-
Αρχική > Απόψεις > Εταιρία Τουρισμού Δ. Μακεδονίας: Συσκέψεις  επι  συσκέψεων..αποτέλεσμα  υπάρχει  ;Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Εταιρία Τουρισμού Δ. Μακεδονίας: Συσκέψεις  επι  συσκέψεων..αποτέλεσμα  υπάρχει  ;Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Το 1999, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συστήθηκε, μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης, η ‘Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας’ που είχε ως έδρα της την Καστοριά.

• Η εταιρία αυτή χτίστηκε πολύ έξυπνα ακολουθώντας ένα δόκιμο και πολύ πετυχημένο μοντέλο συνάθροισης δυνάμεων Δημόσιου και ιδιωτικών φορέων. Σαν στόχο της έθεσε εξαρχής την ομογενοποίηση των σχεδιαζόμενων στρατηγικών στο γενικό επίπεδο μιας ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ πολιτικής. Αντί να κάνει ο καθένας ό,τι ήθελε, θα έπρεπε να κάνει ό,τι υπαγόρευε μια ενιαία και κεντρικά σχεδιαζόμενη τουριστική πολιτική. Η ΕΤΔΜ είχε την ευθύνη της κατάστρωσης αυτής της πολιτικής. Ηταν το επιτελείο που όριζε τις συντεταγμένες και τις παραμετροποιήσεις του μεγάλου ‘τουριστικού πολέμου’

• Αρχικά η υπόθεση έδειξε να πηγαίνει καλά. Σταδιακά όμως βάλτωσε. Το αρχικό momentum συν τω χρόνω απωλέστηκε κι η εταιρία εξέπεσε του στρατηγικού της ρόλου και κατέληξε να περιστρέφεται γύρω από άξονα της. Από ένα σημείο και μετά το πρακτικό, το χειροπιαστό, της αποτύπωμα σχεδόν μηδενίστηκε. Αρχισε να αναλώνεται αποκλειστικά σε συσκέψεις.

• Σήμερα το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

• Κάτι θα πρέπει να γίνει γιατί… καλά είναι τα σεμινάρια και οι συσκέψεις καλές είναι και οι υψιπετείς θεωρίες των πανεπιστημιακών, αλλά το πραγματικά χρήσιμο ζητούμενο στην όλη υπόθεση είναι να αρχίσουν να πατιούνται κάποια κουμπιά και να κινούνται κάποια γρανάζια. Να αρχίζει να βγαίνει χρήμα.

• Η αλήθεια είναι πως ο τουρισμός σε μια Περιφέρεια σαν την ΔΜ η οποία στερείται ολοσχερώς θάλασσας, απαιτεί πολλή δουλειά!

• Και η ΕΤΔΜ έχει εδώ και καιρό οριστεί ως ο εξειδικευμένος εκείνος φορέας που θα πρέπει να βγάλει αυτή την δουλειά εις πέρας.

• Όχι αύριο. Χθές!

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks