-
Αρχική > Τοπικά νέα > Καστοριά : Πολλά και δυσάρεστα τα γεγονότα του 2022  : Απολογισμός της χρονιάς 

Καστοριά : Πολλά και δυσάρεστα τα γεγονότα του 2022  : Απολογισμός της χρονιάς 

Επιχειρώντας την συγκρότηση ενός συνοπτικού τοπικού ειδησεογραφικού αλμανάκ για την χρονιά της οποίας διατρέχουμε τις τελευταίες ημέρες, μπορούμε να υπογραμμίσουμε μέσα σε αυτή τα παρακάτω γεγονότα:

Στις 24 Φεβρουαρίου είχαμε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία η οποία επέφερε σοβαρότατα και εκτεταμένης κλίμακας οικονομικά αντίμετρα από πλευράς Ε.Ε. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέχθηκε και η απαγόρευση κάθε είδους εξαγωγών γουναρικών προς την Ρωσία και η περαίωση όλων των εμπορικών πράξεων μαζί της. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο πόλεμος, εκ των πραγμάτων, αποδυνάμωσε και την οικονομική επιφάνεια της Ουκρανικής αγοράς, επέφερε την σημαντικότερη εμπορική καθίζηση που βίωσε από το ξεκίνημα της η καστοριανή γουνοποιία. Ορισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν στην συνέχεια από τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου για την διάνοιξη νέων εμπορικών μονοπατιών προς την άπω Ανατολή, δεν απέδωσαν, ούτε άμεσους, αλλά ούτε και ελπιδοφόρους καρπούς.

Στις 4 Ιουλίου μια ταμιακή έρευνα ρουτίνας που πραγματοποιήθηκε από ελεγκτές των ΕΛΤΑ στο υποκατάστημα Καστοριάς κατέδειξε πως το ταμείο τους υπέφερε από ένα έλλειμμα 120.000 ευρώ τουλάχιστον, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Αμέσως μετά σημειώθηκε η εξαφάνιση μιας υπαλλήλου του συγκεκριμένου καταστήματος, η οποία αρχικά πέρασε στο amber alert, αλλά ακολούθως διαπιστώθηκε επισήμως πως επρόκειτο για φυγή της κύριας υπόπτου του εν λόγω ελλείμματος. Παρά το μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, η υπάλληλος διέφυγε την αυτόφωρη σύλληψη και κατάφερε να κρυφθεί, αρχικά στην Θεσσαλονίκη κι ακολούθως στην Βουλγαρία. Συνελήφθη κατά την επανείσοδο της στην χώρα

. Στα μέσα στου καλοκαιριού είχαμε επίσης την αυτοκτονία ενός φλωρινιώτη φοιτητή Ιατρικής του ΑΠΘ, πλησίον του Νεστορίου, η οποία έλαβε χώρα στις 14 Ιουλίου. Ο άτυχος νέος αντάλλαξε την πρώτη του επιλογή, που ήταν πτώση από τον ισθμό της Κορίνθου, με πτώση τον γκρεμό του ‘Χάρου’ στον Γράμμο, σημείο από το οποίο, όπως είχε πληροφορηθεί είχαν πέσει και κάποιοι αντάρτες κατά τον Εμφύλιο. Ακόμη κι έτσι όμως δεν κατάφερε να φτάσει ίσαμε εκεί κι απαγχονίστηκε σε ένα σύδεντρο, ελάχιστα χιλιόμετρα μακρύτερα από την γέφυρα Νεστορίου/Κοτύλης.

Στα τέλη Ιουλίου σημειώθηκε η μεγαλύτερη ίσως επικοινωνιακή επιτυχία της τουριστικής βιομηχανίας της Καστοριάς καθώς κυκλοφόρησε ένα αυθόρμητο αλλά και εκ των ενόντων φτιαγμένο σποτ της ένωσης Ξενοδόχων. Το σποτάκι έκανε θραύση στα social media καθώς με έναν ιδιαίτερα έξυπνο ευρηματικό και ευχάριστο τρόπο κατασκεύαζε ένα απόλυτο τουριστικό δίλημμα: Πήγες Καστοριά; – Όχι? – Ε, τότε δεν πήγες διακοπές! Δυο πάτερ φαμίλιες συζητώντας σε μια παραλία, διέτρεχαν τις εναλλακτικές τους προτάσεις για διακοπές και η λύση της Καστοριάς κέρδιζε ασυζητητί στα σημεία.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου είχαμε την μακάβρια υπόθεση της δολοφονίας μιας ηλικιωμένης μητέρας από τον γιό της στο Δενδροχώρι Καστοριάς η οποία απεκαλύφθη σχεδόν τυχαία όταν βρέθηκε κάπου ξεχωμένο από σκυλιά το κρανίο της γυναίκας. Ο γιος λίγες μέρες νωρίτερα είχε δηλώσει την εξαφάνιση της μητέρας του αλλά ανακρινόμενος μετά την εύρεση των υπολειμμάτων, υπέπεσε σε σειρά αντιφάσεων και συνελήφθη.

Τα ελευθέρια της Καστοριάς στις 11 Νοεμβρίου τίμησε με την παρουσία της η πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Σακελαροπούλου. Ο Δήμος έδωσε την ευκαιρία στην υψηλή του φιλοξενούμενη να περιηγηθεί τις ομορφιές της περιοχής διαπλέοντας με το τουριστικό πλοιάριο ‘Ολυμπία’ την Χερσόνησο και κατόπιν, με μια ειδική λαμπρή τελετή, την ανακήρυξε ως επίτιμο δημότη.

Εντός του Νοεμβρίου σημειώθηκε και μια πολιτική αψιμαχία μεταξύ δυο τοπικών πολιτικών παραγόντων, του κ. Κεπαπτσόγλου, δημάρχου του Αργους Ορεστικού από την μια και του κ. Τζηκαλάγια, βουλευτή της ΝΔ από την άλλη. Η όλη υπόθεση προέκυψε από την προσπάθεια του βουλευτή να παρέμβει, με έναν ομολογουμένως άγαρμπο και παλαιοπολιτικό τρόπο, στις καταγγελίες του Δημάρχου σχετικά με την αδυναμία ολοκλήρωσης του σχεδίου του για ενεργειακή αυτονόμηση του Αργους εξαιτίας της υπο-ανθεκτικότητας του δικτύου μεταφοράς ενέργειας

. Στις 4 Δεκεμβρίου, ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε και η σύλληψη μιας δημοτικής συμβούλου του Δήμου Νεστορίου από κοινού με τον σύζυγο της, όταν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ΙΧ αυτοκίνητο τους στην περιοχή των Λαχανόκηπων βρέθηκαν στο εσωτερικό του 66 κιλά ινδικής κάνναβης.

Στον τελευταίο μήνα του έτους είχαμε επίσης και την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα στην πόλη της Καστοριάς όπου αρχικά μίλησε σε συγκέντρωση των οπαδών του και ακολούθως έλαβε μέρος και σε μία σύσκεψη επισκόπησης των τοπικών προβλημάτων που έλαβε χώρα στο Επιμελητήριο.

Σε αυτή την τελευταία ο κ. Τσίπρας ακολούθησε κατά γράμμα το κλασσικό τυπικό όλων των πολιτικών, οι οποίοι, προεκλογικά, δείχνουν να ενδιαφέρονται για τα πάντα και υπόσχονται λύσεις στα πάντα.

το τελευταίο γεγονός για το 2022 είναι η Καστοριά που εγινε μονοεδρική ένα  δυσάρεστο γεγονός για την περιοχή μας από την οποία θα στερηθούν πολλά πράγματα

 

Με αρνητικό πρόσημο Τα γεγονότα του 2022 που σημάδεψαν την Καστοριά Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου –

 

Top
Enable Notifications OK No thanks