-
Αρχική > Πολιτισμός > Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην ιστορική  Κλεισούρα για τους  280 Σφραγισθέντες απο, τα γερμανικά στρατόπεδα κατοχής ( Δώρα Κωτσοπούλου σειρά φωτογραφιών )

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην ιστορική  Κλεισούρα για τους  280 Σφραγισθέντες απο, τα γερμανικά στρατόπεδα κατοχής ( Δώρα Κωτσοπούλου σειρά φωτογραφιών )

ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 2023: 79 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ 

Στις παρυφές του αιματοβαμμένου Μουρικίου, στην ηρωική Κλεισούρα, εκεί που το παρελθόν και το μέλλον σμίγουν γράφοντας τη δική του ηρωική και συνάμα τραγική ιστορία, ο δήμος Καστοριάς και , η Τοπική Κοινότητα Κλεισούρας  πραγματοποίησαν  σήμερα  Κυριακή το πρωί, εκδηλώσεις τιμής και μνήμης 79 χρόνων των 280 σφαγιασθέντων Κλεισουριαίων από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός για θέματα αρμόδιος για θέματα  Μεταφορών  Μιχάλης Παπαδόπουλος . 

Να διατηρήσουμε ζωντανή την παράδοση  και την πίστη των  προγόνων μας  

Στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου τελέσθηκε επίσημη θεία λειτουργία, και  το Μνημόσυνο για τον άδικο θάνατο των Κλεισουριαίων,  χοροστατούντος του   Μητροπολίτη  Καστοριάς  κ Καλλίνικου , ο οποίος μέσα από τον από  το λόγο του αναφέρθηκε στους σφαγιασθέντες της Κλεισούρας και σε όλους όσοι αντιστάθηκαν, οι οποίοι στάθηκαν ως ήρωες στην έπαλξη του καθήκοντος, ενώ οπως χαρακτηριστικά τόνισε ,Να διατηρήσουμε ζωντανή την παράδοση  και την πίστη των  προγόνων μας 

 

τη συνέχεια ακολούθησε  πομπή προς το Μνημείο Πεσόντων, όπου και τελέστηκε  Επιμνημόσυνη Δέηση. Στο ιστορικό της ημέρας  αναφέρθηκε ο  Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κλεισούρας  Γιάννης  Γκόγκας  όπου μέσα από την ομιλία του ανέσυρε  μνήμες ανθρώπων που επέζησαν από την τρομερή σφαγή και προσκλητήριο πεσόντων από τον κ. Μηνά Γκαλίτσα πρ. Αντιδήμαρχο του πρ. Ιστορικού Δήμου Κλεισούρας Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης έκλεισαν με την κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο των πεσόντων από εκπρόσωπους  πολιτικών και πολιτειακών  φορέων και συλλόγων αποδίδοντας έτσι τον ύστατο φόρο τιμής στους σφαγιασθέντες Κλεισουριαίους.

Απρίλης του 1944  Ο  Γολγοθάς  της κλεισούρας

Δεν πρέπει ωστόσο να λησμονούμε  και το ιστορικό  αυτού του μακελειού που εάν και έχουν περάσει 70 χρόνια  όμως  δημιουργεί,,πόνο  σε αυτούς τους  ανθρώπους  που επέζησαν.

Στις 5 Απριλίου 1944 το βράδυ ομάδα ένοπλων ανταρτών, γύρω στα 300 άτομα με αρχηγό τον Υψηλάντη , διανυκτέρευσαν μέσα και γύρω από το χωριό . Την επομένη το πρωί 5-4-1944 οι αντάρτες που βρίσκονταν στα γύρω υψώματα Κλεισούρας επιτέθηκαν στη φάλαγγα των Γερμανών που περνούσε από τον αμαξιτό δρόμο σκοτώνοντας δυο Γερμανούς, καταστρέφοντας 2 μοτοσικλέτες και ένα αυτοκίνητο . Μετά διασκορπίστηκαν στα βουνά όπου και  κρύφτηκαν. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατέφτασαν γερμανικά αυτοκίνητα με γερμανούς φονιάδες οι οποίοι  άρχισαν το καταστροφικό τους έργο   με τα όπλα τους, σπέρνοντας παντού τον  θάνατο. Στάχτη και ορυμαγδός  έγινε όλο το χωριό. Το βέβαιο είναι από μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν, ότι δοκιμάσθηκε το μισό χωριό το οποίο και παραδόθηκε στη σφαγή και στην λαίλαπα της φωτιάς. Φεύγοντας οι Γερμανοί άφησαν πίσω τους ένα χωριό 2.000  κατοίκων να κλαίει για τα 280  αδικοσκοτωμένα  γυναικόπαιδα, να πονά για τους 40 τραυματίες ,να βλέπει άστεγους αλλά και 150 περίπου σπίτια καμένα.

Top
Enable Notifications OK No thanks