.

Ο William Bynum είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής στο University College του Λονδίνου. Έχει γράψει, μεταξύ πολλών άλλων βιβλίων, τα “Great Discoveries in Medicine” (2011) και “A Dictionary of the History of Science” (1981)

Περίληψη

Η επιστήμη είναι υπέροχη. Μας μιλάει για τις άπειρες εκτάσεις του διαστήματος, για μικροσκοπικούς ζωντανούς οργανισμούς, το ανθρώπινο σώμα και την ιστορία του πλανήτη μας. Κι αποσκοπεί πάντα στη νοηματοδότηση του κόσμου και την τιθάσευση των δυνάμεών του. Από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους μέχρι τον Αϊνστάιν, και από την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA από τον Γουότσον και τον Κρικ ως τους σύγχρονους -υποβοηθούμενους από τους υπολογιστές τους- επιστήμονες, άντρες και γυναίκες έχουν διερωτηθεί, εξετάσει, πειραματιστεί, υπολογίσει και ενίοτε κάνει ανακαλύψεις τόσο συγκλονιστικές ώστε οι άνθρωποι μετά από αυτές άρχισαν να κατανοούν τον κόσμο -και τον εαυτό τους- με έναν παντελώς νέο τρόπο.

Το βιβλίο αυτό αφηγείται μια μεγάλη συναρπαστική ιστορία: την ιστορία της επιστήμης. Μέσα από την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, ταξιδεύει τον αναγνώστη στα άστρα, καθώς ο Ήλιος εκτοπίζει τη Γη από το κέντρο του Σύμπαντος. Αναδιφεί κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, χαρτογραφεί την εξέλιξη του περιοδικού πίνακα της χημείας, μας εισάγει στη φυσική που κρύβεται πίσω από τον ηλεκτρισμό, τη βαρύτητα και τη δομή των ατόμων. Εξιστορεί την επιστημονική αναζήτηση που οδήγησε στην αποκάλυψη του μορίου του DNA και άνοιξε αδιανόητους, πρωτόγνωρους και ανεξερεύνητους ορίζοντες. Δίνοντας έμφαση σε εκπληκτικές, προσωπικές ιστορίες επιστημόνων, διάσημων και αφανών, η “Μικρή ιστορία της επιστήμης” σκιαγραφεί την προέλαση της επιστήμης μέσα στους αιώνες. Με απολαυστικές εικονογραφήσεις και γλαφυρό ύφος, είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι αναγνώστες.

Απόσπασμα

Ο Κλαύδιος ο Πτολεμαίος (Περ. 100 – περ.178 μ.Χ.), όπως πολλοί επιστήμονες του αρχαίου κόσμου, ήταν πολυπράγμων. Έγραψε για τη μουσική, τη γεωγραφία, και τη φύση και τη συμπεριφορά του φωτός. Όμως το έργο που του χάρισε αιώνια φήμη είναι η Αλμαγέστη, ονομασία που του έδωσαν οι Άραβες. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Πτολεμαίος συγκέντρωσε και επέκτεινε τις παρατηρήσεις πολλών Ελλήνων αστρονόμων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν χάρτες του ουρανού, υπολογισμοί της κίνησης των πλανητών, του φεγγαριού, του Ήλιου και των άστρων, και η δομή του Σύμπαντος. Υπέθεσε, όπως οι πάντες στην εποχή του, ότι η Γη βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου και ότι ο Ήλιος, η Σελήνη, οι πλανήτες και τα άστρα περιφέρονται γύρω της διαγράφοντας κυκλικές τροχιές. Ο Πτολεμαίος ήταν πολύ καλός μαθηματικός και ανακάλυψε ότι κάνοντας λίγες διορθώσεις μπορούσε να εξηγήσει τις κινήσεις των πλανητών που αυτός, καθώς και πολλοί πριν από αυτόν, είχε παρατηρήσει.

Ο συγγραφέας μάς χαρίζει ένα βιβλίο χωρισμένο σε 40 κεφάλαια ξεκινώντας από το εισαγωγικό “εν αρχή” για να συνεχίσει με την αρχαία Κίνα, την Ινδία και την Ελλάδα… Η διαδρομή συνεχίζεται με τον Αριστοτέλη, τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό…μαθαίνουμε επίσης, για την ιστορία του πλανήτη μας, τη ραδιενέργεια, τις μηχανές και ενέργεια,τα θαυμαστά φάρμακα για να καταλήξουμε στην ψηφιακή εποχή μας. Μέσα σε 392 σελίδες με απλή διατύπωση και όμορφη γλώσσα ο συγγραφέας καλύπτει ένα ευρύτατο γνωσιακό φάσμα. Το πλούσιο αυτό έργο το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θελήσει να καταλάβει πως καταλήξαμε στην σημερινή επιστημονική γνώση.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks