Στην «τρίτη ταχύτητα» της Ευρώπης, όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού, κινείται η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο του 2024. Μάλιστα, η χώρα μας καταλαμβάνει την 14η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ένωσης -οι οποίες έχουν υιοθετήσει τον κατώτατο μισθό- και βρίσκεται χαμηλότερα από Σλοβενία, Κύπρο, Πολωνία, Μάλτα και Λιθουανία!
Αν μη τι άλλο αρχίζει η συζήτηση για μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, εξέλιξη που λογικά από τον Απρίλιο και μετά θα ενισχύσει την θέση της χώρα μας στον σχετικό πίνακα.
Στην 3η ταχύτητα της Ευρώπης σε επίπεδο μισθών
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα -μεταξύ άλλων- είναι πίσω από την Σλοβενία που έχει κατώτατο μισθό στα 1.254 ευρώ, την Κύπρο με 1.000 ευρώ, την Πολωνία με 978 ευρώ, αλλά και τις Πορτογαλία (957 ευρώ), Μάλτα (925 ευρώ) και Λιθουανία (924 ευρώ).
Σταθερά και με διαφορά στην πρώτη θέση είναι το Λουξεμβούργο, όπου ο κατώτατος μισθός είναι στα 2.571 ευρώ, σχεδόν τριπλάσιος δηλαδή από της Ελλάδας.
Χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Κροατία, η Εσθονία και η Τσεχία με ουραγό την Βουλγαρία όπου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 477 ευρώ.
Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από τον Απρίλιο
Σε κάθε περίπτωση και όπως όλα δείχνουν, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα αναμένεται να αναπροσαρμοστεί εκ νέου κατά 5% με 6% μέσα στην άνοιξη του 2024, ώστε να φθάσει στα 820-830 ευρώ, από 780 ευρώ που είναι σήμερα.
Η διαδικασία υπολογίζεται πως θα «κλείσει» γύρω στα τέλη Μάρτη, ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός από την 1η Απριλίου.
Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το ποσοστό της αύξησης τότε ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν σχεδόν 120 με 130 ευρώ – επιπλέον – ώστε μέχρι το 2027 να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 από 1.170 ευρώ), με την αύξηση των κατώτατων αποδοχών στα 950 ευρώ δηλαδή σε ποσό που θα προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ.
Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από το «ξεπάγωμα» των 3ετιών
Και ενώ όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μέσα στην άνοιξη, από την άλλη ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου το περιβόητο «ξεπάγωμα» των 3ετιών.
Από αυτή την εξέλιξη, σαφώς υπάρχουν οι «κερδισμένοι» που δεν είναι άλλοι από εκείνους που ήδη είχαν κατοχυρώσει κάποια χρόνια προϋπηρεσίας ως τα τέλη του 2012 και θα μπορούν να συνεχίσουν να καταγράφουν «μίλια στο κοντέρ» -από εκεί που τα άφησαν- από την 1η Ιανουαρίου έως ότου φτάσουν τα ανώτερα όρια των τριετιών.
«Κερδισμένοι» και οι «νέοι» στην αγορά εργασίας και κυρίως όσοι θα αρχίσουν να εργάζονται από τη νέα χρονιά, καθώς από εκεί και πέρα κάθε ημέρα θα μετρά στην προϋπηρεσία τους για τις όποιες προσαυξήσεις λάβουν στον μισθό τους με την πάροδο των ετών.
«Χαμένοι» είναι όμως όλοι όσοι έπιασαν δουλειά και κατέγραψαν προϋπηρεσία το διάστημα από της 14 Φεβρουαρίου έως και σήμερα: Τα συγκεκριμένα χρόνια δεν μετρούν στο «χτίσιμο» των 3ετιών, παρά μόνον πλέον η προϋπηρεσία που θα αρχίσουν να «γράφουν» από το 2024.
Το «ξεπάγωμα» των 3ετιών αφορά όσους αμείβονται στα όρια του κατώτατου μισθού και σε όσους αμείβονται με ΣΣΕ που προβλέπουν επιδόματα προϋπηρεσίας
Δεν αφορά όμως όσους έχουν ατομική συμφωνία με μισθό ανώτερο του κατώτατου και ρήτρα στην ατομική σύμβαση εργασίας περί συμψηφισμού: Έτσι, οι όποιες αλλαγές δεν αγγίζουν όσους υπερβαίνουν τα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που είναι σε ισχύ και προβλέπουν τριετίες ή άλλα επιδόματα προϋπηρεσίας, από 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς θα εξελίσσονται κανονικά χωρίς νέα υπογραφή. Ανώτατο όριο οι 3 τριετίες για όσους αμείβονται με τον κατώτατο και ότι προβλέπεται στην εν ισχύ ΣΣΕ για τους υπόλοιπους.
Για την προϋπηρεσία μετρά η οποιαδήποτε ειδικότητα είχαν στο παρελθόν για όσους αμείβονται με τον κατώτατο, για όσους δε αμείβονται με ΣΣΕ μετρά η προϋπηρεσία σε συναφή ειδικότητα και μόνον αυτή.
Κάθε νέα πρόσληψη θα λαμβάνει υπόψη προϋπηρεσία έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και από 1η Ιανουαρίου 2024.
ΕΝΙΚΟΣ