-
Αρχική > Ελλάδα > 10 ψέμματα που πρέπει να πάψεις να λες σε εσένα…

10 ψέμματα που πρέπει να πάψεις να λες σε εσένα…

«Τα χειρότερα ψέματα είναι αυτά που λέμε στον εαυτό μας. Ζούμε σε άρνηση αυτών που κάνουμε και σκεπτόμαστε. Και το κάνουμε από φόβο.

Φοβόμαστε ότι δεν θα βρούμε την αγάπη, κι όταν τη βρούμε φοβόμαστε ότι θα τη χάσουμε.

Φοβόμαστε ότι χωρίς αγάπη θα είμαστε δυστυχισμένοι.» Ρίτσαρντ Μπαχ, συγγραφέας.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν συμπαθούν τους ψεύτες. Μάλιστα, συχνά νιώθουμε προσβεβλημένοι, ή ακόμα και θυμωμένοι, όταν μας λένε ψέματα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι κι εμείς λέμε ψέματα στον εαυτό μας καθημερινά.

Μας απορροφούν μη εποικοδομητικές ‘συζητήσεις’ με τον εαυτό μας και αρνητικά μοτίβα σκέψης που αναστέλλουν την προσωπική μας εξέλιξη και περιορίζουν την ικανότητά μας ζήσουμε μια γεμάτη, ισορροπημένη ζωή.

Κι όμως, αξίζουμε να ζήσουμε τη ζωή στο έπακρο, βιώνοντας όλη τη χαρά και το μυστήριο που έχει να μας προσφέρει.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επίγνωση.

Αν συνειδητοποιήσουμε με ποιό τρόπο λέμε ψέματα στον εαυτό μας, μπορούμε να αρχίσουμε να φιλτράρουμε τις σκέψεις μας παραγωγικά. Ορίστε 10 ψέματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στον εαυτό μας αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς μας και να απολαύσουμε τη ζωή που είμαστε προορισμένοι να ζήσουμε.

1. Το παρελθόν θα με «στοιχειώνει” για πάντα

Το παρελθόν θα σε στοιχειώνει αν του το επιτρέψεις. Παρόλα αυτά, όχι. Κανείς δεν είναι καταδικασμένος να περάσει την υπόλοιπη ζωή του αναζητώντας απεγνωσμένα αγάπη από οποιονδήποτε του την προσφέρει, επειδή δεν την έλαβε από τους γονείς. Σε αυτή την περίπτωση, βλέποντας σε αντανάκλαση τον εαυτό μας κι επανεξετάζοντας παλιά μοτίβα σκέψης, κάνουμε ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Την επόμενη φορά, προτού ενδώσεις σε αβάσιμες πεποιθήσεις ή φοβίες, ρώτα τον εαυτό σου: «Από πού προέρχονται οι πληροφορίες μου;».

Αν η απάντηση είναι – και συνήθως είναι – «Τις επινόησα», τότε πρέπει να αποτινάξεις τις κακές σκέψεις. Θυμήσου ότι αν εμμένεις στην εκδοχή σου, το κάνεις εις βάρος του πεπρωμένου σου.

2. Η επιτυχία είναι το αντίθετο της αποτυχίας

Δεν υπάρχει αποτυχία, μόνο αποτέλεσμα. Ακόμη κι όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα το περίμενες, μην τα παρατάς. Μάθε ό, τι μπορείς και προχώρησε παρακάτω. Όποιος κινείται με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας ένα βήμα τη φορά, στο τέλος βγαίνει κερδισμένος και η μάχη κερδίζεται πολύ πριν την τελική νίκη. Είναι μία στάση ζωής.

Η επιτυχία είναι μια διαδικασία που απαρτίζεται από μικρά βήματα, αποφάσεις και πράξεις που σταδιακά συγκροτούν ένα σύνολο.

3. Αν είχα… (συμπλήρωσε το κενό), θα ήμουν ευτυχής

Υπάρχουν δύο τρόποι για να έχεις άπλετη ευτυχία: Ο ένας είναι να έχεις όλα όσα επιθυμείς, ο άλλος να ικανοποιείσαι με όσα έχεις. Ένα μυστικό: Και οι δύο τρόποι είναι το ίδιο. Αν αποδέχεσαι κι εκτιμάς το τώρα, βιώνεις μεγαλύτερη ευτυχία. Η ευτυχία, εξάλλου, ξεκινάει όταν πάψεις να παραπονιέσαι για τα προβλήματά σου και αρχίσεις να ευχαριστείς για τα προβλήματα που… δεν έχεις. Άρα, την επόμενη φορά που θα τσακώσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται όλα όσα θα ήθελε αλλά δεν έχει, σκέψου όλα όσα δεν θέλεις αλλά δεν έχεις.

Και να είσαι ευγνώμων.

4. Οι κρίσεις είναι κάτι κακό

Όπως είχε πει ο Τζον Φ. Κέννεντυ κάποτε: «Το κινέζικο σύμβολο για τη λέξη ‘κρίση’ γράφεται κάνοντας δύο γραμμές.

Η μία γραμμή συμβολίζει τον κίνδυνο και η άλλη την ευκαιρία. Όταν υπάρχει κρίση, προφυλάξου από τον κίνδυνο αλλά αναγνώρισε εξίσου την ευκαιρία.» Η ζωή έχει έναν τρόπο να αποκαθιστά τις ισορροπίες.
Κάθε πρόκληση, πρόβλημα και δυσκολία που προκύπτει είναι πολύ απλά μία ακόμα ευκαιρία για να μάθεις και να ωριμάσεις.

5. Έχω μεγαλώσει για αυτά

Ποτέ δεν έχεις μεγαλώσει αρκετά για να διεκδικήσεις αυτά που θέλεις. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν 76 ετών όταν έγινε Πρόεδρος. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν 51 ετών όταν ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα. Και υπάρχουν πολυάριθμα άλλα παραδείγματα. Ο καθένας έχει τους δικούς του χρόνους και ποτέ δεν είναι κανείς πολύ μεγάλος ή μικρός για να ακολουθήσει το κάλεσμά του.

6. Οι άλλοι τα καταφέρνουν πολύ πιο εύκολα από εμένα

Ξέρεις πόσοι άνθρωποι το πιστεύουν αυτό; Πολύ απλά δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα δεν έχεις ιδέα πώς είναι η ζωή των άλλων! Ο καθένας πειραματίζεται και παλεύει με τον τρόπο του. Κανένας δεν διαθέτει εγχειρίδιο ή οδηγίες χρήσης της ζωής, αφού όλοι προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους ακριβώς όπως κι εσύ. Εξάλλου, αν πετούσαμε όλοι τα προβλήματά μας σε μια στοίβα στη μέση και μας έλεγαν να διαλέξουμε ένα, θα κάναμε τα πάντα για να διαλέξουμε το δικό μας.

7. Καλύτερα να δίνεις παρά να παίρνεις

Είναι μια όμορφη σκέψη που χρησιμεύει μόνο σε περίπτωση που είσαι ένα ιδιαίτερα εγωκεντρικό άτομο (αλλά μάλλον δεν είσαι). Μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτό το ψέμα λέγοντας: «Καλύτερα να δίνεις ΚΑΙ να παίρνεις.»

Απλούστατα, κανένα από τα δύο δεν είναι καλύτερο. Βρίσκονται σε ισορροπία. Είναι απλά μαθηματικά: για κάθε ‘δίνω’ θα πρέπει να υπάρχει ένα ‘παίρνω’. Κι αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, το να δίνεις είναι ψυχολογικά ευκολότερο από το να παίρνεις. Μπορείς να δώσεις τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού σου απλά και μόνο επειδή δεν αισθάνεσαι ότι τα αξίζεις. Όταν, όμως, προτίθεσαι να πάρεις πίσω σημαίνει ότι αισθάνεσαι ότι αξίζεις τα δώρα που προσφέρουν οι άλλοι.

8. Θα το κάνω αύριο

Πρόκειται πιθανόν για ένα από τα συχνότερα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει! Το πρόβλημα είναι ότι νομίζεις πως έχεις πάντα περισσότερο χρόνο απ’ ότι πραγματικά διαθέτεις.

Έτσι, μια μέρα θα ξυπνήσεις και δεν θα έχεις πια χρόνο για να ασχοληθείς με τα πράγματα που πάντα ήθελες να κάνεις.

Κανείς δεν γνωρίζει τί του επιφυλάσσει το μέλλον και πόσο καλό κάνει να ζει με τη νοοτροπία του ‘εδώ και τώρα’.

Η ζωή που έχεις είναι στο παρόν και η στιγμή για να τη ζήσεις είναι τώρα. Εξάλλου, αν όλοι περιμέναμε να νιώσουμε έτοιμοι, δεν θα ολοκληρώναμε ποτέ τίποτα!

9. Η ευτυχία είναι το θεμέλιο της ευημερίας

Μπορούμε να επαναλάβουμε ξανά και ξανά στον εαυτό μας: «Πρέπει να είμαι ευτυχής» και αναρωτιόμαστε, «Γιατί δεν βιώνω την ευτυχία;». Η αλήθεια είναι πως τα συναισθήματα είναι συναισθήματα. Θλίψη, θυμός, μοναξιά, φόβος, δεν είναι αρνητικά!

Αντί να λέμε στον εαυτό μας ότι πρέπει να είμαστε ευτυχείς, καλά θα κάναμε να αφεθούμε στο να νιώσουμε το κάθε συναίσθημα έτσι όπως έρχεται. Επιτρέποντας στον εαυτό μας να νιώσουμε όπως νιώσουμε, αντί να πιεζόμαστε για ένα διαρκές αίσθημα ευτυχίας, θα έχουμε σίγουρα ευημερία.

10. Δεν είναι καλό να είναι κανείς εγωκεντρικός

Ορισμένες φορές, ο εγωκεντρισμός είναι υγιής. Όλοι μπορούμε να μάθουμε να λέμε «όχι» κάθε τόσο και να σταματήσουμε να ζητάμε συγνώμη όλη την ώρα. Είναι η ζωή σου, τα αισθήματά σου, οι επιλογές σου! Επίλεξε αυτό που είναι καλύτερο για εσένα και μην ασχολείσαι με το τί πιστεύουν οι άλλοι για τις επιλογές σου.

Αν/όταν χρειαστεί να διαλέξεις μεταξύ κάποιου ή κάτι άλλου και του εαυτού σου, διάλεξε πάντα τον εαυτό σου.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks