-
Αρχική > πρωτοσέλιδα > Καστοριά : Μια SWOT η θετική  ανάλυση της πόλης μας Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Καστοριά : Μια SWOT η θετική  ανάλυση της πόλης μας Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Στα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε (και σχολιάστηκε) ευρέως κατά την τελευταία εβδομάδα, ένα μικρό άρθρο τοπικού ειδησεογραφικού site, το οποίο προβληματίστηκε ως προς το γιατί η Καστοριά δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στις 5 καλύτερες περιφερειακές πόλεις διαφυγής των αστών της Αθήνας.

Οι σχολιαστές απαρίθμησαν μια σειρά από λόγους που δικαιολογούσαν αυτή την εξαίρεση αλλά κυρίως εξέφρασαν το παράπονο τους και ορισμένοι εξ αυτών και την οργή τους ως προς τα λάθη και τις παραλείψεις της τοπικής εξουσίας που κατά την γνώμη τους ευθύνεται για το γεγονός.

Εχει όμως όντως η Καστοριά προοπτικές να ενταχθεί σε ένα δίκτυο πόλεων εναλλακτικής διαβίωσης και ήπιας ανάπτυξης? Είναι στ αλήθεια ικανή να προσελκύσει φουρνιές από πλούσιους Αθηναίους και μεγαλοαστούς που τυχόν θα δελεαζόταν να μετακινηθούν και να διαβιώσουν εδώ? Θα μπορούσε άραγε η Καστοριά να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε ανθρώπους οι οποίοι θα πίστευαν ότι θα είχαν κάτι να κερδίσουν επιχειρώντας εδώ?

Αν το κοιτάξουμε κάπως πιο ψύχραιμα, πιο επιστημονικά και πιο μεθοδικά το θέμα, θα μπορούσαμε να ίσως να κάναμε χρήση ενός εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου του σύγχρονου management το οποίο σταθμίζει με έναν λιτό και περιεκτικό τρόπο όλο το προφίλ ενός τόπου μιας επιχείρησης, μιας τοποθεσίας. Η διαδικασία αυτού του είδους ανάλυσης αποκαλείται SWOT analysis και έχει να κάνει με την αποτύπωση επι χάρτου τεσσάρων χαρακτηριστικών ενοτήτων.

Εντοπίζει ποια είναι τα πλεονεκτήματα του τόπου (Strengths) ποιες είναι οι αδυναμίες του (Weaknesses) ποιες έιναι οι αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρει( Opportunities) και τέλος ποιες είναι εκείνες οι επίφοβες παράμετροι οι οποίες εάν εμφανιστούν ή τονιστούν μπορεί να τινάξουν στον αέρα τα πάντα.

Η SWOT ανάλυση λοιπόν της Καστοριάς μπορεί να λάβει την εξής μορφή. Εννοείται πως αυτά είναι ορισμένα μόνον από τα χαρακτηριστικά της πόλης που εγώ σκέφτηκα ή θυμήθηκα και σίγουρα υπάρχουν πάμπολλα άλλα που ο καθένας θα μπορούσε να εντοπίσει και να συνεισφέρει…. A. Πλεονεκτήματα a.

Περιβάλλεται από μια γραφικότατη λίμνη b. Προσφέρει δυνατότητες ψαρέματος και ήπιων υδάτινων σπορ c. Πολλά καταστήματα εστίασης αναψυχής βρίσκονται κατά μήκος των παραλιών d. Είναι σχετικά πράσινη πόλη. Εχει μια με καλή ποσόστωση πράσινου εντός του αστικού ιστού με 4 μεγάλα αστικά πάρκα, πλατανόφυτες ακτές, ένα καταπράσινο ‘Βουνό της λίμνης’ και ένα γραφικότατο εσωτερικό παραλίμνιο ‘γύρο’. e.

Διαθέτει ένα αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών f. Διαθέτει υποκαταστήματα των κυριότερων ελληνικών τραπεζών g. Εχει ένα ενεργό και δραστήριο επιμελητήριο h.

Έχει ένα από τα πλέον πολυάνθρωπα αστυνομικά τμήματα της Ελλάδας. i. Έχει μια πολύ καλά εκπαιδευμένη, οργανωμένη και εξαιρετικά αποτελεσματική πυροσβεστική υπηρεσία j. Διαθέτει ένα επαρκές δίκτυο καταλυμάτων και κλινών (>2,500 κλίνες) k. Έχει φιλόξενους κι ευπροσήγορους κατοίκους που δεν έχουν ακόμη υποστεί ένα ‘tourist burning’ l. Διαθέτει ένα σημαντικό παράρτημα του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας και φιλοξενεί έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών m.

Διαθέτει μερικά από τα πλέον αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής της βόρειας χώρας n.

Έχει 55 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες εξαιρετικής τεχνοτροπίας o. Εχει δυο παραλίες εύκολα προσπελάσιμες απ’ όλους ακόμη και από άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες p. Προσφέρει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές

Σε νεα ανάρτηση η αρνητική ανάλυση της Πόλης μας

Top
Enable Notifications OK No thanks