-
Αρχική > Απόψεις > Πόσο πιθανό είναι να νοσήσει και να πεθάνει Καστοριανός από τον ιό του Δυτικού Νείλου? –

Πόσο πιθανό είναι να νοσήσει και να πεθάνει Καστοριανός από τον ιό του Δυτικού Νείλου? –

Η πιθανότητα είναι ελάχιστη αλλά όχι ανύπαρκτη. Λόγω της αλλαγής των διεθνών κλιματολογικών συνθηκών το κλίμα της περιοχής μας έχει αλλάξει πλησιάζοντας το υποτροπικό

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

Ήδη διανύουμε την πρώτη εβδομάδα του φθινοπώρου και οι θερμοκρασίες παραμένουν στα ίδια ύψη τιμών με αυτές των καλοκαιρινών, καλλιεργώντας συνθήκες εξαιρετικά πρόσφορες για την συντήρηση κι εξάπλωση των κουνουπιών. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις από την άλλη πλευρά εξασφαλίζουν την διαρκή ανανέωση τους.

Όλα τα κουνούπια ΔΕΝ είναι μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) αλλά τίποτε δεν εμποδίζει ορισμένα από αυτά να γίνουν. Τον ιό τον παραλαμβάνουν τσιμπώντας άγρια πτηνά/ φορείς, τα οποία έχουν κινηθεί ως εδώ από την βόρεια Αφρική και τα οποία έχουν ελευθερία κυκλοφορίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Κανείς και τίποτα δεν εγγυάται ότι ένα από αυτά δεν πρόκειται να επισκευθεί ή δεν έχει ήδη επισκευτεί την περιοχή μας. Η λίμνη υπήρξε πάντοτε ένας εξαιρετικός κράχτης και ένα δέλεαρ προσκέλκυσης πτηνών, κάθε είδους. Και οι παραλίμνιες περιοχές μέσα και δίπλα από τους καλαμώνες αποτελούν τεράστια εργοστάσια γέννησης κουνουπιών κάθε είδους. Κατά συνέπεια οι πιθανότητες να μολυνθεί ένα ποσοστό του τοπικού κουνουπικού πληθυσμού μας δεν είναι διόλου αμελητέες.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η ακριβής κατανομή των κρουσμάτων μόλυνσης ανά την χώρα καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει παραχωρήσει στην δημοσιότητα αναλυτικούς χάρτες παρά τις συνεχείς οχλήσεις από τον Ιατρικό σύλλογο Αθηνών ο οποίος στις 30/8/18 ζήτησε για ακόμη μία φορά από το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει κατά πόσο έχουν γίνει ειδικές μελέτες σχετικά με την κατανομή του πληθυσμού των κουνουπιών στους αστικούς ιστούς και να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία, προκειμένου να λάβουν μέτρα οι περιοχές που τελούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

 Η πλησιέστερη σε εμάς περιοχή μολυσμένων δηγμάτων είναι αυτή της δυτικής Θεσσαλονίκης και της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Κατά συνέπεια ο κίνδυνος είναι εγγύς και πραγματικός.

 Ήδη στις 31/8/18 ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, σταθμίζοντας την όλη κατάσταση με τα 162 κρούσματα και τους 17 (μέχρι στιγμής) νεκρούς, με ένα επείγον έγγραφό του, ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων κατά των κουνουπιών τα οποία θα ριφθούν με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από εδάφους και από αέρος στις περιοχές εκείνες όπου εκτιμάται ότι παρατηρούνται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πληθυσμών.

Οι ψεκασμοί αυτοί θα γίνουν υπό την ευθύνη, την εποπτεία και την καθοδήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Η δική μας Περιφέρεια -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν έχει αναφέρει την λήψη μιας αντίστοιχης εντολής. Κατά συνέπεια παραμένουμε εκτεθειμένοι και ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα…

 Οι γιατροί από την δική τους πλευρά ωστόσο εμφανίζονται υπέρ το δέον καθησυχαστικοί. Ακόμη και αν κάποιος μολυνθεί, λένε, δεν είναι υποχρεωτικό να νοσήσει και να καταλήξει από τον ιό.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται από αυτόν παραμένει ασυμπτωματική. Περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις στο κεντρικό τους νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, και οξεία χαλαρή παράλυση.

 Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

 Τα αρχικά συμπτώματα της ίωσης είναι παρόμοια με αυτά μιας τυπικής γρίπης συν την πιθανότητα κάποιου εξανθήματος. Οπότε, αν παρ’ ελπίδα, νοσήσετε αυτήν την εποχή από κάτι που σας μοιάζει λίγο πολύ με γρίπη, σπεύσετε στο νοσοκομείο για μία πιο ενδελεχή ανάλυση! Και πολύ έξυπνα θα πράξετε αν λάβετε όλα τα πρόσφορα, ατομικά, μέτρα προστασίας από τα κουνούπια στα σπίτια σας. Κρούσματα στην Ελλάδα διαχρονικά

 2010>>>262 2011>>>100 2012>>>162 2012 >>>μόλυνση και μέσω μετάγγισης 2-13>>>86 2014>>>15 2015>>>0 2016>>>0 2017>>>48 2018>>>162

Top
Enable Notifications OK No thanks