Η Ιστορία κ η Τέχνη της Γούνας των πρωτοπόρων κ μοναδικών Καστοριανων τεχνιτών
Τον 18ο αιώνα η γούνα καθιερώνεται παγκοσμίως ως δείγμα κομψότητας και από το 1894 αρχίζει η πρώτη εκβιομηχάνιση στην κατεργασία της γούνας στην Καστοριά καθώς μέχρι τότε ήταν χειροποίητη. Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Καστοριά έχει καθιερωθεί ως σημαντικό διεθνές κέντρο επεξεργασίας γούνας.
Η γουνοποιία είναι η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα για την Καστοριά. Από την Βυζαντινή περίοδο η τέχνη και το εμπόριο της γούνας και των παραγόμενων ειδών της αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε, κάνοντας σήμερα την Καστοριά κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος του εμπορίου γούνας και το μοναδικό κέντρο επεξεργασίας της στην Ευρώπη.
Παράλληλα με την ανάπτυξη της γουνοποιίας, το εμπόριο γούνας και των ειδών παραγωγής της άνθησε με αποτέλεσμα ήδη από τον 19ο αιώνα τη μετανάστευση και τη δημιουργία πολλών οικονομικά αναπτυγμένων παροικιών από Καστοριανούς στη Ν.Υόρκη, το Παρίσι, το Μόναχο, τη Λειψία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού.
Η τέχνη της γουνοποιίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή της Καστοριάς, από τα χρόνια της οθωμανικής κτήσης, αριθμώντας πέντε αιώνες δυναμικής παρουσίας, καθιστάμενη υπερτροφοδότης της τοπικής οικονομίας και καταλυτική για την οικονομική και πολιτιστική της εξέλιξη.
Στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλο εμπορικό κέντρο της οθωμανικής επικράτειας, το έργο της συντεχνίας των γουναράδων μνημονεύεται στους Πατριαρχικούς Εσπερινούς με την προσφώνηση «υπέρ της ευλογημένης συντεχνίας των γουναράδων», αφού τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως όσο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επανειλημμένα ενισχύονταν οικονομικά από αυτήν.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το «Ρουφέτιον των Γουναραίων» αποτέλεσε την ισχυρότερη όλων των συντεχνιών της Πόλης, ιδιαίτερα τον 17ο και 18ο αι. με σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανέγερση αλλά και την λειτουργία δεκάδων ελληνικών σχολείων, με την αναδόμηση κατεστραμμένων ναών, τη συντήρηση και επιστασία μοναστηριών και τη προαγωγή πολλών άλλων κοινωφελών έργων.
Η βιοτεχνία της γούνας στη Καστοριά έχει μια παράδοση περίπου 500 ετών όμως είναι πολύ πιθανόν, οι καστοριανοί να επεξεργάζονταν γουνοφόρα δέρματα από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς η μορφολογία της περιοχής είχε πλούσια άγρια πανίδα και πληθώρα θηραμάτων. Βέβαια, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η σημερινή τεχνογνωσία της επεξεργασίας των γουναρικών, αναπτύχθηκε από καστοριανούς, οι οποίοι εργάζονταν στην Κωνσταντινούπολη και την μετέφεραν στην Καστοριά καθώς λόγω της λίμνης και του άφθονου νερού ήταν δυνατή και η βυρσοδεψία τους.
Η γουναρική σαν εμπόριο εξελίχθηκε αρκετούς αιώνες αργότερα, όταν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έγινε μόδα που συνεπήρε τις υψηλές κοινωνίες των μεγαλουπόλεων. Μπαίνοντας στον 20ο αιώνα, τον χρυσό αυτό αιώνα για τη γούνα, η μεγάλη ανάπτυξη δεν είχε προηγούμενο και οι γουναράδες δούλευαν για να εξάγουν την Καστοριανή γούνα σε όλο τον κόσμο . Σε οικοτεχνίες που διατηρούσαν στα αρχοντικά τους εργάζονταν μέρα νύχτα επάνω στο σχέδιο, την διαλογή δερμάτων και αποκομμάτων, το σταμάτωμα, το κόψιμο και το ράψιμο για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση. Η υψηλή ποιότητα των γουναρικών της Καστοριάς δεν άργησε να γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης που γνώρισε αυξημένη επισκεψημότητα από κυρίες της υψηλής κοινωνίας και πλουσίων επιχειρηματιών από το εξωτερικό αναζητώντας κάτι πιο εξεζητημένο και φτιαγμένο στα μέτρα τους.
Η γούνα είναι βίωμα των Καστοριανών, που από γενιά σε γενιά κρατάνε την τέχνη της γούνας κ φυσικά τα καλύτερα γουναρικά εξακολουθούν να παράγονται στα εργαστήρια της Καστοριάς.
Καστορια Αρχοντισσα Της Μακεδονιας Το πριν κ Το Μετα 🇬🇷
Maria Mouratidou