-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ολυμπία Τελιγιορίδου: « Σαν «αγράμματος δικηγόρος» διαπραγματεύεται τον επανασχεδιασμό της ΚΑΠ η ΝΔ»

Ολυμπία Τελιγιορίδου: « Σαν «αγράμματος δικηγόρος» διαπραγματεύεται τον επανασχεδιασμό της ΚΑΠ η ΝΔ»

Στις 21 Νοεμβρίου 2022 η  κυβέρνηση  Μητσοτάκη πανηγύριζε αυτοθαυμαζόμενη για την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΕΣΣ) που κατέθεσε στη νέα ΚΑΠ, μετά από έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26/7/2021. Τώρα ο  Πρωθυπουργός  και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ομολογούν πως το σχέδιό τους ήταν αποτέλεσμα άγνοιας και ανεπάρκειας και με κροκοδείλια δάκρυα παραδέχονται πως επιχειρούν να το αλλάξουν. Συνεχίζουν να ενεργούν ως «αγράμματοι δικηγόροι.»

Η έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού από τη ΝΔ  που να βασίζεται σε γνώση των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, τονίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και τέσσερα χρόνια. Από το ΕΣΣ απουσίαζε η διατήρηση των πόρων για τις άμεσες ενισχύσεις , η επαρκής διοικητική υποστήριξη, η απλοποίηση των ελέγχων και των κανόνων αιρεσιμότητας, η πρόκριση καλλιεργειών για τα ecoschemes και η απλούστεσή τους,  η αξιοποίηση του συστήματος A.K.I.S. για την έρευνα και την τεχνολογία, η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων,  η ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα, η διασφάλιση της παραγωγής  προϊόντων ποιότητας, ταυτότητας, ασφάλειας και πιστοποίησης, η εξωστρέφεια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθώντας τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών της, ξαφνικά ανακάλυψε την Αμερική, αφού έριξε την ευθύνη της αποτυχίας της στην ΕΕ. Δεν λέει αλήθεια.  Η αλήθεια είναι πως  για τη χώρα  διατηρήθηκε  το ποσό των 19,3 δις ευρώ, αλλά η ΝΔ υπήρξε  κατώτερη των περιστάσεων στην κατανομή αυτών των πόρων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αφαίρεση 900 εκ ευρώ από τον Πυλώνα των επιδοτήσεων, δηλαδή από τις τσέπες των αγροτών.

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, δικαιώνοντας όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  συζητά πλέον την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας», της πολιτικής «από το χωράφι στο πιάτο» και της Βιοποικιλότητας  μέσω της  απλοποίησης των διαδικασιών με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-μέλους.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αποδεχθεί και να εφαρμόσει άμεσα όλα τα μέτρα που πρότεινε ο Πρόεδρός Στέφανος Κασσελάκης για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΣ,  την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, τις αναγκαίες αλλαγές στον ΕΛΓΑ, τις αποζημιώσεις των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών από ακραία καιρικά φαινόμενα,  την αξιοποίηση της αγροτικής δημόσιας γης, τη δημιουργία τραπεζικού αγροτικού ιδρύματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να προτείνει τις αναγκαίες και κοστολογημένες  προτάσεις με επίκεντρο την αξιοπρεπή διαβίωση του αγρότη, τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής, τη διατροφική επάρκεια, την πρόσβαση των καταναλωτών σε ασφαλή και σε προσιτές τιμές προϊόντων, την εθνική οικονομία.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks