-
Αρχική > Τοπικά νέα > Πάσχα λιτό και αλληλέγγυο θα γιορτάσει φέτος η Καστοριά (Ρεπορτάζ Δωρα Κωτσοπούλου ) 

Πάσχα λιτό και αλληλέγγυο θα γιορτάσει φέτος η Καστοριά (Ρεπορτάζ Δωρα Κωτσοπούλου ) 

Φορείς και πολίτες προσφέρουν σ’ όσους έχουν ανάγκη-Αρωγός  η τοπική μας εκκλησία

     Πάσχα λιτό, με την κοινωνική αλληλεγγύη ως κύριο χαρακτηριστικό, ετοιμάζεται να γιορτάσει η περιοχή μας, όπως εξάλλου κι ολόκληρη η χώρα μας. Παρά τις δυσκολίες, πάντως, διατηρείται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και ευχή όλων είναι πως σύντομα κάτι θα αλλάξει. Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες βγήκαν μαζικά στην αγορά για ψώνια, τα οποία όμως κάνουν με… σύνεση και σύμφωνα με το αποδυναμωμένο «βαλάντιό» τους. Αντίστοιχη αναμένεται η εικόνα και η αγορά και το  Μεγάλο Σάββατο, αφού πολλοί καταναλωτές βγήκαν  να κάνουν τα τελευταία ψώνια για το γιορτινό τραπέζι, αναζητώντας καλύτερες τιμές, αλλά και Πασχαλινά δώρα.
Πέρα ωστόσο απ’ το φαγητό, υπάρχουν και οι ιερές ακολουθίες της Ανάστασης, που θα τελεστούν στους ναούς  της πόλης μας και   των  χωριών της περιοχής μας τις οποίες θα παρακολουθήσουν χιλιάδες ντόπιοι αλλά και απόδημοι Καστοριανοί .

Αυξημένη αλληλεγγύη

Η κρίση τελικά μας φέρνει πιο κοντά, όπως αποδεικνύεται ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες. Εν μέσω λιτότητας που είναι σαφές ότι θα καθορίσει τις Πασχαλινές γιορτές όλων μας, ενθαρρυντικό φαινόμενο είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που αναπτύσσεται σε καθημερινή βάση από  τοπικούς φορείς, οργανώσεις αλλά και ιδιώτες και ιδιαίτερα από την τοπική μας εκκλησία .

Ψώνια με σύνεση

Μεγάλη κίνηση παρουσίασε τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες η αγορά στην Καστοριά , όμως είναι γεγονός ότι οι πολίτες αποφεύγουν πια τις υπερβολές και ψωνίζουν με σύνεση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  Καστοριάς, Γιάννης Βαινάς :  «Οι καταναλωτές ψωνίζουν τα αναγκαία, θα βγάλουν την υποχρέωση, όχι όμως με υπερβολές. Ακόμα και οι νονοί αγοράζουν πια με προσοχή και φειδώ τα δώρα για τα  βαφτιστικά  τους», τόνισε ο κ. Βαινάς

Η άνοιξη θα μας χαμογελάσει  μετά το «Χριστός Ανέστη»!

Γιορτή συνυφασμένη με την ανοιξιάτικη μαζική έξοδο των πολιτών προς την ύπαιθρο ήταν ανέκαθεν το Πάσχα, που για τους περισσότερους έχει στο επίκεντρό του το ψήσιμο του πατροπαράδοτου οβελία. Φέτος ωστόσο, τα «τερτίπια» του καιρού, που εξακολουθεί να θυμίζει κάτι από χειμώνα, έβαλαν… φρένο σε πολλούς επίδοξους εκδρομείς,  οι οποίοι ετοιμάζονταν να εκδράμουν στα χωριά τους, όσο και σε απόδημους Καστοριανούς  που προγραμμάτιζαν να επιστρέψουν για τουλάχιστον ένα τετραήμερο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Ξένοι επισκέπτες πάντως θα έρθουν να γιορτάσουν το Πάσχα στην πόλη μας  και τα τουριστικά χωριά της ευρύτερης περιοχής, όπως δείχνουν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τους ξενώνες, οι οποίες κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Όσο για τον καιρό, αυτός θα συνεχίσει στο ίδιο «μοτίβο» ως το… παραπέντε, ενώ η άνοιξη θα μας χαμογελάσει ξανά λίγο μετά το «Χριστός Ανέστη»!

Σε εφαρμογή ήδη τα μέτρα της Τροχαίας

Τέλος, επί ποδός βρίσκεται ήδη από το Σάββατο  του Λαζάρου η τροχαία, ενώ  σε ανακοίνωσή της συστήνει στους οδηγούς, μεταξύ άλλων, να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων και να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

Top
Enable Notifications OK No thanks