-
Αρχική > Υπέρ Υγείας > Βρέθηκαν τοξικά μέταλλα στα ταμπόν – Για ποια σοβαρά προβλήματα υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο

Βρέθηκαν τοξικά μέταλλα στα ταμπόν – Για ποια σοβαρά προβλήματα υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα ταμπόν από διάφορες μάρκες που δυνητικά εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε μήνα μπορεί να περιέχουν τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής έναν ερευνητή από το UC Berkeley. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Environment International.

Τα ταμπόν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία ως πιθανή πηγή έκθεσης σε χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, επειδή το δέρμα του κόλπου έχει υψηλότερη δυνατότητα απορρόφησης χημικών από το δέρμα σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον, τα προϊόντα χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε μηνιαία βάση -50-80% των γυναικών χρησιμοποιούν ταμπόν- για αρκετές ώρες κάθε φορά.

«Από ό,τι γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη εργασία που μετράει μέταλλα σε ταμπόν. Αναφορικά, βρήκαμε συγκεντρώσεις όλων των μετάλλων που δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος».

Τι κινδύνους ενέχουν για την υγεία τα τοξικά μέταλλα που βρέθηκαν στα ταμπόν

Έχει βρεθεί ότι τα μέταλλα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, στειρότητας, διαβήτη και καρκίνου. Μπορούν να βλάψουν το ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, καθώς και το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Επιπλέον, τα μέταλλα μπορούν να βλάψουν την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

«Παρόλο που τα τοξικά μέταλλα είναι πανταχού παρόντα και εκτιθέμεθα σε χαμηλά επίπεδα ανά πάσα στιγμή, η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν επίσης σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης όταν τα χρησιμοποιούν», είπε η επίσης συγγραφέας, Kathrin Schilling, επίκουρη καθηγήτρια στο Columbia Mailman School of Public Health.

ΕΝΙΚΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks