-
Αρχική > Πολιτισμός > Μαρία Αντωνίου : Στις εκδηλώσεις Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας (Φωτογραφίες )

Μαρία Αντωνίου : Στις εκδηλώσεις Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας (Φωτογραφίες )

🕯️Μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, συμμετείχα στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Καστοριά.
📍Με σημείο εκκίνησης την πλατεία Ομονοίας, βαδίσαμε όλοι μαζί, μέσα σε βαθιά σιωπή, στη Συμβολική Πορεία Μνήμης προς το Μνημείο των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης μας, το σημείο όπου τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 24 Μαρτίου 1944 συγκέντρωσαν τους 1000 Εβραίους συμπολίτες μας και τους οδήγησαν στο στρατόπεδο Άουσβιτς Μπιρκενάου, από το οποίο επέστρεψαν μόνο οι 35.
🕯️Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση, με τη Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης να απαγγέλει τους Ψαλμούς του Δαβίδ, και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.
🙏 Η 24 Μαρτίου του 1944 ήταν μια αποτρόπαια ημέρα για τους Εβραίους της Καστοριάς, που οδήγησε στον αφανισμό μιας ακμάζουσας κοινότητας της πόλης μας. Στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό απέναντι στα αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στους Εβραίους Μάρτυρες που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και στους Εβραίους Ήρωες που κατάφεραν να επιβιώσουν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αντικρίζοντας νέα δεδομένα.
🙏Ημέρα βαθιάς περισυλλογής -σε μια περίοδο προκλήσεων και αναταράξεων, όπου ο φόβος για «τον άλλο», ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος εξτρεμισμός κερδίζουν συνεχώς έδαφος και απήχηση- για το πού μπορεί να φτάσει το τυφλό μίσος για το «διαφορετικό».
🛑 Δικό μας επιτακτικό χρέος είναι να διατηρήσουμε τη συλλογική μνήμη ζωντανή και να φωνάξουμε δυνατά “Ποτέ Ξανά”!
Top
Enable Notifications OK No thanks