-
Αρχική > Συνταγές > Εύκολα ντολμαδάκια με ρύζι (γιαλαντζί)

Εύκολα ντολμαδάκια με ρύζι (γιαλαντζί)

Η απλή συνταγή για ντολμαδάκια με ρύζι ή γιαλαντζί, φτιάχνουμε εύκολα ένα πολύ νόστιμο πιάτο που θα μας αποζημιώσει σε κάθε περίπτωση.

Χρόνος ετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα

Ολικός χρόνος: 1 ώρα, 30 λεπτά

Κατηγορία: Νηστίσιμα

Κουζίνα: Ελληνική

Γίνονται: 8 μερίδες

Υλικά

  • 1/2 κιλό φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 2 κούπες τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 φλ.τ. τσαγιού λάδι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.τ.σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 λεμόνια (το χυμό)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα.
  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και βουτάμε μέσα τα αμπελόφυλλα για μερικά δευτερόλεπτα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια λεκάνη.
  • Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μαζί με το μισό λάδι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1 φλυτζάνι νερό.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
  • Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
  • Μόλις κρυώσει παίρνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο και του βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση στο πάνω μέρος (το πλατύ).
  • Διπλώνουμε το φύλλο σφιχτά, αρχίζοντας από πάνω, κατόπιν τα πλαϊνά, συνεχίζοντας προς τα κάτω, μέχρι να τυλιχτεί καλά το φύλλο, φυλακίζοντας την γέμιση.
  • Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους.
  • Προχωράμε με τον ίδιο τρόπο και σε δεύτερη στρώση.
  • Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα, ώστε να σκεπάσει καλά τα ντολμαδάκια και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το χυμό από τα λεμόνια.
  • Τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο που να καλύπτει όλη την επιφάνεια, για να τα πιέζει και να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση.
  • Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για μια ώρα περίπου, ελέγχοντας να μην εξατμιστεί το ζουμί και κολλήσουν τα κάτω ντολμαδάκια.

 

Αρχική

Top
Enable Notifications OK No thanks