-
Αρχική > Ελλάδα > Πώς το δηλητήριο ενός είδους χταποδιού μπορεί να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς: Ελληνίδα ειδικός εξηγεί

Πώς το δηλητήριο ενός είδους χταποδιού μπορεί να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς: Ελληνίδα ειδικός εξηγεί

Διεθνής μελέτη στην οποία επικεφαλής είναι μια Ελληνίδα έδειξε πως μια ένωση στο δηλητήριο του χταποδιού kaurna, γνωστό ως το χταπόδι της νότιας άμμου, θα μπορούσε να επιβραδύνει την πορεία του καρκίνου.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα ευρήματα θα αποτελέσουν τη βάση για μια στοχευμένη και λιγότερο τοξική θεραπεία του καρκίνου.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα προσφέρουν ελπίδα ότι αυτό το πεπτίδιο χταποδιού μπορεί να αναπτυχθεί σε μια στοχευμένη θεραπεία καρκίνου που θα χορηγηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ακόμη και σε πολύ υψηλές δόσεις», λέει η ερευνήτρια.

Η ίδια σημείωσε πως πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες κατά του μεταλλαγμένου μελανώματος BRAF.

 

«Ενώ οι στοχευμένες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία έχουν βελτιωμένα αποτελέσματα, τα τρέχοντα προβλήματα με την τοξικότητα και την αντοχή στα φάρμακα γενικά εμποδίζουν την επιτυχία τους κατά του καρκίνου», εξήγησε.

 

«Αν και χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, η μελέτη μας δείχνει ότι αυτή η ένωση από το δηλητήριο του χταποδιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες».

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν επίσης να ανακαλύψουν εάν αυτή η ένωση έχει δυνατότητες έναντι άλλων όγκων με μεταλλάξεις BRAF, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη και του παχέος εντέρου, αλλά και κατά του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Σημειώνεται πως η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στο British Journal of Pharmacology.

ΕΘΝΟΣ

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks