-
Αρχική > Τοπικά νέα > Τα διαμάντια… δεν λάμπουν παντοτινά! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Τα διαμάντια… δεν λάμπουν παντοτινά! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, η πρόταση του Μητροπολίτη, για την ανέγερση ενός νέου ναού σε κομβικό σημείο της πόλης, επί της ουσίας όμως θίγει ένα πολύ σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα, που έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από χρόνια, για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για θρησκευτικό τουρισμό στην Καστοριά.

Ενώ θα έπρεπε  να μας είχε προβληματίσει το γεγονός ότι ακόμα και τώρα ο επισκέπτης που έρχεται στην Καστοριά δεν έχει καμία απολύτως ένδειξη ότι βρίσκεται στην πιο σημαντική βυζαντινή πόλη της χώρας, μετά την Θεσσαλονίκη. Το αντίθετο μάλιστα.

Οι πρώτες εικόνες που προσλαμβάνει είναι μια τσιμεντούπολη, με άναρχη δόμηση, κτισμένη στις όχθες μιας πανέμορφης λίμνης!

Και από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάνει χρήση της τεχνολογίας (gps) και να διαθέτει αναρριχητικές ικανότητες για να ανακαλύψει τα βυζαντινά “διαμάντια” της Καστοριάς. Τα οποία σεβάστηκαν οι αιώνες αλλά όχι οι σύγχρονοι “ιδιοκτήτες” τους, που φρόντισαν να τα εγκλωβίσουν σε ακάλυπτους πολυκατοικιών ή σε δυσπρόσιτα σοκάκια, που δεν τα βλέπει ούτε ο ήλιος…

Πόσοι από εμάς τους μόνιμους κατοίκους αυτής της πόλης γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο μεταβυζαντινό “διαμάντι” βρίσκεται στα… υπόγεια του κτηρίου που στεγάζεται το Επιμελητήριο , “φυλακισμένο” πίσω από βαριά κάγκελα για λόγους ασφαλείας – του Επιμελητηρίου;

Ή ότι οι πιο αντιπροσωπευτικοί και οι πιο καλαίσθητοι βυζαντινοί ναοί, βρίσκονται στις παρυφές του Απόζαρι (Άγιος Στέφανο, Άγιοι Ανάργυροι κλπ) ανάμεσα στα χαλάσματα παλιών αρχοντικών, που αποτρέπουν κάθε διάθεση για μια ξενάγηση στον επισκέπτη της πόλης.

Όταν πριν από αρκετά χρόνια οι τότε διοικούντες τον Δήμο, σχεδίαζαν τουριστικά μονοπάτια, ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς οικισμούς του Απόζαρι και του Ντολτσό, προφανώς δεν φαντάστηκαν ότι η ερήμωση του ιστορικού κέντρου, θα έφερνε και την παρακμή του τουριστικού προϊόντος ολόκληρης της πόλης. Και σ΄ αυτό δεν έκαναν τίποτε για να το αποτρέψουν!

Σήμερα οι όποιες απόπειρες για την ανάδειξη της τουριστικής Καστοριάς, γίνονται αποσπασματικά με πολιτικά κριτήρια και σε αντιπαραβολή με την οικονομική κατάρρευση της γούνας.

Ίσως επειδή δεν έχουν αντιληφθεί ότι ούτε το τουρισμός ούτε ο αγροτικός τομέας ούτε – πολύ περισσότερο – η γούνα, μπορούν από μόνα τους να συγκρατήσουν την κατηφορική πορεία της Καστοριανής οικονομίας στην παρούσα συγκυρία.

Οπότε τί μας απομένει; Ο Θεός να βάλει το χέρι του… Και ένας επιπλέον ναός μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος ως τόπος λατρείας και διαμεσολάβησης προς τον Κύριο…

Ειδικά όταν οι υπόλοιποι 72 βυζαντινοί δεν λειτουργούν ούτε ως μουσεία!

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks