Τις μηχανές των τρακτέρ τους «ζεσταίνουν» οι αγρότες, αφού βρισκόμαστε ενώπιον σειράς κινητοποιήσεων, οι οποίες, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά τόπους, θα κλιμακωθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι, ποια στάση θα ακολουθήσει ο αγροτικός κόσμος κατά τη διάρκεια της φετινής Agrotica, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως και τις 4 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Έχει πέσει στο τραπέζι ακόμα και η σκέψη αγρότες να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να τα παρατάξουν έξω από τη ΔΕΘ, ωστόσο, οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί. Από τις μέχρι στιγμής συσκέψεις των εκπροσώπων των αγροτών συνάγεται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη κινητοποίηση αγροτών με τα τρακτέρ τους και από άλλους όμορους νομούς και όχι μόνο αυτών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
Πάντως, ως πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες τρακτέρ να κλείσουν εθνικές οδούς της χώρας, κάτι που αποτελεί το βασικό στόχο του αγροτικού κόσμου, όπως ανέφερε στο ethnos.gr o εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος των αγροτών Θεσσαλίας, Ρίζος Μαρούδας. Ως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η έξοδος των τρακτέρ σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της Θεσσαλίας την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα η απόφαση για το αν θα κλείσουν οι δρόμοι ή απλώς θα παραταχθούν τα τρακτέρ στην άκρη του οδικού δικτύου θα ληφθεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 21 του μήνα.
Όπως λέει ακόμα ο κ. Μαρούδας, αυτήν τη στιγμή, εκτός από τις πλατείες πολλών χωριών της χώρας, τρακτέρ υπάρχουν στον κόμβο του Πλατύκαμπου Λάρισας, στα Γρεβενά και την Κατερίνη. Αγροτική κινητοποίηση έγινε ήδη στη Μαγνησία και έχει προγραμματιστεί μία σήμερα, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, στην Ηλεία.
«Στον κόμβο του Πλατύκαμπου τα τρακτέρ βρίσκονται εδώ και 35 μέρες. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα 180.000 πλημμυρισμένα στρέμματα από τα νερά της λίμνης Κάρλα. Στις 24 του μηνός βγαίνουν τρακτέρ στους δρόμους σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τις εθνικές οδούς και η όποια απόφαση θα ληφθεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή», τονίζει στο ethnos.gr o κ. Μαρούδας.
Από την πλευρά του ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αναφέρει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου εκατό τρακτέρ στην πλατεία του Παλαμά, ενώ τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα υπάρχουν και στις πλατείες πολλών άλλων χωριών της περιοχής. Κατά κανόνα ανήκουν σε αγρότες που επλήγησαν σφόδρα από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.
«Θέλουμε τις ζωές μας πίσω. Θέλουμε να γυρίσουμε στα χωριά μας. Το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση», σημειώνει ο κ. Τζέλλας.
Στις 26 Ιανουαρίου συλλαλητήριο στην Κεντρική Μακεδονία
Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από τα κατά τόπους κτίρια των Περιφερειών, όπως ανέφερε στο ethnos.gr o εκπρόσωπος του Συντονιστικού των Αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης.
«Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιήσουμε παναγροτικό συλλαλητήριο στη φετινή Agrotica, την ημέρα των εγκαινίων της από τον αρμόδιο υπουργό. Από εβδομάδα θα ληφθεί απόφαση για τη μορφή που λάβει η κινητοποίηση. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα κατεβάσουμε τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δε θέλουμε να επιβαρύνουμε κι άλλο τους πολίτες, μετά την επιβάρυνση που ήδη δέχονται από τα έργα για το fly over. Επίσης, δε θέλουμε να φτάσουν τρακτέρ έξω από την Agrotica μόνο από τις περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και οι αγρότες των υπόλοιπων περιοχών να φτάσουν στην πόλη με ΙΧ. Αν αποφασιστεί κάθοδος των τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, αυτό θα πρέπει να γίνει οργανωμένα. Να έρθουν και από άλλους νομούς της Μακεδονίας. Δεν είναι σωστό να διακινδυνεύει μόνο η περιουσία αγροτών συγκεκριμένων περιοχών. Οι κινητοποιήσεις της 26ης Ιανουαρίου θα δείξουν την πορεία που θα ακολουθήσουμε εν’ όψει της Agrotica, αλλά πιστεύω ότι μέχρι τότε θα δώσει λύση η κυβέρνηση στα αιτήματά μας», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών
Εκτός από τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία οι αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως την Άρτα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φθιώτιδα και σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.
Σε ό,τι αφορά τα βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ο κ. Τζέλλας αναφέρει ότι περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση του κόστους παραγωγής, η προμήθεια αφορολόγητου πετρελαίου, η μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και ο καθορισμός των τιμών των αγροτικών προϊόντων, ώστε να απομένει κέρδος για τους αγρότες.
Ειδικά για τη Θεσσαλία στις αγροτικές διεκδικήσεις περιλαμβάνονται αιτήματα και των πλημμυροπαθών, όπως η καταβολή όλων των ανακοινωθέντων αποζημιώσεων, η επιδότηση πετρελαίου και ενοικίων και η εξαίρεση από τους περιορισμούς της νέας ΚΑΠ.
Πηγή: ethnos.gr