-
Αρχική > Ελλάδα > Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχεται επικίνδυνη κακοκαιρία και τσουχτερό κρύο, θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμού

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχεται επικίνδυνη κακοκαιρία και τσουχτερό κρύο, θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμού

Για ισχυρή και επικίνδυνη κακοκαιρία, η οποία αναμένεται στη χώρα μας από την Τρίτη, κάνει λόγω ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Κύρια χαρακτηρτιστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες, οι ισχυροί άνεμοι αλλά και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η επιδείνωση αυτή του καιρού αναμένεται να κορυφώσει τη δράση της το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη όπου θα είναι και οι πιο επικίνδυνες ημέρες της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

Τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θέλουν τα προγνωστικά στοιχεία να επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το κύμα κακοκαιρίας, είναι η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Εκεί αναμένουμε τον μεγαλύτερο όγκο νερού και ο οποίος δείχνει να πέφτει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Περιοχές όπως το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική – κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η δυτική – κεντρική Στερεά, αλλά και η κεντρική και βόρεια Πελοπόννησος, είναι περιοχές οι οποίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τοπικά τους 40 με 60 τόνους ανά στρέμμα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 12ωρου, συνθήκες που οδηγούν σε πλημμυρικά επεισόδια είτε τοπικά είτε και πιο εκτεταμένα.

Επικίνδυνοι άνεμοι

Καθώς ο ψυχρότερος αέρας θα συγκρουστεί με τις ήδη υπάρχουσες πιο θερμές αέριες μάζες, θα δημιουργήσει μεγάλη οριζόντια βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης), με αποτέλεσμα την επικράτηση επικίνδυνων ανέμων ιδιαίτερα προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Εκτός από αυτόν τον παράγοντα που αφορά τη συνοπτική κλίμακα, θα πρέπει να επισημάνουμε και την πρόσκαιρη αλλά επικίνδυνη ενίσχυση των ανέμων που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την ώρα εκδήλωσης των βροχών – καταιγίδων, όπως επίσης και το ενδεχόμενο τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι ή έντονους κεραυνούς εξαιτίας της έντονα ασταθούς ατμόσφαιρας που θα επικρατήσει.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση για περιοχές που βρίσκονται από το ύψος της Λαμίας και πιο πάνω η οποία πτώση μπορεί τοπικά να ξεπεράσει ακόμη και τους 10° ιδιαίτερα προς τα βορειοδυτικά – βορειοανατολικά της χώρας μας.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει και στο πρώτο “άσπρισμα” βουνοκορφών προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.

Πηγή: Dnews

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks