-
Αρχική > Ελλάδα > Τέλος η οδήγηση τη νύχτα – Ποιοι δεν θα μπορούν να κάθονται πίσω από το τιμόνι όταν βραδιάζει

Τέλος η οδήγηση τη νύχτα – Ποιοι δεν θα μπορούν να κάθονται πίσω από το τιμόνι όταν βραδιάζει

Τέλος η οδήγηση τη νύχτα – Ποιοι δεν θα μπορούν να κάθονται πίσω από το τιμόνι όταν βραδιάζει

Σας αφορά

Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει περίπτωση μια συγκεκριμένη κατηγορία οδηγών να μην επιτρέπεται να οδηγεί κατά τις προχωρημένες βραδινές ώρες.

Survivor 2024 spoiler 14/05: Όλα τούμπα! Μέγα σούσουρο με την αποχώρηση της Σταυρούλας Χρυσαειδή

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες έχουν οδηγήσει σε μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα από 51.400 το 2001 σε 19.800 το 2021, αλλά για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος των μηδενικών απωλειών ζωών απαιτείται ακόμα πιο αποφασιστική δράση σε όλα τα μέτωπα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, την περσινή χρονιά η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις άδειες οδήγησης.

Πρόκειται για κάποιες προτάσεις που εξετάστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο λίγο αργότερα παρουσίασε ορισμένες τροπολογίες.

Δείτε επίσης: Σε επαρχιακές οδούς οι μισοί θάνατοι των τροχαίων – Στόχος η μείωση τους στο μισό μέχρι το 2030

 

Τέλος η οδήγηση τη νύχτα -Ποιοι δεν θα μπορούν να κάθονται πίσω από το τιμόνι όταν βραδιάζει
Φωτογραφία shutterstock.com

 

Σε μία από αυτές προβλέπεται επιβολή περιορισμών οδήγησης κατά τις νυχτερινές ώρες, οι οποίοι ωστόσο δεν θα είναι οριζόντιοι, καθώς θα αφορούν μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία οδηγών.

Πρόκειται για όσους είναι είναι αρχάριοι, δηλαδή απέκτησαν πρόσφατα το δίπλωμα οδήγησης, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα έως και τις 6.00 π.μ.

Μεταξύ άλλων, για τους αρχάριους οδηγούς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει μείωση της επιτρεπόμενης ταχύτητας εκτός των αστικών περιοχών στα 90 χλμ./ώρα, αλλά και αυστηρότερες κυρώσεις όταν οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, κινούνται με υπερβολική ταχύτητα και οδηγούν χωρίς άδεια κυκλοφορίας.

Τέλος, προτείνεται οι αρχάριοι οδηγοί να μπορούν να οδηγούν μόνο οχήματα βάρους έως 1.800 κιλών. Στο πλαίσιο αυτό, για να μπορέσουν να οδηγήσουν μεγαλύτερου βάρους ΙΧ θα πρέπει να αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους σε Β+.

Σημειώνεται ότι για να «απαλλαχθούν» από το σύνολο των προαναφερθέντων περιορισμών οι αρχάριοι οδηγοί και να μπορούν να αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους σε “B+” τότε θα πρέπει να παρέλθει μια δοκιμαστική περίοδος, η οποία θα έχει διάρκεια δύο ετών.

Athensmagazine.gr:

 

Top
Enable Notifications OK No thanks