-
Αρχική > Ελλάδα > Χολή: 2 χαρακτηριστικά προειδοποιητικά συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα

Χολή: 2 χαρακτηριστικά προειδοποιητικά συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα

Ένας γαστρεντερολόγος περιέγραψε τα δύο προειδοποιητικά σημάδια προβλήματος στη χολή, που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν τη νόσο της χοληδόχου κύστης. Η πάθηση αναφέρεται σε φλεγμονή, μόλυνση, πέτρες ή απόφραξη της χοληδόχου κύστης.

Η νόσος της χοληδόχου κύστης και οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη είναι κοινές, επηρεάζοντας περισσότερους από έναν στους 10 ενήλικες.

Η νόσος της χοληδόχου κύστης περιλαμβάνει φλεγμονή, μόλυνση, πέτρες ή απόφραξη της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη είναι ένας σάκος που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ. Αποθηκεύει και συγκεντρώνει τη χολή που παράγεται στο ήπαρ.

  • Χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης)
  • Πέτρες στη χολή
  • Χρόνια αθροιστική νόσος της χοληδόχου κύστης (στην οποία οι φυσικές κινήσεις που απαιτούνται για την κένωση της χοληδόχου κύστης δεν λειτουργούν καλά)
  • Γάγγραινα ή αποστήματα
  • Αυξήσεις ιστών στη χοληδόχο κύστη
  • Συγγενείς ανωμαλίες της χοληδόχου κύστης
  • Σκληρυντική χολαγγειίτιδα
  • Όγκοι της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων οδών

Δύο συμπτώματα προβλήματος στη χολή

Ο Δρ. Joseph Salhab, ένας πιστοποιημένος γαστρεντερολόγος, μοιράστηκε σε βίντεο στο TikTok τι πρέπει να γνωρίζετε για να εντοπίσετε εγκαίρως ενδεικτικά σημάδια προβλήματος στη χολή, δηλαδή τη νόσο της χοληδόχου κύστης.

  1. Κοιλιακός πόνος
  2. Δυσφορία μετά την κατανάλωση ενός γεύματος

1. Κοιλιακός πόνος

Μιλώντας στο βίντεο, ο Δρ. Salhab είπε: «Το πρώτο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο δεξιό άνω τεταρτημόριο ή ο επιγαστρικός πόνος που δεν βελτιώνεται από την κίνηση του εντέρου ή τη διέλευση των αερίων».

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ο επιγαστρικός πόνος περιγράφει την ενόχληση κάτω από τα πλευρά στην άνω περιοχή της κοιλιάς σας.

Ο γιατρός εξήγησε ότι αυτός ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη σας ή στον δεξιό σας ώμο. Το τελευταίο χαρακτηριστικό για αυτό το σύμπτωμα είναι ότι εμφανίζεται συνήθως μετά από ένα γεύμα και πιο συχνά τη νύχτα.

2. Δυσφορία μετά την κατανάλωση ενός γεύματος

«Μερικές φορές, μπορεί να ιδρώσετε, να έχετε ναυτία και έμετο μετά από ένα γεύμα που είναι ιδιαίτερα λιπαρό», εξήγησε ο Δρ. Salhab. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτός ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως περίπου έξι ώρες και σταδιακά να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, η νόσος της χοληδόχου κύστης μπορεί να διαγνωστεί μέσω εξετάσεων αίματος ή υπερήχων και άλλων τεχνικών απεικόνισης.

Άλλα συμπτώματα της νόσου της χοληδόχου κύστης

Το πιο ήπιο και πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου της χοληδόχου κύστης είναι ο διαλείπων πόνος που ονομάζεται χολικός κολικός. Συνήθως, ένας ασθενής βιώνει έναν σταθερό πόνο σαν σφίξιμο ή ροκάνισμα στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα κοντά στο θώρακα, ο οποίος μπορεί να είναι σοβαρός και μπορεί να ακτινοβολεί στο άνω μέρος της πλάτης. Μερικοί ασθενείς με κολικό των χοληφόρων βιώνουν τον πόνο πίσω από το στέρνο. Μπορεί να εμφανιστεί ναυτία ή έμετος.

Μεταξύ 1- 3% των ατόμων με συμπτωματική χολολιθίαση αναπτύσσουν φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη (οξεία χολοκυστίτιδα), η οποία συμβαίνει όταν οι πέτρες ή η λάσπη φράζουν τον πόρο. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα του κολικού των χοληφόρων αλλά είναι πιο επίμονα και σοβαρά.

Περιλαμβάνουν πόνο στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα που είναι έντονος και σταθερός και μπορεί να διαρκέσει για μέρες. Ο πόνος συχνά αυξάνεται όταν αναπνέετε. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών έχουν πυρετό και ρίγη. Μπορεί να εμφανιστεί ναυτία και έμετος.

Η χρόνια νόσος της χοληδόχου κύστης περιλαμβάνει πέτρες στη χολή και ήπια φλεγμονή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χοληδόχος κύστη μπορεί να έχει ουλή και να είναι δύσκαμπτη. Τα συμπτώματα της χρόνιας νόσου της χοληδόχου κύστης περιλαμβάνουν παράπονα για αέρια, ναυτία και κοιλιακή δυσφορία μετά τα γεύματα και χρόνια διάρροια.

Οι πέτρες που βρίσκονται στον κοινό χοληδόχο πόρο μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από πέτρες που βρίσκονται στη χοληδόχο κύστη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν:

  • Ίκτερος
  • Σκούρα ούρα, ελαφρύτερα κόπρανα ή και τα δύο
  • Γρήγορο καρδιακό παλμό και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης
  • Πυρετό, ρίγη, ναυτία και έμετο, με έντονο πόνο στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα

Χολή: 2 χαρακτηριστικά προειδοποιητικά συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα

 

Top
Enable Notifications OK No thanks