-
Αρχική > Συνταγές > Στην κουζίνα της γιαγιάς: Πικάντικη τυρόπιτα με 2 τυριά και λιαστή ντομάτα – Έτοιμη σε 15’

Στην κουζίνα της γιαγιάς: Πικάντικη τυρόπιτα με 2 τυριά και λιαστή ντομάτα – Έτοιμη σε 15’

Στην κουζίνα της γιαγιάς: Πικάντικη τυρόπιτα με 2 τυριά και λιαστή ντομάτα – Έτοιμη σε 15’

Θεσπέσια και παραδοσιακή!

Η τυρόπιτα είναι η βασίλισσα των πιτών και αδιαμφισβήτητα η πιο αγαπημένη τυρόπιτα μικρών και μεγάλων. Αυτή η συνταγή είναι η ιδανική πρόταση για να ξεκινήσει νόστιμα η εβδομάδα σας με ιδιαίτερη γεύση. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για λαχταριστή πατινιώτικη τυρόπιτα.

Για τη πίτα

Τελείωσε» τα σενάρια ο Τάσος Αρνιακός: «Οριστικά ο χιονιάς μέσα στην Αποκριά…»

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • ½ φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα φύλλου (προαιρετικά)

Για τη γέμιση

  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο γάλα, ζεστό
  • 350 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι πικάντικο, τριμμένο
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες και καλά στραγγισμένες
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό, μόνο το φύλλα του χοντροκομμένα (προαιρετικά)
  • λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
συνταγη-για-τυροπιτα-πικαντικη-9-3
Πικάντικη τυρόπιτα

Εκτέλεση συνταγής

  • Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει ελαφρώς. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, πασπαλιστά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, και το καβουρδίζετε για 3-4 λ ή μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα και να βγάλει το άρωμά του.
    Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα διαρκώς και έντονα, ώστε η κάθε δόση να απορροφάται από το σιμιγδάλι, πριν προσθέσετε την επόμενη. Μόλις έχετε μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα την αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά.
  • Προσθέτετε στη κρέμα τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τα αυγά και ανακατεύετε με κουτάλα, με γρήγορες κινήσεις. Τέλος προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, προαιρετικά το μαϊντανό, ελάχιστο αλάτι, γιατί τα τυριά είναι αλμυρά, και άφθονο πιπέρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει καλά.
  • Για τη πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι 26 εκ. και στρώνετε στη βάση του το 1 φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα ως τη μέση. Αδειάζετε τη γέμιση στο φύλλο, την απλώνετε ομοιόμορφα και τη σκεπάζετε με το 2ο φύλλο σφολιάτας. Γυρίζετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού.
  • Εναλλακτικά αν θέλετε να κάνετε ατομικές τυρόπιτες απλώνετε τα φύλλα σφολιάτας, τα “ανοίγετε” ελαφρώς με πλάστη και τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια επιλογής σας. Μοιράζετε τη γέμιση ισομερώς σε κάθε κομμάτι και διπλώνετε το κάθε φύλλο, ελαφρώς βρεγμένο στις άκρες του, περιμετρικά ώστε να “θωρακιστεί” καλά μέσα η γέμιση και μη χυθεί στο ψήσιμο. Το “σφραγίζετε” γύρω γύρω με την άκρη ενός πιρουνιού και το βάζετε σε λαδωμένο ταψί.
  • Σε ένα μπολάκι χτυπάτε το αυγό με το γάλα και περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας. Απλώνετε το μείγμα με ένα πινέλο και προαιρετικά από πάνω πασπαλίζετε το σουσάμι. Αν προτιμήσατε τις ατομικές τυρόπιτες τις “βουρτσίζετε” με ένα πινέλο με μπόλικο μείγμα αυγού και τις πασπαλίζετε προαιρετικά με σουσάμι.
  • Ψήνετε τη τυρομπουγάτσα σας, στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου, για 45-50λ, μέχρι να ροδίσει και να γυαλίσει καλά η επιφάνειά της. Για τις ατομικές τυρόπιτες θα χρειαστείτε 5-10 λ λιγότερο ψήσιμο, πάντα ανάλογα με το φούρνο σας. Καλή σας όρεξη!!!

 Athensmagazine.gr:

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks