-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ – MAHMOODY BETTY, HOFFER WILLIAM

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ – MAHMOODY BETTY, HOFFER WILLIAM

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με το βιογραφικό αφήγημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Μπέτι Μαχμουντί σε συνεργασία με τον Ουίλιαμ Χοφερ, “Ποτέ χωρίς την κόρη μου”, το οποίο γυρίστηκε και ταινία. Εκδόσεις: Ψυχογιός. Μετάφραση: Κοντολέων Κώστια.

Η ΜΠΕΤΙ ΜΑΧΜΟΥΝΤΙ γεννήθηκε το 1945 στο Μίσιγκαν και είναι γνωστή για το βιβλίο της ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ, το οποίο γυρίστηκε και ταινία με πρωταγωνίστρια τη Σάλι Φιλντ, καθώς και τις διαλέξεις που δίνει ανά τον κόσμο. Είναι πρόεδρος και συνιδρυτής της οργάνωσης Ένα κόσμος: για παιδιά, ένα ίδρυμα που προωθεί την κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών. Το βιβλίο ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ αποτελεί την καταγραφή των εμπειριών της από το 1984, όταν ταξίδεψε στο Ιράν ακολουθώντας τον άντρα της. Εκείνος πήρε την απόφαση να μείνουν για πάντα εκεί και άρχισε να συμπεριφέρεται σαν τύραννος κρατώντας τη γυναίκα και την κόρη του σχεδόν αιχμάλωτες. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες και μέσα από απερίγραπτες περιπέτειες, η Μπέτι Μαχμουντί κατόρθωσε να δραπετεύσει μαζί με την κόρη της και να γυρίσει στην Αμερική. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχει εκδοθεί επίσης το βιβλίο της ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Περίληψη

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τον Αύγουστο του 1984, η Μπέτι Μαχμουντί, Αμερικανίδα παντρεμένη με Ιρανό, ταξίδεψε με τον άντρα και την κόρη της στην Τεχεράνη. Έντρομη ανακαλύπτει κάποια στιγμή πως βρίσκεται δέσμια, στην ουσία, ενός φανατικού σε μια χώρα όπου οι γυναίκες είναι σχεδόν σκλάβες. Η μόνη ελπίδα διαφυγής βρίσκεται στα χέρια ενός παράνομου δικτύου λαθρεμπόρων.

Αυτό το βιβλίο είναι η αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που πέτυχε το ακατόρθωτο, μια Οδύσσεια που παρακολουθούμε με κομμένη ανάσα.

Απόσπασμα

Προσπαθούσα με όλες μου τις δυνάμεις, μα δεν κατόρθωνα να θα θάψω βαθιά μέσα μου εκείνο τον σκοτεινό φόβο που με καταδίωκε από τότε που ο ανιψιός του Μουντι, ο Μαμαλ Γκοντσί, μας είχε προτείνει αυτό το ταξίδι. Διακοπές δύο εβδομάδων οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, όσο άσχημο και αν ήταν αυτό,  θα ήταν υποφερτές, αφού θα υπήρχε πάντα η προσδοκία της επιστροφής στην άνεση της καθημερινότητας. Αλλά μου είχε γίνει μονομανία η ιδέα – όσο παράλογη κι αν την έβρισκαν οι φίλοι μου – πως από τη στιγμή που ο Μουντί θα έφερνε τη Μαχόμπ κι εμένα στο Ιράν, θα προσπαθούσε να μας κρατήσει εκεί για πάντα.

Το βιβλίο μας παρουσιάζει τις δραματικές εξελίξεις που σημάδεψαν τη ζωή της συγγραφέως. Βλέπουμε την αδιαπραγμάτευτη και ύψιστη αγάπη της μάνας για το παιδί της καθώς και τη θέληση, το θάρρος και την επιμονή της για ελευθερία. Επίσης, μας περιγράφει με λεπτομέρειες πως αντιμετωπίζονται οι γυναίκες σε αυτές τις χώρες και μας αφηγείται με

μοναδικό τρόπο μέχρι που μπορεί να φτάσει η Μάνα για να σώσει το παιδί της! ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ! Το είπε και το εννοούσε μέχρι το τέλος…!!!

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks