-
Αρχική > Τοπικά νέα > Η κοπή των δέντρων στο άλσος του Ξενία : Ποιος στ’ αλήθεια στάθηκε υπεύθυνος για αυτόν τον αφανισμό – Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Η κοπή των δέντρων στο άλσος του Ξενία : Ποιος στ’ αλήθεια στάθηκε υπεύθυνος για αυτόν τον αφανισμό – Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους διαβάτες της οδού της 15ης Μεραρχίας, την προηγούμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023. Ένα μεγάλο μέρος της πευκοφυτείας του παραδοσιακού άλσους που περιστοιχίζει εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου -επάνω ακριβώς από την στήλη των εβραίων μαρτύρων- ξυλεύτηκε. Ένα σωρό τεράστια πεύκα κόπηκαν σύριζα και απομακρύνθηκαν, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις μεταξύ των εναπομενόντων να υπερβούν τα πέντε μέτρα.

Ποιος στ’ αλήθεια στάθηκε υπεύθυνος για αυτόν τον αφανισμό? Ο αντιδήμαρχος πρασίνου, Διονύσης Λίτσκας, σήκωσε πλάτες. Μη κοιτάτε εμένα είπε στους δημοσιογράφους. Και μη κοιτάτε καν προς την πλευρά του Δήμου. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό, δήλωσε. Ο Στρατός το έκανε. Το τμήμα εκείνο του άλσους, μεταξύ Πνευματικού, Ξενία και Λέσχης Αξιωματικών αποτελεί ιδιοκτησία του στρατού. Και πραγματικά ήταν μια κίνηση του ελληνικού στρατού.

Η οποία εκτελέστηκε ως ένα κατεξοχήν προληπτικό αντιπυρικό μέτρο μέσα σε μια περιοχή η οποία -ναι μεν μπορεί να θεωρείται και είναι κατ’ εξοχήν αστική- δεν κινδυνεύει ωστόσο για αυτόν τον λόγο διόλου λιγότερο από το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς. Εξαιτίας κυρίως της υπερβολικής -και επί σειρά δεκαετιών αφρόντιστης – βλάστησης της. Το θέμα εδώ είναι άλλο.

Η στρατιωτική διοίκηση Καστοριάς κινήθηκε νομότυπα ή αυθαίρετα? Κανονικά και σύμφωνα με την ΥΑ 69701/4461/ (ΦΕΚ Β’ 4520/2018) η κάθε κοπή δέντρου που διενεργείται εντός αστικής περιοχής απαιτεί ειδική άδεια του Δασαρχείου η οποία δίδεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αν δε το δέντρο/τα δέντρα βρίσκονται εντός ιδιωτικού οικοπέδου, ακόμη και τότε, ο ιδιοκτήτης/ες χρειάζονται άδεια εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία του οικείου Δήμου.

Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει και εφαρμόζει ακόμη και ο ΔΕΔΗΕ ο οποίος συνιστά κράτος εν κράτει. Και όταν με βάση έναν νόμο του 1967 προχωρεί σε ετήσια κλαδέματα, αποψιλώσεις και κοπές δέντρων που υπόκεινται ή παράκεινται στους πυλώνες και τις γραμμές μεταφοράς των δικτύων του ζητά, στις αρχές κάθε χρόνου, άδεια από τα κατά τόπους Δασαρχεία.

Ο στρατός λοιπόν -στην καλύτερη των περιπτώσεων- όφειλε να υποβάλει αίτημα και να εξασφαλίσει μια αιτιολογημένη έγκριση της πολεοδομίας του Δήμου Καστοριάς.

Και μόνον αν η έγκριση αυτή καθυστερούσε για διάστημα ανώτερο των 20 ημερών θα μπορούσε σύμφωνα με την νέα πρόβλεψη της πράξης Νομοθετικού περιεχομένου του 20121 από το Υπουργείο Ενέργειας, να θεωρήσει πως αυτή του παραχωρήθηκε, σιωπηλή συναινέσει, και να προχωρήσει στην υλοτόμησ

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks