-
Αρχική > Διεθνή > Το είπε και το έκανε: Η Σιλιάνοφσκα ορκίστηκε πρόεδρος και αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» – Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης

Το είπε και το έκανε: Η Σιλιάνοφσκα ορκίστηκε πρόεδρος και αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» – Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης

Από Ρέα Βέσση

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας ΜακεδονίαςΓκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ορκίστηκε σήμερα το μεσημέρι (12/5), σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής και από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε με εμπρηστικές κινήσεις.

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η 71 ετών Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Θα σεβαστώ τον όρο Βόρεια αλλά δε θα τον χρησιμοποιώ»

Στην διάρκεια του debate που είχε με τον πολιτικό της αντίπαλο στις προεδρικές εκλογές Στέβο Πεντάροφσκι πριν λίγες ημέρες, η Γκορντάνα Σιλάνοφσκα φρόντισε να τονίσει:

«Όταν λέω πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω τον όρο “Βόρεια”, δεν εννοώ ότι θα τον αφαιρέσω από τις πινακίδες μπροστά από τα κτήρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα ή από πινακίδες σε διεθνή συνέδρια ή σε διμερείς συναντήσεις κ.λπ. Μακριά από τέτοια πράγματα. Εγώ μιλάω προσωπικά για τον εαυτό μου. Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό αποτελεί επίσης προσωπικό δικαίωμα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε διατάξει να χρησιμοποιήσεις κάτι που δεν το αποδέχεται το μυαλό και η καρδιά σου. Εγώ θα τον σεβαστώ, αλλά δεν θα χρησιμοποιώ τον όρο “Βόρεια”. Θα χρησιμοποιώ τον όρο Μακεδονία και δεν θα δημιουργήσω ποτέ σύγχυση διότι δεν θα πρέπει να κάνω διάκριση μεταξύ της Δημοκρατίας της Νότιας Μακεδονίας. Tέτοια δεν υπάρχει. Επομένως, όταν μιλάω, εγώ θα χρησιμοποιώ τους όρους Μακεδονία, μακεδονική, μακεδονικός – και ας αναφέρεται (σ.σ. η χώρα) ως Βόρεια Μακεδονία μπροστά μου… Ωστόσο, σε ό,τι με αφορά, αυτό το ζήτημα δεν θα κλείσει ποτέ».

Σημειώνεται ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναφέρει στο προεκλογικό πρόγραμμά της πως το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, από νομικής και πολιτικής πτυχής, είναι «ανοιχτό».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών τροποποιήσεων, εγκρίθηκε κατά παράβαση του εθνικού δικαίου και συνιστά επίμαχο θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε σχέση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την αρχή της ισότητας των κρατών, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ η παρείσφρηση στην ταυτότητα συνιστά επιπλέον σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας. Τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης, εξακολουθώ να θεωρώ ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.

»Σεβόμενη τη ξεκάθαρα εκπεφρασμένη βούληση των μακεδόνων πολιτών τον Σεπτέμβριο του 1991 (στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας), καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2018 (στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και ως πολίτης, στις δημόσιες δηλώσεις μου δεν θα χρησιμοποιώ τον προσδιορισμό Βόρεια», είχε αναφέρει στο προεκλογικό πρόγραμμά της.

Τι σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες (11/5), ότι «θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά, ακουστούν και μετεκλογικά».

Τόνισε, επίσης: «Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.

Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα».

Athensmagazine.gr:

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks