-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά : Η μετανάστευση των νέων από τον τόπο τους : Λόγοι και Προκλήσεις -του Απόστολου Σκαμνού

Καστοριά : Η μετανάστευση των νέων από τον τόπο τους : Λόγοι και Προκλήσεις -του Απόστολου Σκαμνού

Η μετανάστευση των νέων από τον τόπο τους : Λόγοι και Προκλήσεις

Η μετανάστευση των νέων από τον τόπο τους αποτελεί ένα φαινόμενο που αναμφίβολα έχει επηρεάσει και άλλες περιοχές παγκοσμίως. Οι λόγοι που ωθούν τους νέους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους ενδέχεται να είναι ποικίλοι και πολυσύνθετοι , αλλά αντικατοπτρίζουν συχνά τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έρχεται αντιμέτωπη μια κοινότητα.

Ένας από τους κύριους λόγους που ωθούν τους νέους σε μετακίνηση είναι η αναζήτηση καλύτερων εκπαιδευτικών και επαγγελματικών ευκαιριών. Σε πολλές περιπτώσεις, άλλες πόλεις και χώρες παρέχουν προηγμένες δυνατότητες εκπαίδευσης και εργασίας γεγονός που είναι πιο σπάνιο στην εξοχή.

Παράλληλα κριτικής σημασίας αιτία για την μετανάστευση των νέων  αποτελεί και η οικονομική κατάσταση ενός τόπου, ιδίως περιοχών όπου τα τελευταία χρόνια οι πυλώνες της οικονομίας καταρρέουν. Αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής παθογένειας αποτελεί η αναζήτηση των νέων  για καλύτερες συνθήκες εργασίας , οικονομικές απολαβές καθώς και ευκαιριών απασχόλησης.

Σημαντικό είναι επίσης να παραθέσουμε και τις αποκαλούμενες πολιτιστικές και ψυχοκοινωνικές αιτίες που οδηγούν νέους ανθρώπους στην εγκατάλειψη του τόπου τους. Αναλυτικότερα, οι παραπάνω παράγοντες συνδέονται με την ψυχαγωγία και τις επιλογές που έχουν οι νέοι στον τόπο τους  για να δημιουργήσουν , να διασκεδάσουν αλλά και να κοινωνικοποιηθούν.

Εν κατακλείδι η μετανάστευση των  νέων ανθρώπων από τον τόπο τους είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων. Η κατανόηση και καταγραφή αυτών των αιτιών συμβάλλει δυναμικά στις τοπικές αρχές και σ την κοινότητα να έρθουν αντιμέτωποι με αυτές , δημιουργώντας περιβάλλοντα φιλικά προς την νεολαία, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο αφενός την παραμονή τους και αφετέρου την ανάπτυξη του τόπου.

Top
Enable Notifications OK No thanks