-
Αρχική > Ελλάδα > 15/03/2015: Όταν βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης

15/03/2015: Όταν βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης

Δολοφονημένος από λεβέντες

Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Ήταν 15 Μαρτίου του 2015, όταν πάγωσε για πάντα ο χρόνος για την οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Πριν 9 χρόνια, βρέθηκε νεκρός 800 μέτρα μακριά από τη Σχολή του, τη Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων. Ήταν μόνο 20 ετών και έμελλε να γίνει σύμβολο κατά του bullying στην χώρα μας.

Το ιστορικό της εξαφάνισης

Όλα ξεκινούν με την εξαφάνιση του νεαρού φοιτητή, από τη Κρήτη. Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έφυγε βιαστικά απ’ την εστία του, χωρίς να πάρει τα πράγματά του, όπως το πορτοφόλι του, το μπουφάν, το πάσο και το κινητό του. Το τελευταίο η μητέρα του το χαρακτήριζε «προέκταση του χεριού του».

Σύμφωνα με όσα είπε ο συγκάτοικός του, ο Βαγγέλης πήγε στην εξωτερική τουαλέτα και όταν επέστρεψε «δεν ήταν τρομαγμένος. Φαινόταν, ωστόσο, να είναι στον κόσμο του. Μου μιλούσε και το μυαλό του ήταν αλλού». Έπειτα είπε ένα «φεύγω», χωρίς να δώσει διευκρινήσεις.

Η μητέρα του ανησύχησε γιατί δεν απαντούσε στο τηλέφωνο κι έτσι τηλεφώνησε στους συμφοιτητές του, χωρίς όμως να μπορέσει να τον εντοπίσει. Το ίδιο βράδυ ξεκίνησαν οι έρευνες από ομάδες φοιτητών που στη συνέχεια επανδρώθηκαν από αστυνομία, άνδρες της ΕΜΑΚ, εθελοντικές οργανώσεις αλλά και ένα ελικόπτερο ενώ οι γονείς του απευθύνθηκαν και στην εκπομπή Φως στο Τούνελ.

Διαβάστε περισσότερα«Οδός Βαγγέλη Γιακουμάκη» ο δρόμος στα Ιωάννινα που άφησε την τελευταία του πνοή o αδικοχαμένος φοιτητής

Το bullying – βασανισμοί του Βαγγέλη

Οι έρευνες αποκάλυψαν σοκαριστικές πληροφορίες. Ο 20χρονος έπεφτε θύμα άγριου και καθημερινού εκφοβισμού, εκβασμού και βασανιστηρίων. Συνολικά 23 περιστατικά κακοποίησης σημείωσε το κατηγορητήριο που συντάχθηκε κάποια χρόνια αργότερα.

Σε ένα από αυτά, φοιτητές του πέρασαν θηλιά από το λαιμό και τον τραβούσαν από αυτή για να τον μεταφέρουν και να τον χτυπήσουν βάναυσα. Σε άλλο περιστατικό, φοιτητές τύλιξαν πολλές φορές µε κολλητική ταινία το κεφάλι του και τον χτύπησαν στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων ενώ αρκετά ήταν τα περιστατικά που φοιτητές τον κλείδωναν σε μια ντουλάπα και τον ανάγκαζαν να τραγουδήσει για να βγει.

 

Μετά τις αποκαλύψεις για την άγρια βία που δέχτηκε το παιδί, ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, θα ζητήσει την παραίτηση του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής, ο οποίος εν τέλει καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή.

Στις 15 Μαρτίου του 2015, έπειτα από περίπου 40 μέρες ερευνών, το πτώμα του Γιακουμάκη εντοπίστηκε 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων σε προχωρημένη σήψη και αναγνωρίστηκε από τον θείο του. Η είδηση συγκλόνισε το πανελλήνιο και χιλιάδες άτομα αποχαιρέτησαν τον Γιακουμάκη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

15/03/2015: Η Ημέρα που βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης

 

Μετά την εύρεση του πτώματός του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Δίκη

Μέτα από χρόνια έγινε η δίκη και στο εδώλιο έκατσαν ορισμένοι συμφοιτητές του. Αυτοί έκαναν λόγο για «αγορίστικα παιχνίδια» υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι τραμπούκοι, ούτε φονιάδες».

Η οικογένεια του αδικοχαμένου φοιτητή χρειάστηκε πολλές φορές να ταξιδέψει στα Γιάννενα για την εκδίκαση της υπόθεσης για να βρει απάντηση στο γιατί έχασαν το παιδί τους.

 

15/03/2015: Η Ημέρα που βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

 

«Εγώ έχασα τον γιο μου και δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω», είπε στο δικαστήριο ο πατέρας του αδικοχαμένου φοιτητή, Αντρέας Γιακουμάκης, για να συμπληρώσει πως η διαπίστωσή του είναι ότι οι λέξεις φιλία, αξιοπρέπεια και ευγένεια για κάποιους δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.

«Ο Βαγγέλης δεν περνούσε καλά αλλά αυτό δεν μας το είπε ποτέ…. Κι εγώ αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι την βία κατ΄ εξακολούθηση που του ασκήθηκε. Δεν προσπαθώ να βρω ενόχους, δεν θέλω να δικάσω, θέλω να μάθω», θα πει στο δικαστήριο.

Πρωτόδικα οι τρεις από τους οκτώ καταδικασθέντες, οι οποίοι ήταν ανήλικοι είχαν καταδικαστεί σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας. Για τους υπόλοιπους πέντε η συνολική ποινή που είχε επιβληθεί ήταν φυλάκιση 36 μηνών με την ποινή να είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα. Παράλληλα είχε αθωωθεί ο ένας από τους 9 κατηγορούμενους.

Η απόφαση μετά την εκδίκαση των οκτώ εφέσεων:

Οι πέντε από τους κατηγορουμένους που ήταν ενήλικοι κρίθηκαν ένοχοι όπως πρωτόδικα ενώ για τους τρεις που ήταν ανήλικοι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν.

Παράλληλα, σε έναν από τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου καθώς για μεγάλο διάστημα μετά την τέλεση έδειξε καλή διαγωγή.

Την ώρα που ανακοινώθηκε από την έδρα η απόφαση η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξέσπασε σε κλάματα και έπεσε στην αγκαλιά του συζύγου της.

«H Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που αποδείχτηκε στο Δικαστήριο δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης» ανέφερε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, μετά την ανακοίνωση των ποινών για τους κατηγορουμένους στην πολύκροτη δίκη.

Σε γραπτή του δήλωση ο πατέρας του Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης, ευχαρίστησε τον κόσμο για «την αγάπη και τον σεβασμό που έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια», ενώ σημείωσε πως «η Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που αποδείχτηκε στο Δικαστήριο δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης». «O Βαγγέλης μου μπορεί να μη μίλησε αλλά η σιωπή του ακούστηκε παντού σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο».

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν αποκάλυψε ποτέ τον εφιάλτη που ζούσε. Δεν μίλησε. Το μυστικό του το πήρε για πάντα μαζί του στον βάλτο όπου βρέθηκε το άψυχο κορμί του.

Δολοφονήθηκε όμως από λεβέντες.

Athensmagazine.gr:

 

Top
Enable Notifications OK No thanks